Silvestrovské chlebíčky, které vás budou bavit: S pečenou dýní a kozím sýrem, s ančovičkami či avokádem

26. prosince 2019 • 00:00

Jsou doslova naší národní tradicí. Neobešla by se bez nich žádná oslava, řada z nás se do nich ráda zakousne i jen tak. Řeč je o chlebíčkách. Zapomeňte ale pro tentokrát na ty překypující saláty, salámem a majonézou, podávejte letos tradiční silvestrovské pohoštění netradičně. Blogeři P&G Foodies pro vás připravili pět originálních receptů na zdravé chlebíčky.

S pečenou dýní a kozím sýrem

Kozí sýr je skutečná delikatesa, kterou si rychle zamilujete. Často byl neprávem zatracován kvůli specifické chuti a vůni, naštěstí si už však nachází cestu i na naše talíře. Pokud jste ho ještě neochutnali, dejte mu šanci třeba právě na chlebíčcích s pečenou dýní. Jeho jemná nasládlá chuť vynikne v kombinaci s dýní ovoněnou tymiánem a rozmarýnem a s nějakým kyselejším ovocem, například ostružinami. Nahradit je ale můžete třeba i rybízem nebo višněmi, zkrátka tím, co zrovna seženete. Ať už ale jako základ použijete veku či bagetu, plátky nejdřív potřete z obou stran olivovým olejem a zlehka opečte.

S koprovo-špenátovou pomazánkou

Pokud máte pocit, že špenát se hodí jen jako příloha k masu, určitě vyzkoušejte chlebíčky s koprovo-špenátovou pomazánkou. Hotovou ji máte za chvilku. Základem je najemno nasekaný listový špenát podušený na cibulce a česneku, voňavý čerstvý kopr a hustý řecký jogurt. Vše dochuťte aromatickým římským kmínem a namažte nejlépe na plátky celozrnného tmavého chleba. Chlebíčky ozdobte kousky uzeného lososa, tenkými plátky limetky, snítkou kopru a posypte drceným pepřem.  

S ančovičkami

Milovníci rybiček určitě ocení chlebíčky s ančovičkami a marinovanou cibulí, která spolu s grilovanou cuketou skvěle vyváží výraznou rybí chuť slaných sardelových řezů. Příprava je snadná. Stačí jen nakrájet červenou cibuli na tenká kolečka, přidat trochu tymiánu, vše zalít olivovým olejem tak, aby byla úplně ponořená, a nejméně na hodinu, ideálně však do druhého dne, ji nechat marinovat. Plátky bagety potřete z obou stran olivovým olejem, zlehka opečte, pomažte bazalkovým pestem, na něj naskládejte oleje zbavené ogrilované cukety, přidejte po ančovičce a několika kolečkách marinované cibule. Chlebíčky dozdobte pokrájenými olivami a snítkami kopru.

S hruškami

Netradiční, ale skutečně delikátní, je spojení chuti šťavnatého sladkého podzimního ovoce zakáplého citronovou šťávou s pikantností oblíbeného sýra s modrou plísní, zlatavého medu, doplněné příjemnou chutí mírně nahořklých vlašských ořechů. Příprava chlebíčků s hruškami vám zabere jen pár minut. Na plátky žitného chleba naskládejte na trojúhelníky nakrájený sýr niva nebo třeba gorgonzolu, plátky hrušek, vše bohatě pokapejte medem, zasypte nasekanými ořechy a přidejte pár lístků čerstvého tymiánu.

S avokádem a kukuřicí

A pokud nefandíte sardelkám, špenátu, kozímu sýru ani tomu s modrou plísní, určitě vás nezklamou chlebíčky s jednoduchou pomazánkou z avokáda a pečenou kukuřicí. Avokádo jen zbavte pecky a slupky, v misce rozmačkejte vidličkou, ochuťte solí, pepřem a trochou citronové šťávy. Pomazánku namažte na plátky dokřupava opečené bagety, na ni dejte na plátky pokrájenou fetu, kukuřici a lístky koriandru. Dochuťte růžovým pepřem, solí a pár kapkami olivového oleje.

Zaujaly vás recepty Gábiny a Petra Ogurčákových alias P&G Foodies? V lednu otevírají bistro ETAPA v pražském Karlíně, a vy tak můžete jejich skvělé recepty a domácí chléb ochutnat přímo tam.

Autor: Lenka Chvostová, F.O.O.D.