Jak skladovat jahody, aby vám vydržely co nejdéle? Použijte trik s octem
Jahody jsou skvělé, ale také velmi křehké a poměrně drahé. Takže když je někde mají za dobrou cenu, vyplatí se jich nakoupit víc. Nebo si rovnou zajet na samosběr. Otázka pak ale zní, jak to udělat, aby vám doma vydržely co nejdéle. Naučte se triky, díky nimž se vám jahody jen tak nezkazí.
Nejlepším způsobem, jak si jahody užít, je samozřejmě sníst je hned nebo je po přinesení domů co nejrychleji chutně zužitkovat – uvařit z nich třeba sladké knedlíky, upéct bublaninu nebo z nich vyrobit domácí zavařeninu. Ne vždy je na to ale čas, takže je nutné jahody nějakým způsobem uložit, aby vydržely co nejdéle.
Vyrobte si z jahod skvělou marmeládu >>>
Na internetu najdete celou řadu návodů, jak jahody skladovat, aby vydržely alespoň pár dní a pokud možno se nezkazily. Některé se zaměřují na nádoby, do nichž jahody uložíte, jiné na jejich ošetření, které má prodloužit jejich trvanlivost. Všechny ale zdůrazňují několik věcí, které je důležité dodržet.
5 pravidel, jak skladovat jahody
1. Dejte je do chladu
Jedno je zcela jasné. Pokud chcete prodloužit trvanlivost vašich jahod, nemůžete je nechat ležet jen tak na kuchyňské lince, ale musíte je dát do lednice.
2. Udržte je suché
Jahody omyjte jen v případě, že je chcete hned sníst nebo použít třeba do koláče nebo zmrzliny. Mytí jahody okamžitě vystaví vlhku, ve kterém se začnou množit plísně a bakterie, a plody se pak rychle kazí. Pokud tedy budete jahody dávat do lednice, měly by být nemyté a dokonale suché.
3. Uchovávejte je celé
Celé jahody budou vzdorovat zkažení určitě lépe než jahody nakrájené na kousky. Proto jahody nechte v celku a neodtrhávejte z nich ani zelené lístky. Jahody také prohlédněte, zda nejsou na některých místech otlačené nebo poškozené. Takové raději hned spotřebujte nebo je alespoň oddělte od ostatních zdravých jahod.
4. Podložte je papírovou utěrkou
Nádobu, ve které budete jahody skladovat, vyložte papírovými utěrkami. Ty absorbují přebytečnou vlhkost a zabrání tomu, aby jahody začaly plesnivět.
5. Skladujte je v jedné vrstvě
Jahody skládejte do nádoby v jedné vrstvě a pokud možno tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Některé metody doporučují použít plastovou nebo skleněnou nádobu, kterou lze vzduchotěsně uzavřít. Jiné naopak radí nádobu zcela neuzavírat, aby vlhkost mohla unikat ven, nebo využít plastovou krabičku, ve které se jahody prodávají. Ta má ze všech stran malé otvory, takže vzduch může kolem jahod cirkulovat. Obě metody můžete vyzkoušet a sami uvidíte, která vám vyhovuje víc. Důležité je co nejvíce minimalizovat vlhkost a vzájemný kontakt plodů.
Chcete-li prodloužit trvanlivost jahod, ponořte je do octové lázně.
Zkuste octovou koupel
Přestože se jahody nemají před skladováním omývat, existuje metoda, která mytí jahod naopak využívá k prodloužení jejich trvanlivosti. Trik spočívá v tom, že jahody ponoříte do zředěného octového roztoku, který zničí případné plísně a bakterie. Postup je následující:
1. V míse smíchejte 1 díl octa a 3 díly vody. Do tohoto roztoku na chvilku ponořte jahody, pak je přendejte do cedníku a opatrně opláchněte studenou vodou (ne pod prudkým proudem). Díky tomu byste později z jahod neměli cítit žádný ocet.
2. Následuje velmi důležitý krok, kdy je potřeba jahody co nejdůkladněji osušit. Rozložte je na plech vyložený papírovými utěrkami a nechte oschnout. Výborně vám může posloužit i odstředivka na salát, pokud ji máte. Vyložte její dno i stěny papírovými utěrkami, abyste vytvořili pro jahody jakýsi měkký polštářek, a odstřeďujte asi 15 vteřin.
3. Suché jahody rozložte do nádoby vyložené papírovými utěrkami, zakryjte částečně víčkem, aby mohla unikat vlhkost, a uložte do lednice.
Pomůže i teplá voda
Když nakoupíte košík jahod a zjistíte, že doma nemáte ocet, můžete zkusit i jinou metodu, která využívá ke zničení bakterií a plísní krátkou koupel jahod v horké vodě. Jahody ponořte na 30 vteřin do vody ohřáté na 50–60 °C, důkladně je osušte a uložte stejným způsobem jako po umytí octem.
Mrazák je jistota
Když si budete chtít uchovat jahody na delší dobu, je nejlepším způsobem jejich zamražení. Pak si z nich klidně na podzim nebo v zimě můžete udělat zdravou smoothie bowl nebo upéct voňavý koláč. Na rozdíl od čerstvých jahod, které skladujete v lednici, byste jahody určené na zamražení měli nejdříve umýt vodou. Nechte je oschnout na papírových utěrkách, pak je rozložte na plech nebo tác vyložený papírem na pečení a dejte do mrazáku. Díky tomu se jahody k sobě nepřilepí a nebudete z nich mít jednu velkou hroudu. Jakmile jahody zmrznou, přesypte je do sáčků, dobře je uzavřete a uložte do mrazáku. Vyzkoušejte i další metody, jak zamrazit jahody, aby si zachovaly svou chuť a vůni.
Co s nimi?
Jakmile se naučíte, jak prodloužit životnost vašich jahod, možná budete řešit další otázku – jak s nimi chutně naložit?
Upečte z nich vynikající cheesecake s bílou čokoládou a mákem nebo nadýchanou sněhovou roládu, ozdobte jimi křehké košíčky z lineckého těsta plněné krémem, vyrobte si osvěžující panna cottu či jahodové tiramisu, připravte si zásobu domácí jahodové zmrzliny, na kterou vám stačí jen dvě suroviny, a máte-li rádi sladké pusinky, udělejte si křehký a nadýchaný dort Pavlova.
Z jahod si můžete udělat i výborné mojito>>>