Evergreeny školních jídelen: Jídla milovaná i zatracovaná, najdete mezi nimi i to vaše?

  • 25. května 2021 • 00:00

    Na obědy ze školní jídelny má mnoho z nás smíšené vzpomínky. Ochutnali jsme tam jídla výborná, chvalitebná, dobrá, ale i ta, která se nám vryla do paměti jako pro naše chuťové buňky nedostatečná. Ne snad, že by byla co do ingrediencí jakkoliv špatná, ale v naší klasifikaci zkrátka tak nějak neuspěla. I přes to se stala evergreeny, které se vaří dodnes.

    Byly obědy, na které jsme se ve školní jídelně těšili a dodnes si je s chutí uvaříme i doma, ale ve vzpomínkách nám vždy zůstávají hluboko zaryté spíše ty pokrmy, který jsme jedli přes moc nebo dokonce z donucení. Jak to máte s těmito jídly dnes vy? Přišli jste jim na chuť, nebo jste je ze svého jídelníčku nadobro vyřadili? Prolistujte si náš článek a napište nám své vzpomínky do komentářů pod ním.

  • Dušená mrkev

    video

    Mezi jídla ze školní jídelny, která nám asi navždy ulpěla v paměti, patří určitě dušená mrkev, podávaná nejčastěji s kousky vepřového masa a vařenými bramborami. Také si říkáte, že jde o celkem jednoduché, zdravé a výtečně vyhlížející jídlo, tak proč nám vlastně tolik nechutnalo? Vyzkoušejte ho podle našimi čtenáři osvědčeného receptu na vepřové v mrkvi a třeba změníte názor.

    Na dušené mrkvi s masem si pochutná celá rodina Na dušené mrkvi s masem si pochutná celá rodina • Autor: iStock

  • Rýžový nákyp se švestkami

    Dalším tak trochu kontroverzním obědem je rýžový nákyp se švestkami. Pokrm z rýže uvařené v mléce a zapečené společně se švestkovým kompotem. Sladké chutě jsou dětmi velmi vyhledávané, není tak přece možné, že by jim po skořici vonící nákyp s vypečenou kůrčičkou a lahodným ovocným středem nechutnal. Nebo snad ano?

    Rýžové nákypy jsou skvělou svačinkou,  obědem i večeří Rýžové nákypy jsou skvělou svačinkou, obědem i večeří • Autor: iStock

  • Špenátová polévka s krutony

    video

    Nejednou za den, když se servíroval špenát, zaznělo prostory jídelny doporučení, že pokud chce mít někdo svaly jak Pepek námořník, musí jíst zkrátka špenát. Když však kdokoli v tu chvíli seděl u talíře plného špenátové polévky s pomalu se potápějícími krutony na hladině, chtěl být kýmkoliv, jen ne slavným námořníkem.

    Špenátovou polévku můžeme doplnit i další zeleninou, např. pórkem nebo hráškem Špenátovou polévku můžeme doplnit i další zeleninou, např. pórkem nebo hráškem • Autor: iStock
           

  • Buchtičky se šodó

    Buchtičky s pudinkem patří mezi nejoblíbenější sladká jídla, doplnit je můžeme i drobným čerstvým ovocem Buchtičky s pudinkem patří mezi nejoblíbenější sladká jídla, doplnit je můžeme i drobným čerstvým ovocem • Autor: F.O.O.D.

    Když se linula ze školní jídelny vůně buchtiček se šodó, hned se našlapovalo veseleji a byl to jeden z mála pokrmů, kdy se ten den sešel náhle snad plný počet stravenek. Dukátové buchtičky jsme si v jídelně naopak povětšinou oblíbili a dokonce je požadovali i doma. Podobně tomu bylo i u dozlatova usmažených bavorských vdolečků s povidly a šlehačkou, kterých na přidání tak nějak nikdy nezbývalo.

  • Hrachová kaše s klobásou

    video

    Naopak loudavým krokem se šlo, když byla na jídelním lístku hrachová kaše s klobásou. Vzpomínáte, ať jste jedli, jak jste jedli, měli jste pocit, že je ta kaše snad začarovaná, stále tam byla – přes celý talíř, hojně zalitá tukem s osmaženou cibulkou vůbec neubývala. I ta naložená okurčička – jako by neměla konce.

    Hrachová kaše s uzeninou opravdu zasytí Hrachová kaše s uzeninou opravdu zasytí • Autor: iStock

  • Koprová omáčka

     

    Koprovou omáčku si můžeme vychutnat s knedlíky i brambory Koprovou omáčku si můžeme vychutnat s knedlíky i brambory • Autor: F.O.O.D.

    Pokrmem, který už po mnoho generací rozděluje národ na dva tábory, je koprová omáčka. Jedněmi milovaná, druhými zatracovaná smetanová omáčka s nezaměnitelnou chutí a vůní kopru. V jídelnách se podávala povětšinou s houskovým knedlíkem a plátkem hovězího masa nebo natvrdo uvařeným vajíčkem. A jak to máte s tímto tradičním pokrmem vy, vzali jste jej od školní jídelny na milost?

Autor: VDŠ