Lepší než porno: 12 receptů z vajec, které musíte vyzkoušet!

Skotská, Benedikt, vařená natvrdo, naměkko i nahniličko. Uvařit vejce je jednoduché, když víte, jak na to! Propadněte těmto 12 dokonalým receptům a snídejte je každý den.
1. Vařená vejce
Vejce naměkko, nahniličko nebo natvrdo chutnají nejlépe k snídani. Způsob vaření natvrdo je vůbec nejjednodušší, ale víte, kolik minut se vaří vajíčka naměkko a nahniličko? Přečtěte si, jak vejce správně uvařit, a příště se povedou tak, jak budete chtít vy!
2. Volská oka
Volská oka jsou snadná, jen je potřeba předem vymazat pánev a správně rozklepnout vejce, aby byl žloutek uprostřed. Podávejte se slaninou!
3. Míchaná vajíčka
Rozšlehejte vejce pomocí vidličky nebo metličky a poté nalijte na pánev. Doporučujeme přidat trochu másla a smetany, míchaná vajíčka pak budou vláčnější! Přečtěte si i další tipy, jak dosáhnout dokonalého výsledku!
4. Nejlepší palačinky
Tenké palačinky vykouzlíte jedině s pomocí vajec. Prvně je rozšlehejte s mlékem a až poté přidávejte mouku, aby nevznikaly nežádoucí hrudky.
5. Lívance bez kynutí
Stejně jako palačinky i lívance můžete zdobit podle chuti a fantazie. Připravit je můžete na sladko i na slano, ať už se chystáte snídat či večeřet. Ideální je příprava na lívanečníku, aby byly stejně velké.
6. Skotská vejce
Ne tak známá příprava vajec, která stojí za trpělivost! Skotská vejce se obalují, smaží a dohromady se zeleninou či bramborami tvoří perfektní nedělní oběd.
7. Vejce Benedikt
Vejce Benedikt se ztraceným vejcem si můžete připravit i sami doma! Správně se podává s plátkem šunky či slaniny na pečivu, které se zalije holandskou omáčkou. Výborně chutná ale i samotné na opečeném toustu s avokádem.
Pokud si netroufáte na klasická vejce Benedikt, vyzkoušejte jejich pětiminutovou verzi:
8. Španělská omeleta
Sytá omeleta na španělský způsob ukrývá ingredience navíc. Skvěle chutná i studená, proto si ji můžete vzít na oběd do školy nebo do práce.
9. Dort Pavlova
Dort, který se doslova rozplývá na jazyku, aneb dezert zvaný Pavlova. Vyšlehané bílky do sněhu s cukrem drží tvar a stejně jako pusinky je potřeba, aby se v troubě vysušily. Výsledný korpus potřete šlehačkovým krémem a ozdobte sezónním ovocem.
10. Crème brûlée
Tradiční francouzský dezert s příchutí vanilky a s tvrdou krustou z karamelizovaného cukru na povrchu. Pokud nevlastníte flambovací pistoli, nezoufejte! Hotové crème brûlée můžete dát zapéct do trouby.
11. Whiskey Sour
Legendární koktejl, který si oblíbí i ti, kdo whiskey normálně nepijí. Společně s cukrem, citronem a vaječným bílkem jde o lahodný nápoj vhodný nejenom na páteční večer.
12. Špagety carbonara
Jestli je nějaký recept, ve kterém nelze vynechat vejce, jsou to právě špagety carbonara. Společně s parmazánem dodávají těstovinám jemnou chuť, kterou si zamilujete.
No uznejte, kdo by odolal těmto skvělým receptům z vajec?