Evergreeny školních jídelen: Jídla milovaná i zatracovaná, najdete mezi nimi i to vaše?
-
Na obědy ze školní jídelny má mnoho z nás smíšené vzpomínky. Ochutnali jsme tam jídla výborná, chvalitebná, dobrá, ale i ta, která se nám vryla do paměti jako pro naše chuťové buňky nedostatečná. Ne snad, že by byla co do ingrediencí jakkoliv špatná, ale v naší klasifikaci zkrátka tak nějak neuspěla. I přes to se stala evergreeny, které se vaří dodnes.
Byly obědy, na které jsme se ve školní jídelně těšili a dodnes si je s chutí uvaříme i doma, ale ve vzpomínkách nám vždy zůstávají hluboko zaryté spíše ty pokrmy, který jsme jedli přes moc nebo dokonce z donucení. Jak to máte s těmito jídly dnes vy? Přišli jste jim na chuť, nebo jste je ze svého jídelníčku nadobro vyřadili? Prolistujte si náš článek a napište nám své vzpomínky do komentářů pod ním.
-
Dušená mrkev
Video se připravuje ...Mezi jídla ze školní jídelny, která nám asi navždy ulpěla v paměti, patří určitě dušená mrkev, podávaná nejčastěji s kousky vepřového masa a vařenými bramborami. Také si říkáte, že jde o celkem jednoduché, zdravé a výtečně vyhlížející jídlo, tak proč nám vlastně tolik nechutnalo? Vyzkoušejte ho podle našimi čtenáři osvědčeného receptu na vepřové v mrkvi a třeba změníte názor.
Na dušené mrkvi s masem si pochutná celá rodina
-
Rýžový nákyp se švestkami
Dalším tak trochu kontroverzním obědem je rýžový nákyp se švestkami. Pokrm z rýže uvařené v mléce a zapečené společně se švestkovým kompotem. Sladké chutě jsou dětmi velmi vyhledávané, není tak přece možné, že by jim po skořici vonící nákyp s vypečenou kůrčičkou a lahodným ovocným středem nechutnal. Nebo snad ano?
Rýžové nákypy jsou skvělou svačinkou, obědem i večeří
-
Špenátová polévka s krutony
Video se připravuje ...Nejednou za den, když se servíroval špenát, zaznělo prostory jídelny doporučení, že pokud chce mít někdo svaly jak Pepek námořník, musí jíst zkrátka špenát. Když však kdokoli v tu chvíli seděl u talíře plného špenátové polévky s pomalu se potápějícími krutony na hladině, chtěl být kýmkoliv, jen ne slavným námořníkem.
Špenátovou polévku můžeme doplnit i další zeleninou, např. pórkem nebo hráškem
-
Buchtičky se šodó
Buchtičky s pudinkem patří mezi nejoblíbenější sladká jídla, doplnit je můžeme i drobným čerstvým ovocem
Když se linula ze školní jídelny vůně buchtiček se šodó, hned se našlapovalo veseleji a byl to jeden z mála pokrmů, kdy se ten den sešel náhle snad plný počet stravenek. Dukátové buchtičky jsme si v jídelně naopak povětšinou oblíbili a dokonce je požadovali i doma. Podobně tomu bylo i u dozlatova usmažených bavorských vdolečků s povidly a šlehačkou, kterých na přidání tak nějak nikdy nezbývalo.
-
Hrachová kaše s klobásou
Video se připravuje ...Naopak loudavým krokem se šlo, když byla na jídelním lístku hrachová kaše s klobásou. Vzpomínáte, ať jste jedli, jak jste jedli, měli jste pocit, že je ta kaše snad začarovaná, stále tam byla – přes celý talíř, hojně zalitá tukem s osmaženou cibulkou vůbec neubývala. I ta naložená okurčička – jako by neměla konce.
Hrachová kaše s uzeninou opravdu zasytí
-
Koprová omáčka
Koprovou omáčku si můžeme vychutnat s knedlíky i brambory
Pokrmem, který už po mnoho generací rozděluje národ na dva tábory, je koprová omáčka. Jedněmi milovaná, druhými zatracovaná smetanová omáčka s nezaměnitelnou chutí a vůní kopru. V jídelnách se podávala povětšinou s houskovým knedlíkem a plátkem hovězího masa nebo natvrdo uvařeným vajíčkem. A jak to máte s tímto tradičním pokrmem vy, vzali jste jej od školní jídelny na milost?