Čarodějnice klepou na dveře, oslavte je s oblíbenými recepty z buřtů

video
29. dubna 2021 • 00:00

Předvečer prvního máje je tradičně spojen s pálením čarodějnic. Tento zvyk pálení ohňů, často právě s loutkou zpodobující čarodějnici na hranici, jsme převzali dle všeho od našich německých sousedů, kde se slaví Valpuržina noc. Konec tohoto jarního dne si už bez menšího umounění od popela a vzduchu provoněného kouřem ani nedovedeme představit. Ohně se na filipojakubskou noc, jak se jí také říká, pálily na ochranu před zlými silami a čarodějnicemi. Tento zvyk však již svůj dřívější účel překlenul a dnes máme tuto magickou noc spojenou sepíše se zábavou, setkáním se s přáteli a opékáním buřtů.        

A co že si na tento večer, který slavili již staří Keltové, připravit dobrého? Klasice, v podobě špekáčků napíchnutých na proutek, jež jsou téměř s chirurgickou přesností nařezány tak, aby se uzenina rozvinula nad ohněm v žádaných nejroztodivnějších tvarech a vzniklo co nejvíce dokřupava opečených okrajů, té se nic nevyrovná. Proto jsme se rozhodli držet tradice a vybrali pro vás 3 osvědčené recepty, jejichž hlavní ingrediencí jsou právě oblíbené vuřty. A jelikož si lze všechny recepty připravit dopředu, můžete si užít klidný předvečer prvního máje s rodinou či přáteli a nerušeně se zaposlouchat do praskajícího ohně, bez kterého si již zkrátka poslední dubnovou noc ani nedokážeme představit.    

Buřty na pivě

Počet porcí: 8

Doba přípravy: 45 minut 

  • 8 buřtů
  • 2  lžíce hořčice
  • 3 červené cibule
  • 200 g anglické slaniny v celku
  • 1 lžíce sádla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 400 g loupaných rajčat v plechovce
  • sůl a mletý pepř
  • 250 ml černého piva

Zkuste také domácí rychloutopence. Můžete je jíst téměř hned a bez čekání!

Špekáčky oloupejte a podélně rozkrojte. Potřete hořčicí a poklaďte plátky cibule a slaniny.

V pekáčku na rozehřátém sádle orestujte zbylou slaninu a cibuli, přidejte nasekaný česnek, nakrájené chilli papričky, sladkou papriku, zbytek hořčice a rajčata.

Vše orestujte. Vložte buřty, osolte, opepřete a zalijte pivem, přiklopte a v troubě rozehřáté na 200 °C pečte 15 minut. Po 15 minutách odklopte a 15 minut dopékejte.

Salát z buřtů

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 20 minut

  • 600 g buřtů
  • 2 červené cibule
  • 8 ředkviček
  • 2 žluté papriky
  • 8 nakládaných okurek
  • 1 hrst pažitky
  • 1 hrst petrželky
  • sůl a mletý pepř
  • 100  ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2  lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička cukru krupice
  • pečivo k podávání

Oloupané buřty nakrájejte na tenká kolečka, přidejte nakrájenou papriku, červenou cibuli, ředkvičky a nakládané okurky. Zalijte dresinkem z hovězího vývaru, octa, oleje, hořčice, soli, pepře a cukru. Vše důkladně promíchejte a na závěr zlehka vmíchejte nasekanou petrželkou a pažitku. Podávejte s pečivem.

Buřtguláš

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 45 minut  

  • 500 g buřtů nebo točeného salámu
  • 100 g uzeného masa
  • 500 g brambor
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce sádla nebo rostlinného oleje
  • 1 špetka kmínu
  • 1 špetka majoránky
  • 2 lžíce červené papriky
  • 1 špetka soli

Oloupané brambory a uvařené uzené maso nakrájíme na kostičky, buřty na kolečka. Na oleji v hrnci osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme červenou papriku a ostatní koření. Krátce promícháme, osolíme, přidáme nakrájené brambory a zalijeme asi do poloviny vodou. Brambory dusíme, dokud nezměknou. Několik brambor rozmačkáme vidličkou a pokrm dle potřeby podlijeme vodou. Přidáme nakrájené buřty, uzené maso a ještě krátce povaříme. Podáváme s čerstvým chlebem nebo samotné.

VIDEO: Zkuste tento segedínský guláš.

Autor: VDŠ