Nejlepší vajíčkové pomazánky: 6 receptů, do kterých využijete vykoledovaná vejce

2. dubna 2024 • 03:31

Také si vždy po Velikonocích lámete hlavu s tím, jak naložit s vykoledovanými vajíčky? Už nemusíte! Máme pro vás pět vynikajících receptů na vajíčkové pomazánky a pokud vám nevadí jíst vejce každý den, následujícíh pět dnů máte o studenou večeři postaráno. 

Vajíčková pomazánka s mrkví

Vajíčková pomazánka Vajíčková pomazánka • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 1 cibuli
  • 2 střední mrkve
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • 4 lžíce pomazánkového másla
  • sůl

Postup:

Vejce oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a najemno nastrouhanou mrkev a vše spojíme hořčicí a pomazánkovým máslem. Hotovou pomazánku podle chuti osolíme.

Vajíčková pomazánka s máslem

Připravíte ji během chvilky a všechny suroviny na ni nejspíš máte doma:

Video se připravuje ...

Vajíčková pomazánka s křenem

Vajíčková pomazánka Vajíčková pomazánka • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 125 g zakysané smetany
  • 2 lžíce strouhaného křenu
  • 1 lžičku plnotučné hořčice
  • sůl
  • špetku cukru
  • několik kapek octa

Postup:

Vařená vejce nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme smetanu, nastrouhaný křen, hořčici, sůl, špetku cukru a několik kapek octa a dobře promícháme.

Vajíčková pomazánka s ředkvičkami

Vajíčková pomazánka Vajíčková pomazánka • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 jarní cibulku
  • 1 hrst nakrájené pažitky
  • 1 lžíci majonézy
  • 1 lžíci plnotučné hořčice
  • 1 lučinu
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Oloupaná vejce a očištěné ředkvičky nastrouháme nahrubo. Přidáme nakrájenou pažitku a najemno nakrájenou cibuli, přimícháme lučinu, majonézu a hořčici. Osolíme, opepříme a dobře promícháme.

Vajíčková pomazánka s avokádem

Vajíčková pomazánka Vajíčková pomazánka • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 zralé avokádo
  • 10 vajec uvařených natvrdo
  • 2 – 3 lžíce majonézy
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Avokádo rozpůlíme, do pecky zasekneme nůž a krouživým pohybem ji vyjmeme. Dužinu vydlabeme lžící, polovinu dáme do misky a rozmačkáme vidličkou. Přidáme oloupaná a nadrobno nakrájená vejce, majonézu, hořčici a citronovou šťávu a dobře promícháme. Pak přidáme druhou půlku avokáda nakrájenou na kousky a pomazánku osolíme a opepříme. 

Vajíčková pomazánka s lososem

Vajíčková pomazánka Vajíčková pomazánka • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 100 g másla
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 50 g uzeného lososa
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce mléka
  • citronovou šťávu
  • sůl

Postup:

Změklé máslo utřeme do pěny, přidáme oloupaná a nastrouhaná vejce, nadrobno nakrájeného lososa, nasekanou cibuli, mléko a trochu citronové šťávy, osolíme a důkladně promícháme. 

Z vařených vajec si můžete udělat i salát>>>

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková