Superpotravina týdne: Ostružiny. 6 důvodů, proč je jíst po hrstech, plus zdravé recepty, které si zamilujete
Možná vás nijak zvlášť neoslovují. Možná raději sáhnete po jiném lesním ovoci. Ale to je velká škoda! Ostružiny totiž nejen skvěle chutnají, tahle superpotravina má navíc až neuvěřitelné blahodárné účinky na naše zdraví. A není jich málo!
Na keřích na zahradách i v lesích pomalu dozrávají ostružiny. Tenhle černý zázrak byste si rozhodně neměli nechat ujít, významně totiž prospívá našemu zdraví. Obsahuje antioxidanty, konkrétně bioflavonoidy, které jsou významným bojovníkem proti volným radikálům. Ostružiny jich mají dokonce třikrát víc než maliny. Jak konkrétně nám mohou ostružiny pomoci?
Co takhle přidat ostružiny do ovocné bublaniny?
Pomáhají mládnout i hubnout
Ostružiny opěvovaly už ženy ve starověkém Řecku jako zdroj mládí a krásy. Mají vysoký obsah hořčíku, ale také vitamínu C a kyseliny ellagové, díky kterým zajišťují pevnost vlasů i nehtů a také pokožky. Výtažky z ostružin se často přidávají do krémů, které pak pleti dodávají mladistvý a rozzářený vzhled. Tahle vitamínová bomba obsahuje jen 5 procent cukrů, navíc má hodně vlákniny. Ostružiny mohou přispívat ke zrychlení metabolismu, a díky tomu i k rychlejšímu hubnutí.
Bojují proti chřipce a nachlazení
Ostružiny obsahují salicyláty, což jsou látky s podobnou účinnou látkou, jako má acylpyrin. Snižují tak horečky, působí protizánětlivě a pomáhají při chřipce a nachlazení. Jeden šálek těchto černých bobulek obsahuje asi 30 procent doporučovaného denního příjmu vitamínu C, je to tedy skvělý a chutný způsob, jak posílit imunitní systém.
Působí jako prevence rakoviny
Flavonoidy obsažené v ostružinách, které jsou zodpovědné za jejich černofialovou barvu, působí jako silný antioxidant a zbavují tělo škodlivých látek. Snižují navíc riziko vzniku nádorů a zmírňují negativní následky chemoterapie. Ostružiny mají také dobrý vliv na činnost srdce. Jsou skvělou prevencí cukrovky, díky již zmíněné kyselině ellagové totiž dokážou ovlivňovat hladinu cukru v krvi a udržet ji v rovnováze.
Vyživují klouby a posilují kosti
Jadérka ostružin obsahují salicyláty a oleje, které se používají při léčbě revmatu. Ostružiny tak prospívají celkovému zdraví kloubů, svalů a šlach, doporučují se mimo jiné sportovcům. Mohou snížit zánět a bojovat proti ztrátě kostní hmoty, která souvisí s věkem. Detoxikují, pozitivně působí na činnost štítné žlázy a očišťují játra.

Podporují nervový systém
Vitamíny skupiny B podporují nejenom nervový systém, ale i metabolismus a tvorbu červených krvinek. Ostružiny obsahují i spoustu dalších vitamínů – kromě již zmíněného vitamínu C také vitamín K, který je nezbytný pro srážení krve a zdraví kostí, vitamín E, betakaroten a kyselinu listovou, která je důležitá pro prevenci vrozených vad. Ostružiny by si tedy měly dopřát i budoucí maminky.
Ulevují při kožních nemocech
Zdraví prospěšné jsou nejenom plody, ale i listy. Při kožních onemocněních pomůžou koupele v odvaru z listů ostružiníku. Kloktání tohoto odvaru vás zbaví i bolesti dásní. V neposlední řadě působí také proti průjmu i při zácpě a ulevuje od žaludečních problémů, rychle doplní tekutiny a energii a pomáhá při chřipce, nachlazení, ale i menstruačních bolestech.
Jak připravit léčivý čaj?
Připravte si čaj z listů ostružiníku, který vás zbaví mnohých neduhů!
Potřebujete:
- 250 ml vody (1 šálek)
- 1 lžíci sušených listů ostružiníku
Postup:
Listy zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat. Sceďte a pijte 1x denně, pro rychlejší uzdravení v průběhu virózy pijte 3x denně.

Jak zpracovat ostružiny?
Ostružiny se dají jíst i pít na mnoho různých způsobů. Můžete z nich připravit zavařeniny nebo marmelády, kompoty, ovocné víno, domácí ostružinové likéry, limonády a husté sirupy, ale i náplň do koláčů či bublanin. Skvělé jsou i do dortů a všemožných zákusků nebo se z nich dají vyrobit smetanové zmrzliny a sorbety.
Výborně chutnají i naslano, třeba s plísňovými sýry. Teplá omáčka z ostružin se hodí k různým druhům mas, především k těm červeným, šmak dodají i ovocným a zeleninovým salátům. Pokud ostružiny kupujete, vyhněte se plodům se stopkou, takové byly sbírány nezralé a možná jim bude chybět typická výrazná chuť.

Ostružiny 3x jinak:
Ostružinový koláč s broskvemi
Ingredience:
- 2,5 hrnku polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 hrnek krupicového cukru
- 250 g bílého jogurtu
- 3 vejce
- 3/4 hrnku oleje
- máslo na vymazání a mouka na vysypání formy
Krém:
- 2 hrnky ostružin
- 200 g lučiny
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 3 broskve

Postup:
1. Ve velké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a cukrem. Vmíchejte jogurt a vejce, nakonec opatrně olej. Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 35–40 minut. Upečenou buchtu nechte úplně vychladnout.
2. Na krém rozmačkejte 1,5 hrnku ostružin. Rozmixujte je s čerstvým sýrem a slazeným kondenzovaným mlékem.
3. Vychladlou buchtu rovnoměrně po celé ploše propíchejte opačným koncem vařečky. Nalijte na ni připravený ostružinový krém a rozetřete ho po povrchu, aby se vpil do otvorů. Vyšlehejte smetanu na tuhou šlehačku a rozetřete ji po povrchu. Broskve vypeckujte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Naskládejte je na povrch a doplňte zbylými ostružinami. Nechte 2—3 hodiny v ledničce rozležet.
Salát s kozím sýrem a ostružinami
Ingredience:
- 1 miska listového salátu
- 1 hrst ostružin
- 100 g kozího sýra
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 1 mrkev
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- citronová šťáva
- mletý pepř
- sůl
- celozrnný chléb

Postup:
1. Mrkev oškrábejte a nakrájejte pomocí škrabky na brambory na tenké plátky. Salátové listy smíchejte s mrkví a ostružinami.
2. V menší misce prošlehejte olivový olej, med, citronovou šťávu, sůl a pepř. Zálivku vmíchejte do salátu, který poté poklaďte kolečky kozího sýra a posypejte semínky. Podávejte s celozrnným pečivem.
Tvarohová zmrzlina s ostružinami
Ingredience:
- 200 g ostružin
- 150 g bílého jogurtu
- 500 g nízkotučného tvarohu
- 28 g medu
- 80 ks celozrnných grahamových sušenek

Postup:
1. Tvaroh smíchejte s jogurtem a medem. Mražené ostružiny rozmixujeme spolu s připravenou směsí v mixéru.
2. Zmrzlinu přendejte do plastové krabičky a dejte do mrazáku. Po hodině promíchejte.
3. Jakmile je zmrzlina ztuhlá, můžete podávat s grahamovými sušenkami.
Zkuste ostružiny i v dalších receptech:
Malinovo-ostružinové smoothie s datlemi
Panna cotta s ostružinovou omáčkou