Malinová bublanina, dort nebo voňavý likér. Tipy, jak zužitkovat úrodu!

2. července 2018 • 00:00

Maliny patří k nejchutnějšímu ovoci vůbec. Proto je nejčastěji sníme dříve samotné, než abychom je schovávali do dezertů. Kromě zákusků se z nich ale dají připravit i výborné nápoje, likéry nebo ocet, který využijete na dochucení salátů. Podívejte se na naše malinové tipy!

Růžové malinové dezerty si zamilujete, ať už máte čerstvou úrodu nebo zásobu z loňska v mrazáku. Konkrétní postupy na přípravu jednotlivých pokrmů zobrazíte při kliknutí na název receptu. 

Malinové muffiny i bublanina s malinami

S malinami bude skvěle chutnat i ta nejobyčejnější buchta. Když vás přestane bavit klasická bublanina s malinami a meruňkami, zkuste upéct něco méně tradičního. Co takhle malinovo-kokosové řezy s drobenkou? Nebo vás lákají netradiční dezerty s vůní sladké Francie? Upečte malinový tart s mandlovým korpusem

Malinové muffiny můžete podávat buď jen tak, nebo spolu s krémem jako oblíbené cupcakes – po upečení seřízněte vršky muffinů do rovna a zdobičkou naneste čepici z jednoduchého krému. Ten připravíte z utřeného másla nebo krémového sýra a cukru se zbytkem malin.

Dort s malinami z vás udělá hvězdu

Hledáte-li dezert, kterým oslníte, připravte nahý dort s malinami a tymiánem. Jakkoliv vypadá složitě, jeho příprava tak náročná není. Skládá se ze tří korpusů a smetanového krému s lehkou chutí tymiánu, který se rozplývá na jazyku. Aby dort krásně nejen chutnal, ale také vypadal, vršek dortu ozdobte malinami a tymiánem a poprašte moučkovým cukrem. S tímto receptem budete za hvězdu každé letní oslavy.

Malinové profiterolky z odpalovaného těsta jsou výborný nadýchaný dezert s nenáročnou přípravou. Maliny můžete zaměnit za jahody nebo oblíbené drobné ovoce, a staré známé větrníčky si tak vychutnat pokaždé trochu jinak.

Palačinky i panna cotta budou s malinami dokonalé

Přetéká vám loňskou malinovou nadílkou mrazák? Připravte malinovou omáčku! Tu servírujte společně s nepečeným tvarohovým dortem s malinami nebo s delikátní smetanovou panna cottou. Malinová omáčka bude skvěle chutnat ale i na cheesecaku, palačinkách nebo lívancích.

Sladké palačinky jsou oblíbené nejen u dětí, ale uspějete i u dospělých strávníků. Máte chuť si dopřát? Připravte si palačinky s krémem, posypané lesním ovocem. Čerstvé ovoce můžete nahradit mraženým.

Knedlíky plněné malinami

Málokdo si v létě nechá ovocné knedlíky ujít. Jsou variabilní a plnit je můžete ovocem, které je zrovna k dispozici, třeba i malinami. Malinové kynuté knedlíky na talíři dozdobte dle vlastní chuti a fantazie: slazenou šlehačkou či smetanou, tvarohem nebo čerstvým ovocem. Na závěr ale v žádném případě nesmí chybět rozpuštěné máslo a moučkový cukr. 

Malinový ocet, malinový likér i koktejl

Maliny skvěle využijete i v nápojích. Malinový koktejl skvěle osvěží a dodá spoustu energie stejně jako tohle snídaňové smoothie s kiwi a malinami. Malinový likér si vychutnáte jako aperitiv nebo s kouskem lehkého zákusku. Jeho základem je neutrální vodka, proto má příjemnou vůni, barvu a intenzivní chuť po čerstvých malinách.

Malinový ocet je skvělý do salátů, ale i do omáček a na nakládání masa. Naprosto delikátní je jako doplněk k sýrům – čerstvým, tvrdým či plísňovým. Zkuste si ho proto vyrobit doma a třeba ho někomu darovat. Uvidíte, že potěší vášnivé gurmety i ty, kteří vaří jen občas.

Domácí zmrzlina: Recept s malinami si zamilujete

V horkém počasí si zaručeně pochutnáte na zmrzlině. Už jste zkoušeli domácí nanuky? Tento kokosovo-malinový nanuk máte hotový do 10 minut, pak už jen stačí nechat ho odpočinout do druhého dne v mrazáku. 

Konkrétní postupy na přípravu jednotlivých pokrmů zobrazíte při kliknutí na název receptu.

Autor: Tereza Langmajerová, KF