Retro podle cukráře Josefa Maršálka: Upečte si žemlovku jeho babičky, buchtičky se šodó nebo jahelník

21. února 2023 • 00:00

Cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová, kteří provázejí pořadem České televize Buchty po ránu, zavzpomínali v posledním nostalgickém dílu na nejoblíbenější sladká jídla ze školních jídelen. Upečte si podle receptů známého cukráře nadýchané buchtičky se šodó, nepřekonatelnou žemlovku jeho babičky nebo jahelník se švestkami.

První dobrotou, kterou Josef Maršálek s Terezou Bebarovou připravili, byly oblíbené buchtičky se šodó. Přestože se dělají z kynutého těsta, jejich příprava je překvapivě lehká. Pokud jde o ingredience, je těsto stejné jako na klasické buchty. Jejich poměr je ale jiný, také se do něj přidává olej a jeho největší předností je, že se nemusí předem připravovat kvásek, ale všechny suroviny kromě soli a oleje se přidávají do mísy k mouce najednou.

Do šodó i dalších sladkých receptů se vám bude hodit vanilkový extrakt. Vyrobte si ho do zásoby>>>

Video se připravuje ...

Buchtičky se šodó

Buchtičky se šodó Buchtičky se šodó • Autor: Česká televize

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 70 ml oleje + na potření a vymazání pekáčku
  • 1 vejce M
  • 20 g droždí
  • 50 g krupicového cukru
  • špetku soli

Na šodó:

  • 1 l plnotučného mléka
  • 75 g krupicového cukru
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový lusk (lze ho nahradit vanilkovým cukrem nebo vanilkovým extraktem)
  • 50 ml rumu
  • 45 g kukuřičného škrobu

Postup:

1. Mouku, mléko, vejce, rozdrobené droždí a cukr dejte do mísy a promíchejte, aby se všechny suroviny spojily. Pak přidejte olej, sůl a vypracujte řidší hladké těsto. Dejte ho do mísy, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobek (trvá to asi hodinu, někdy i méně, podle teploty v místnosti).

2. Vykynuté těsto přeneste na pomoučněný vál, lehce ho zploštěte, okraje nadzvedněte a přeložte na těsto, aby se vytvořil jakýsi uzlíček. Ten pak nakrájejte na malé kousky a vyválejte z nich na válu kompaktní kuličky (důležité je, aby v nich nebyl žádný vzduch). Potřete je ze všech stran rozpuštěným máslem nebo olejem a naskládejte těsně vedle sebe do pekáčku vymazaného tukem. Nechte je opět zakryté na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem, a pak je upečte v troubě při 160 °C na horkovzduch dozlatova.

3. Mezitím si připravte krém. Nejprve rozřízněte vanilkový lusk a špičkou nože z něj vyškrábejte zrníčka. Všechny suroviny dejte do hrnce, přiveďte k varu a za stálého šlehání povařte asi minutu do zhoustnutí. Buchtičky podávejte přelité horkým krémem. 

TIPY

  • Zbytek vanilkového lusku můžete rozmixovat s moučkovým nebo krupicovým cukrem, získáte tím krásně voňavý vanilkový cukr. 
  • Nenahrazujte kukuřičný škrob bramborovým. Ten by z mléka vytáhl tekutinu.

Vyzkoušet můžete i buchtičky se šodó podle časopisu F.O.O.D.

Josef Maršálek prozradil i recept na žemlovku své babičky Boženky. Nedává se do ní tvaroh ani ušlehané bílky, a přesto je krásně nadýchaná. A protože se sype před pečením moučkovým cukrem, vytvoří se na jejím povrchu krásně křupavá zkaramelizovaná vrstva. Navíc do žemlovky můžete zužitkovat starší rohlíky a scvrklá jablka ze spíže.

Žemlovka s jablky a skořicí

Žemlovka Žemlovka • Autor: Česká televize

Co budete potřebovat:

  • 1 kg jablek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g rozinek
  • 1 lžičku mleté skořice a špetku mletého badyánu
  • 4 vejce
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 l plnotučného mléka
  • 7 starších rohlíků (ne úplně tvrdých)
  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru

Postup:

1. Jablka zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo (můžete, ale nemusíte je loupat). Přidejte k nim drcené nebo nasekané vlašské ořechy, rozinky, skořici, badyán a promíchejte.

2. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte krupicový cukr a rozmíchejte dohladka. Pak přilijte mléko a promíchejte. Rohlíky nakrájejte na silnější plátky, nasypte je do mléčné směsi a nechte je dobře nasáknout.

3. Pekáček vyložte pečicím papírem a naskládejte na něj jednu vrstvu nasáklých rohlíků. Rozložte na ně jablečnou směs a zakryjte ji zbylými nasáklými rohlíky tak, aby náplň nikde nebyla vidět. Vše přelijte zbylým mlékem, ve kterém byly rohlíky namočené, na povrch rozložte kousky másla a posypte rovnoměrně moučkovým cukrem.

4. Žemlovku dejte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte na horkovzduch asi hodinu do tmavě zlatohněda.

Máte-li rádi žemlovku, vyzkoušejte i její další chutné varianty.

Do třetice všeho dobrého se v pořadu Buchty po ránu vzpomínalo na sladký nákyp. Ve školních jídelnách se dělával spíše ten rýžový, určitě se ale nemusíte bát ani jáhel, tedy vyloupaných zrníček prosa. Stejně jako rýže jsou přirozeně bezlepkové a jednoduché na přípravu. Je jen potřeba je předem krátce povařit, aby nebyly hořké. 

Jahelník se švestkovým kompotem

Jahelník se švestkami Jahelník se švestkami • Autor: Česká televize

Co budete potřebovat:

  • 400 g jáhel
  • 1 l mléka
  • špetku soli
  • 200 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 3 vejce M
  • 40 g krupicového cukru
  • 2 špetky mleté skořice
  • 700 ml švestkového kompotu
  • 50 g mandlových plátků
  • máslo na vymazání pekáčku
  • 40 ml tekutého medu na pokapání

Postup:

1. Nejdříve uvařte jáhlovou kaši. Jáhly nasypte do hrnce s vroucí vodou a povařte 2–3 minuty. Díky krátkému povaření nebudou jáhly hořké a v dalším postupu do sebe krásně natáhnou mléko a nákyp bude šťavnatý. Jáhly opatrně sceďte, přidejte k nim mléko, sůl a vařte za stálého míchání 20–25 minut, dokud nejsou jáhly měkké.

2. K uvařené jáhlové kaši přidejte smetanu, žloutky, cukr, skořici a promíchejte. Z bílků udělejte sníh (lehce nedošlehaný) a také ho přimíchejte k jáhlám.

3. Pekáček vymažte máslem, nalijte do něj část jáhel a rozložte na ně okapané švestky z kompotu (šťávu můžete vypít). Švestky zakryjte zbylými jáhlami a povrch posypte mandlovými plátky. Jahelník dejte do trouby předehřáté na 170–180 °C a pečte na horkovzduch asi 50 minut dozlatova. Upečený jahelník pokapejte medem.

I teď v zimě si můžete udělat další oblíbené sladké jídlo – švestkové knedlíky >>>

Video se připravuje ...

Autor: AK