Vločkové kaše: 5 nejlepších k snídani i svačině

Video se připravuje ...
6. června 2024 • 03:24

Chutná a vyvážená snídaně by měla být základem každého nového dne. A vločkové kaše, které se poslední dobou těší velké oblibě, jsou po ránu ideální. Vybrat si můžete ze spousty druhů vloček, od ovesných až po ječné nebo pohankové. Sáhněte po svých oblíbených a připravte si je podle jednoho z našich receptů!

Ovesné vločky patří mezi nejoblíbenější typ vloček. Jsou velmi dobrým zdrojem vlákniny a mají vysoký obsah minerálů a vitaminů, jsou prospěšné při snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Oves je sice přirozeně bezlepkový, může být ale kontaminovaný jinými obilninami, proto v případě, že držíte bezlepkovou dietu, si pořiďte raději ovesné vločky, které jsou přímo označené jako bezlepkové. Jáhlové vločky mají stejné benefity jako ty ovesné, jsou navíc přirozeně bez lepku, tedy vhodné i pro celiaky. Vyrábí se lisováním oloupaných zrn prosa. Bez lepku jsou také oblíbené pohankové vločky, které se považují za tzv. pseudocereálie. Mají výraznější chuť a vůni a skvěle se hodí i do slaných jídel. Dále můžete vybírat mezi vločkami rýžovými, kukuřičnými, špaldovými, amatantovými a spoustou dalších druhů.

Můžete se těšit na tyto recepty:

Video se připravuje ...

Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a javorovým sirupem

Ovesná kaše patří mezi nejoblíbenější snídaně Ovesná kaše patří mezi nejoblíbenější snídaně • Autor: iStock

Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a javorovým sirupem vám dodá potřebnou energii na celé dopoledne. Ovoněná vanilkou chutná naprosto dokonale. Ozdobte ji ovocem, zalijte javorovým sirupem a posypte mandlovými lupínky.  

Jahodová ovesná kaše

Jahodovou ovesnou kaši si zamilují i děti Jahodovou ovesnou kaši si zamilují i děti • Autor: iStock

Dopřejte si snídani s pořádnou dávkou jahod. Využít můžete čerstvé i mražené. Před dokončením oslaďte kaši medem a doplňte pistáciovými a mandlovými lupínky. Jahodovou ovesnou kaši si zaručeně oblíbíte. 

Mléčná ovesná kaše

Využít můžete jakékoliv ovoce Využít můžete jakékoliv ovoce • Autor: F.O.O.D

Mléčnou ovesnou kaši zvládnete hravě během deseti minut. Postačí vám jen vločky a mléko. K doslazení použijte cukr nebo med a k dozdobení skvěle poslouží jakékoliv ovoce. Můžete vyzkoušet ověřenou kombinaci s lesním ovocem nebo s banánem.

Ovesná kaše s banánem

Ovesná kaše s banánem Ovesná kaše s banánem • Autor: F.O.O.D.

Oblíbenou verzí bývá ovesná kaše s banánem. Kromě skořice a medu můžete přidat také hořkou čokoládu, která se nejlépe rozehřeje v horké kaši. Tuto variantu si s jistotou zamilují i děti. 

Banánová kaše se skořicí

Na banánovo-skořicovou kaši využijte skořici, mák i mandle Na banánovo-skořicovou kaši využijte skořici, mák i mandle • Autor: F.O.O.D

Ovesné vločky můžete zalít klasickým nebo sójovým mlékem. Na banánovo-skořicový toping budete potřebovat skořici, mandle, mák a banány. Nezapomeňte dochutit medem nebo javorovým sirupem. Banánová kaše se skořicí vynese vaše chuťové pohárky až do nebe.

Do snídaňových kaší můžete využít i domácí vanilkový extrakt>>>

Video se připravuje ...

Autor: red