Šťavnatý losos z trouby: Víme, jak docílíte extra křupavé kůže!
Losos patří mezi nejoblíbenější ryby, jeho příprava je relativně jednoduchá a díky své nepříliš výrazné chuti je jeho využití opravdu široké. Můžete jej přidat do salátu, těstovin nebo ho servírovat s vaší oblíbenou přílohou. Jak upéct lososa s opravdu křupavou kůžičkou? Máme pro vás podrobný postup.
Losos bývá sázka na jistotu a dá se připravit na 100 způsobů. My vám ukážeme, jak si ho upéct tak, aby zůstal krásně šťavnatý a měl luxusní křupavou kůžičku. Ideální je, pokud je filet z lososa souměrný, díky tomu se maso propeče rovnoměrně.
Nejprve se pusťte do přípravy přílohy, my jsme zvolili brambory s cuketou, které je dobré před pečením lehce orestovat. Lososa není třeba smažit, stačí jej jen lehce prohřát a dochutit na vypnuté plotně. Největším úskalím je další krok – pečení lososa, a jak ho nevysušit. Pokud se ale budete držet našeho návodu, určitě zůstane krásně šťavnatý.
Ingredience na pečeného lososa
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 3–4
- 600–1 000 g stejnoměrné části filetu z lososa s kůží bez šupin
- 2 lžíce olivového oleje do pekáčku
- předem uvařené brambory se slupkou
- malá cuketa
- lžíce směsi koření na ryby bez soli
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 citron
- pár snítek rozmarýnu
- olivový olej na pokapání nebo ve spreji (na lososa)
Postup přípravy na rybu s přílohou
1. Předem uvařené a vychladlé brambory nakrájejte na větší kusy, slupku nemusíte loupat. Cuketu nakrájejte na slabší kolečka. Předehřejte troubu na 200 °C. Připravte si ideálně pekáček, který můžete použít jak na plotně, tak v troubě (neztratí se tak žádná chuť).
2. Na olivovém oleji orestujte cuketky a chvilku poté i brambory. Zeleninu osolte a opepřete, přidat můžete kořenicí směs na ryby. Restujte zhruba 10 minut a vypněte plotýnku.
3. Připravený filet z lososa nasolte, opepřete a lehce okořeňte a zakápněte olivovým olejem (pouze stranu bez kůže). Shrňte přílohu – cukety a brambory – ke stranám pekáčku a doprostřed vložte lososa kůží nahoru.
4. Teprve teď kůži dochuťte stejně jako stranu bez kůže a přihoďte i rozmarýn. Vložte lososa do trouby a pečte ho 15–20 minut podle velikosti filetu.
Další skvělá příprava nejen na ryby je pečení v papilotě. Jak na to, se dozvíte ZDE! >>>
5. Až lososa vyjmete, nechte ho odpočívat na ubrousku, kůži sundejte a vraťte ji do pekáčku – pár minut navíc z ní udělá křupavou delikatesu. Filet mezitím lehce pokapejte citronovou šťávou. Kůži poté vraťte zpět na lososa. Zůstane tak krásně šťavnatý!
TIP K ČASU PEČENÍ: Nízké filety, které mají v celku váhu jen kolem kila, pečte asi 13 minut na 200 °C plus 3 minuty na grilu, stáhněte kůži a tu pod grilem nechte další 4 minuty. U dvoukilových a větších obrů se čas prodlužuje až na celkových 25 minut, aby bylo maso uvnitř upečené přesně tak akorát a abyste si nejvíc pochutnali.