Připravte si domácí tvaroh a už nebudete chtít jiný! A co pak z něj udělat? Třeba luxusní budapešťskou pomazánku

12. října 2021 • 00:00

Domácí je domácí, tohle staré pravidlo platí i o tvarohu. Dnes vás přesvědčíme, že jeho výroba je opravdu jednoduchá a navíc se z téhle mléčné pochoutky dají připravit skvělé pomazánky.

Na domácí tvaroh potřebujete jen pár věcí a jeho příprava vás až překvapí, jak je snadná. Tak hurá do toho!

video

Suroviny na tvaroh:

  • 3 l čerstvého pasterizovaného plnotučného mléka (nejlépe od farmáře)
  • 2 lžíce bílého vinného octa nebo citronové šťávy

Postup:

1. Mléko nalijeme do hrnce, přidáme ocet nebo citronovou šťávu a za občasného zamíchání zahřejeme směs na mírném ohni na teplotu 40 °C. Ve směsi se začne oddělovat tvaroh od syrovátky.

2. Hrnec odstavíme z ohně a necháme trochu zchladnout. Na větší mísu dáme cedník a vyložíme ho čistým bílým plátnem. Přes něj pak přecedíme směs, v ceníku zůstane tvaroh, do mísy nateče syrovátka.

3. Tvaroh necháme vykapat, pak ho v plátnu lehce vymačkáme. Syrovátku slijeme do láhve a necháme v ledničce vychladit.

Šikovný tip: Pokud si chcete připravit tvrdý tvaroh, zahřejte mléko na 60 °C, důkladně ho vymačkejte, v plátnu zatižte prkénkem a nechte důkladně vykapat.

Budapešťská pomazánka

Suroviny:

  • 350 g měkkého tvarohu
  • 1 střední cibule
  • 100 g změklého másla
  • 1 kapie
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • mletá pálivá paprika podle chuti
  • sůl

Postup:

Změklé máslo vyšleháme s tvarohem, přidáme najemno nasekanou cibuli, nadrobno pokrájenou papriku a směs dochutíme mletou paprikou a solí.

Vyzkoušet také můžete domácí pribináček >>>

video

Chcete víc tipů co s tvarohem nebo další kuchařskou inspiraci? Vše najdete v aktuálním čísle Blesk Vaše recepty >>>

Domácí tvaroh si zamilujete! Domácí tvaroh si zamilujete! • Autor: Stockfood.com

Autor: TR, Blesk Vaše recepty