Recept na lososa smaženého, v troubě nebo v papilotě. Takhle vám bude chutnat i na Vánoce

8. prosince 2018 • 00:00

I když na štědrovečerní tabuli stále dominuje náš kapr, v posledních letech mu začíná konkurovat losos. Výhodou je, že nemá příliš kostí, je rychle hotový a dá se upravit mnoha různými způsoby. Jaké to jsou a jak se vyvarovat chyb, které můžete při jeho koupi a následné přípravě udělat? Máme pro vás pár praktických rad, jak udělat lahodného lososa, na kterém si pochutnáte. 

Jak se pozná čerstvá ryba

Při koupi čerstvé ryby nebo jejích částí vždy věnujte pozornost tomu, jak ryba či filet vypadá. Nespoléhejte vždy na vůni, ryba může být zkažená dříve, než začne zapáchat. Oči ryby musí být jasné, nezakalené, vypouklé, žábry sytě červené, nesmí v nich být sliz ani žádná bílá pěna. Maso se nesmí drolit a v žádném případě nesmí být cítit rybinou. Pokud je navíc zažloutlé, blátivé a má oschlé okraje, svědčí to o delším skladování. Kůže musí být výrazně lesklá, hladká a napjatá.

Chcete-li rychle zkontrolovat čerstvost masa, píchněte do ryby prstem. Prohlubeň by se měla během chvilky zase vyrovnat. V obchodě věnujte pozornost již prodejnímu pultu. Ryby by měly být zahrabané v ledu, filety zase položené kůží na led, aby se rybí maso mrazem nespálilo.

Pečený losos s v papilotě

Pokud se rybu chystáte péct, ať už celou nebo třeba jednotlivé porce, zabalte maso buď do alobalu nebo do papiloty, tedy balíčku z pečícího papíru. K masu můžete přidat kolečka citronu, zeleninu, bylinky a koření dle chuti. Úprava v papilotě má celou řadu výhod. Kromě toho, že jde o zdravý způsob přípravy, při kterém neušpiníte žádné nádobí, pokrm zůstane krásně šťavnatý a všechny chutě a vůně se prolnou. Balíčky otevírejte na talíři velmi opatrně, aby vás neopařila pára. Máte-li parní hrnec, můžete rybu připravit přímo v něm. Vyzkoušejte třeba lososa na páře s restovanou zeleninou. Místo parního hrnce můžete klidně použít i obyčejný napařovák na knedlíky.

Lososa v troubě připravíte téměř bez tuku

Filety z lososa je nejjednodušší položit do pekáčku a upéct v troubě. Maso bude mít křupavou kůrčirku, i když k jeho přípravě nepotřebujete téměř žádný tuk. Maso jen lehce potřete citronem, olivovým olejem, osolte a případně vmasírujte bylinky a dejte do rozpálené trouby na 230 °C kůží nahoru, aby se filet zatáhl a zůstal šťavnatý. Lososové filety nechte péct zhruba patnáct až dvacet minut, aby zůstaly uvnitř růžové a nebyly vysušené.

TIP NA VIDEO: Jak zpracovat a naporcovat celý filet lososa.

Smažený losos je hotový za pár minut

Opečete-li lososa na pánvi, zabere vám příprava nejméně času. Použijte kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem a silným dnem, které dobře rozvádí teplo. Jednotlivé porce nezbavujte kůže, jen ji na třech místech nařízněte, aby se mohl vypéct tuk. Olej nebo přepuštěné máslo rozehřejte na středně vysokou teplotu a porce lososa vložte na pánev kůží dolů. Smažte jen z jedné strany tak, aby maso ve středu zůstalo ještě mírně narůžovělé.

Pošírovaný losos si zachová chuť

Pošírování je způsob přípravy v tekutině a díky jeho šetrnosti si ryba zachová všechny zdraví prospěšné látky, i svoji původní chuť. Na vaření můžete použít vodu, vývar, bílé víno, ale třeba i mléko a přidat můžete koření, bylinky a citronovou šťávu. Na samotné přípravě není nic složitého. Do vyšší nádoby nalijte tekutinu a ohřejte ji na teplotu okolo 80 – 90 °C. Poznáte to tak, že ze dna budou stoupat jemné bublinky, voda se ale nesmí vařit! Do horké vody lososa opatrně vložte a nezakryté vařte přibližně deset minut.

Nejedou vám ryby a raději si dáte na štědrý den řízek? Podívejte se na ty nejoblíbenější recepty ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová, Karolína Fourová