Jak krájet cibuli: Česká klasika s Aničkou
Krájení cibule je běžný kuchařský úkon, který je základem již v prvním ročníku kuchařského učebního oboru. Řada lidí má ale i po mnoha letech vaření stále problém cibuli rozkrájet tak, aby se v půlce krájení nerozjela v ruce do všech stran. Podívejte se na video návod a naučte se krájet cibuli jako profík.
Cibule je potřeba jako základ téměř každého pokrmu a na omáčky s cibulovým základem jí často je potřeba nakrájet opravdu velké množství. Vzpomeňte si například na oblíbený guláš, kde by se množství cibule mělo rovnat množství masa.
Zdržujete se s krájením cibule, protože se vám proužky neustále rozjíždí? Důležité je mít ostrý, přiměřeně dlouhý nůž s širší čepelí a zbytek vás už naučí foodblogerka Anna Grosmanová ve videu krok za krokem, které najdete v úvodu článku.
Postup krájení cibule
Cibuli si oloupejte a odkrojte kus kořínku. Dávejte pozor, ať neodkrojíte kořínek celý, při krájení vám bude držet cibuli pohromadě.
Při krájení cibule si dejte pozor na správné držení. Palcem a malíčkem přidržujte cibuli vzadu a třemi prostředními prsty vpředu. Prostředníček vám bude určovat vzdálenost nože tak, abyste si žádný z prstů neuřízli.
Vždy si dejte pozor, abyste nedokrojili proužek cibule až do konce a nepřekrojili kořínek, který cibuli drží pohromadě. Pokud chcete cibuli na jemno, nařízněte cibuli v půlce podélně buď jednou, nebo dvakrát.
Cibule je základ většiny omáček a gulášů. Podívejte se na ty nejlepší recepty ZDE >>>