Superpotravina týdne: Ostružiny. 6 důvodů, proč je jíst po hrstech, plus zdravé recepty, které si zamilujete

24. července 2024 • 05:48

Možná vás nijak zvlášť neoslovují. Možná raději sáhnete po jiném lesním ovoci. Ale to je velká škoda! Ostružiny totiž nejen skvěle chutnají, tahle superpotravina má navíc až neuvěřitelné blahodárné účinky na naše zdraví. A není jich málo!

Na keřích na zahradách i v lesích pomalu dozrávají ostružiny. Tenhle černý zázrak byste si rozhodně neměli nechat ujít, významně totiž prospívá našemu zdraví. Obsahuje antioxidanty, konkrétně bioflavonoidy, které jsou významným bojovníkem proti volným radikálům. Ostružiny jich mají dokonce třikrát víc než maliny. Jak konkrétně nám mohou ostružiny pomoci?

Co takhle přidat ostružiny do ovocné bublaniny?

Video se připravuje ...

Pomáhají mládnout i hubnout

Ostružiny opěvovaly už ženy ve starověkém Řecku jako zdroj mládí a krásy. Mají vysoký obsah hořčíku, ale také vitamínu C a kyseliny ellagové, díky kterým zajišťují pevnost vlasů i nehtů a také pokožky. Výtažky z ostružin se často přidávají do krémů, které pak pleti dodávají mladistvý a rozzářený vzhled. Tahle vitamínová bomba obsahuje jen 5 procent cukrů, navíc má hodně vlákniny. Ostružiny mohou přispívat ke zrychlení metabolismu, a díky tomu i k rychlejšímu hubnutí.

Bojují proti chřipce a nachlazení

Ostružiny obsahují salicyláty, což jsou látky s podobnou účinnou látkou, jako má acylpyrin. Snižují tak horečky, působí protizánětlivě a pomáhají při chřipce a nachlazení. Jeden šálek těchto černých bobulek obsahuje asi 30 procent doporučovaného denního příjmu vitamínu C, je to tedy skvělý a chutný způsob, jak posílit imunitní systém.

Působí jako prevence rakoviny

Flavonoidy obsažené v ostružinách, které jsou zodpovědné za jejich černofialovou barvu, působí jako silný antioxidant a zbavují tělo škodlivých látek. Snižují navíc riziko vzniku nádorů a zmírňují negativní následky chemoterapie. Ostružiny mají také dobrý vliv na činnost srdce. Jsou skvělou prevencí cukrovky, díky již zmíněné kyselině ellagové totiž dokážou ovlivňovat hladinu cukru v krvi a udržet ji v rovnováze.

Vyživují klouby a posilují kosti

Jadérka ostružin obsahují salicyláty a oleje, které se používají při léčbě revmatu. Ostružiny tak prospívají celkovému zdraví kloubů, svalů a šlach, doporučují se mimo jiné sportovcům. Mohou snížit zánět a bojovat proti ztrátě kostní hmoty, která souvisí s věkem. Detoxikují, pozitivně působí na činnost štítné žlázy a očišťují játra.

Jeden šálek ostružin obsahuje asi 30 procent doporučovaného denního příjmu vitaminu C Jeden šálek ostružin obsahuje asi 30 procent doporučovaného denního příjmu vitaminu C • Autor: iStock

Podporují nervový systém

Vitamíny skupiny B podporují nejenom nervový systém, ale i metabolismus a tvorbu červených krvinek. Ostružiny obsahují i spoustu dalších vitamínů – kromě již zmíněného vitamínu C také vitamín K, který je nezbytný pro srážení krve a zdraví kostí, vitamín E, betakaroten a kyselinu listovou, která je důležitá pro prevenci vrozených vad. Ostružiny by si tedy měly dopřát i budoucí maminky.

Ulevují při kožních nemocech

Zdraví prospěšné jsou nejenom plody, ale i listy. Při kožních onemocněních pomůžou koupele v odvaru z listů ostružiníku. Kloktání tohoto odvaru vás zbaví i bolesti dásní. V neposlední řadě působí také proti průjmu i při zácpě a ulevuje od žaludečních problémů, rychle doplní tekutiny a energii a pomáhá při chřipce, nachlazení, ale i menstruačních bolestech.

Jak připravit léčivý čaj?

Připravte si čaj z listů ostružiníku, který vás zbaví mnohých neduhů!

Potřebujete:

  • 250 ml vody (1 šálek)
  • 1 lžíci sušených listů ostružiníku

Postup:

Listy zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat. Sceďte a pijte 1x denně, pro rychlejší uzdravení v průběhu virózy pijte 3x denně.

Čaj z listů ostružin působí blahodárně nejenom při trávicích obtížích Čaj z listů ostružin působí blahodárně nejenom při trávicích obtížích • Autor: iStock

Jak zpracovat ostružiny?

Ostružiny se dají jíst i pít na mnoho různých způsobů. Můžete z nich připravit zavařeniny nebo marmelády, kompoty, ovocné víno, domácí ostružinové likéry, limonády a husté sirupy, ale i náplň do koláčů či bublanin. Skvělé jsou i do dortů a všemožných zákusků nebo se z nich dají vyrobit smetanové zmrzliny a sorbety.

Výborně chutnají i naslano, třeba s plísňovými sýry. Teplá omáčka z ostružin se hodí k různým druhům mas, především k těm červeným, šmak dodají i ovocným a zeleninovým salátům. Pokud ostružiny kupujete, vyhněte se plodům se stopkou, takové byly sbírány nezralé a možná jim bude chybět typická výrazná chuť.

Ostružiny jsou plné vitaminů a antioxidantů Ostružiny jsou plné vitaminů a antioxidantů • Autor: iStock

Ostružiny 3x jinak:

Ostružinový koláč s broskvemi

Ingredience:

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 hrnek krupicového cukru 
  • 250 g bílého jogurtu
  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku oleje
  • máslo na vymazání a mouka na vysypání formy

Krém:

  • 2 hrnky ostružin
  • 200 g lučiny
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 3 broskve
Ostružinový koláč s broskvemi Ostružinový koláč s broskvemi • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Ve velké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a cukrem. Vmíchejte jogurt a vejce, nakonec opatrně olej. Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 35–40 minut. Upečenou buchtu nechte úplně vychladnout.

2. Na krém rozmačkejte 1,5 hrnku ostružin. Rozmixujte je s čerstvým sýrem a slazeným kondenzovaným mlékem.

3. Vychladlou buchtu rovnoměrně po celé ploše propíchejte opačným koncem vařečky. Nalijte na ni připravený ostružinový krém a rozetřete ho po povrchu, aby se vpil do otvorů. Vyšlehejte smetanu na tuhou šlehačku a rozetřete ji po povrchu. Broskve vypeckujte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Naskládejte je na povrch a doplňte zbylými ostružinami. Nechte 2—3 hodiny v ledničce rozležet.

Salát s kozím sýrem a ostružinami

Ingredience:

  • 1 miska listového salátu
  • 1 hrst ostružin
  • 100 g kozího sýra
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 mrkev
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • citronová šťáva
  • mletý pepř
  • sůl
  • celozrnný chléb
Ostružinový salát s kozím sýrem Ostružinový salát s kozím sýrem • Autor: Dieta

Postup:

1. Mrkev oškrábejte a nakrájejte pomocí škrabky na brambory na tenké plátky. Salátové listy smíchejte s mrkví a ostružinami. 

2. V menší misce prošlehejte olivový olej, med, citronovou šťávu, sůl a pepř. Zálivku vmíchejte do salátu, který poté poklaďte kolečky kozího sýra a posypejte semínky. Podávejte s celozrnným pečivem.

Tvarohová zmrzlina s ostružinami

Ingredience:

  • 200 g ostružin
  • 150 g bílého jogurtu
  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 28 g medu
  • 80 ks celozrnných grahamových sušenek
Ostružinová zmrzlina Ostružinová zmrzlina • Autor: iStock

Postup:

1. Tvaroh smíchejte s jogurtem a medem. Mražené ostružiny rozmixujeme spolu s připravenou směsí v mixéru. 

2. Zmrzlinu přendejte do plastové krabičky a dejte do mrazáku. Po hodině promíchejte. 

3. Jakmile je zmrzlina ztuhlá, můžete podávat s grahamovými sušenkami.

Zkuste ostružiny i v dalších receptech:

Ostružinový řez

Ostružinový džem s jahodami

Dortové košíčky s ostružinami

Tvarohový koláč s ostružinami

Malinovo-ostružinové smoothie s datlemi

Panna cotta s ostružinovou omáčkou

Ostružinami můžete ozdobit i tolik oblíbené palačinky

Video se připravuje ...
Autor: Michaela Láchová