Do čeho zabalit školní svačinu? Zapomeňte na alobal nebo papírové ubrousky. Jsou lepší možnosti!

12. září 2022 • 00:15

Do čeho balíte svému dítěti svačinu? Do papírového ubrousku, který lze využít jen jednou a který pak vyhodíte? Do igelitového sáčku, kde se svačina zapaří? Nebo snad do alobalu? Ani jedna ze zmíněných možností není úplně ideální, alespoň tedy pro rodiče, kteří myslí trochu ekologicky a snaží se, aby jejich dítě jedlo zdravě. Objevte nové a lepší způsoby, jak zabalit svačinu pro svého školáka. 

Proč nepoužívat alobal ani papírové ubrousky?

Papírové ubrousky jsou jednoduché na použití, nejsou drahé, ale nedají se používat opakovaně, takže vyprodukujete celkem dost odpadu. A když do nich zabalíte něco šťavnatějšího, jako je chleba s pomazánkou, tenký papír snadno nasákne a začne se trhat. Alobal je sice mnohem odolnější, na balení svačin ale také ideální není. Může se z něj totiž uvolňovat hliník, a to hlavně v případě, že do něj zabalíte něco kyselého (například nakrájené ovoce a zeleninu) nebo když v něm necháte svačinu moc dlouho (víc než čtyři hodiny).

Co připravit dětem k svačině podle odborníků? >>>

Video se připravuje ...

Do čeho tedy dítěti zabalit svačinu, aby zůstala neporušená, chutná a zároveň jste pokud možno neprodukovali žádný zbytečný odpad a zbytečně neutráceli peníze?

Látkové ubrousky

Pokud jde o ekologii, rozhodně jsou lepší než ty papírové, které použijete jen jednou a pak hodíte do koše. Látkový ubrousek stačí jen vyprat s ostatním prádlem bez aviváže na 40 °C a je jako nový. Svačinu jednoduše zabalíte do ubrousku a přetáhnete gumičkou, aby z něj nevypadla. Nebo svému dítku můžete pořídit látkovou kapsičku. Prodávají se v různých velikostech, jen bavlněné nebo i s povrchovou úpravou, která zajistí, aby z kapsičky nic nevyteklo a zároveň svačina nenasákla vlhkost a okolní pachy, a se zapínáním většinou na suchý zip nebo na knoflík. Jste-li příznivci zero-waste, jistě oceníte i látkové sáčky, do kterých můžete dětem zabalit třeba oříšky, sušené ovoce, domácí sušenky nebo müsli tyčinky, ale třeba i celé jablko nebo muffin.  

Voskované ubrousky

Ještě lepší než obyčejný látkový ubrousek je ten voskovaný. Obzvlášť praktický je na balení sendvičů, toastů a obložených chlebů a dalšího pečiva, využijete ho i na nakrájenou zeleninu a pevnější ovoce. Po použití ho stačí omýt nebo otřít vhlkým hadříkem a nechat uschnout. Kromě svačin ho využijete třeba i na zakrytí misek. Když ho totiž v rukou zahřejete, dá se snadno vytvarovat. Voskované ubrousky lze koupit, klidně si je ale zkuste vyrobit doma. Potřebujete k tomu včelí vosk a bavlněný ubrousek nebo kousek čisté bavlněné látky (například ze starého povlečení). Látku položte na plech s papírem na pečení a hustě ji posypte nastrouhaným včelím voskem. Vše dejte do trouby vyhřáté na 100 °C a počkejte asi čtyři minuty, než se vosk rozehřeje. Pak ho na látce ještě rozetřete, aby byla celá pokrytá, a nechte vychladnout.

Ideální obal na svačinu je voskovaný látkový ubrousek Ideální obal na svačinu je voskovaný látkový ubrousek • Autor: iStock

Krabičky nejen z plastu

U spousty svačinek hrozí, že se v batohu rozmačkají – banány, broskve, rajčata a další druhy ovoce a zeleniny, saláty nebo třeba croissanty a podobné nadýchané pečivo. Na ty jsou nejlepší pevné krabičky. Dají se používat opakovaně, takže nevytváříte stále dokola další a další odpad. Jenže se často vyrábějí z plastu, a i když na nich najdete symbol sklenice a vidličky, což znamená, že jsou vhodné k balení potravin, mnozí rodiče namítnou, že často obsahují škodlivé látky jako ftaláty nebo bisfenoly, které se pak dostávají dětem do jídla. Obzvlášť, když do nich zabalíte něco kyselého nebo mastného. Pokud se trochu rozhlédnete po internetu, jistě najdete i krabičky z vysoce kvalitních a zdravotně nezávadných plastů, které neobsahují žádná chemická změkčovadla, těžké kovy, olovo, ftaláty, bisfenol A, karcinogeny ani jiné toxické látky. Vhodné jsou i krabičky vyrobené z přírodních materiálů, jako je bambus, biologicky rozložitelný plast PLA, fajn jsou i kovové nerezové krabičky, které jsou bytelné a hlavně zdravotně nezávadné. Pokud chcete do krabičky balit nakrájené ovoce a zeleninu nebo cokoli, co by mohlo vytéct, ohlídejte si, aby měla i dobré těsnění (obvykle bývá silikonové).

Skleničky

Nejrůznější skleničky jsou ideální na saláty, dipy k zelenině nebo sladké svačinky z tvarohu či jogurtu. Navíc je nemusíte kupovat, stačí, když použijete vymytou skleničku od farmářského jogurtu, sterilovaných okurčiček nebo malou zavařovačku, kterou máte ve spíži. Nevýhodou skla je jen to, že se může v batohu rozbít. Pro takový případ zkuste skleničku ještě zabalit do silnějšího látkového sáčku.

Připravte školákovi sýrový toast speciálně upravený pro děti >>>

Autor: AK