Skotská vejce i ďábelská: Osm receptů z natvrdo vařených vajec

  • 21. srpna 2017 • 13:50

    Vajíčka jsou hodnotným zdrojem lehce stravitelných bílkovin. Pokud už se vám jen tak uvařená, míchaná nebo volská oka přejedla, tady je inspirace na další recepty.

  • Květákový salát s vařenými vajíčky

    květák 1 ks 

    vejce na tvrdo 2 ks 

    majonéza ¼ šálku

    hořčice 1 polévková lžíce

    kopr sušený 1 polévková lžíce

    cibule kuchyňská ½ ks

    kopr čerstvý 1 lžička

    pažitka 1 lžička

    paprika mletá ½ lžičky

    sůl 1 lžička

    pepř černý mletý 1 špetka

     

    Autor: iStock"

    Postup přípravy:

    1. Květák dobře opláchněte a pokrájejte na malé kousky. Do většího kastrolu nalijte jen tolik vody, aby bylo pokryté dno, a přiveďte ji k varu. Přidejte květák a přikryjte pokličkou. Po asi 3–5 minutách zkontrolujte vidličkou, zda je uvařený.

    2. Pokud ano, přendejte ho do větší mísy. Pozor, abyste ho nepřevařili, místo salátu byste pak měli pomazánku. Uvařená vajíčka nakrájejte na malé kousky a přidejte do mísy.

    3. V malé misce smíchejte majonézu a ostatní zbývající přísady kromě papriky. Přidejte ke květáku a důkladně promíchejte tak, aby byl každý kousek dobře obalený ze všech stran.

    4. Hotový salát posypte mletou paprikou a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.

  • Chřestový salát s vejci a rajčaty

    chřest bílý 500 g

    vejce na tvrdo 4 ks

    rajčata cherry 250 g

    ančovičky konzerva 1 balíček

    cibule jarní ½ hrnku

    česnek 2 stroužky

    šťáva citronová ¼ šálku

    olej olivový ¾ šálku

    sůl 1 lžička

    pepř bílý mletý 1 lžička

     

    Autor: iStock"

    Postup přípravy:

    1. Chřest si uvařte. Citronovou šťávu s jarní cibulkou, ančovičkami a česnekem rozmixujte na hladké pyré. K němu pak postupně přilévejte olivový olej a mixujte, dokud se vám nevytvoří emulze.

    2. Dochuťte solí a pepřem. Vařený chřest přelijte asi třetinou zálivky, promíchejte a dejte asi na 30 minut do chladničky.

    3. K vychlazenému chřestu pak přimíchejte červená, žlutá a oranžová cherry rajčátka rozkrojená na půlky. Navrch pak položte uvařená rozkrojená vejce.

    4. Podle chuti ještě osolte a opepřete. Zbytek dresinku dejte na stůl, aby si každý mohl případně ještě přidat. Podávejte s opečenou bagetou.

  • Chřest s vaječnou mimózou

    vejce na tvrdo 3 ks

    chřest zelený 2 balíčky

    máslo 50 g

    citron 1 ks

    olej olivový 3 polévkové lžíce

    ocet vinný červený 2 polévkové lžíce

    cukr 1¼ lžičky

    petrželka nasekaná 1 polévková lžíce

    sůl 1 lžička

    pepř černý mletý 1 špetka

     

    Autor: iStock"

    Postup přípravy:

    1. Chřest umyjte, dolní části oloupejte a případně odřízněte dřevitou část. Stvoly narovnejte tak, aby byly hlavičky v jedné rovině a svažte je dohromady.

    2. Do úzkého hrnce dejte vodu, přiveďte ji k varu, přidejte sůl, lžičku cukru, máslo a svazek do ní vložte, pokud možno tak, aby stál vertikálně. Nemáte-li úzký hrnec, vařte chřest vodorovně v širokém. Zelenému stačí 6–8 minut.

    3. Jakmile je uvařený, sceďte vodu, odstraňte šňůrky a okamžitě chřest hoďte do ledové vody, nejlépe s kousky ledu, aby nezhnědl a zůstal krásně zelený.

    4. Z dobře omytého chemicky neošetřeného citronu si nastrouhejte 1/4 lžičky kůry a dejte si ji stranou. Do misky vymačkejte 1 polévkovou lžíci šťávy, přidejte olivový olej, ocet, cukr, nasekanou pažitku a podle chuti sůl a pepř.

    5. Zálivku dobře rozšlehejte. Chřest naservírujte na talíř, pokapejte zálivkou a posypejte nahrubo nastrouhaným vajíčkem. Nakonec ještě dochuťte nastrouhanou citronovou kůrou.

  • Ďábelská vejce s guacamole

    vejce na tvrdo 6 ks

    avokádo 1 ks

    cibule kuchyňská ½ ks

    limetka 1 lžička

    pepř černý mletý 1 špetka

    česnek 2 stroužky

    sůl 1 lžička

    koriandr lístky 1 polévková lžíce

    paprika mletá 1 polévková lžíce

     

    Autor: iStock"

    Postup přípravy:

    1. Oloupaná vajíčka rozkrojte podélně na poloviny, vyjměte žloutek a dejte ho zvlášť do mísy. Avokádo rozkrojte a pokropte limetkovou šťávou, aby nezhnědlo.

    2. Pak ho vidličkou dobře rozmačkejte. Koriandr nasekejte. Pokud nemáte cibulový prášek, použijte cibuli nakrájenou nadrobno.

    3. Vše přidejte do mísy se žloutky, důkladně promíchejte, aby se ingredience spojily. Nakonec dochuťte solí, česnekem a pepřem.

    4. Hotovou směsí plňte půlky vajíček. Na závěr vajíčka poprašte uzenou mletou paprikou a dozdobte lístky koriandru.

    Jak skladovat vajíčka v lednici, se dozvíte ZDE.

  • Vejce plněná pikantním kuřecím salátem

    omáčka sladkokyselá 1/4 šálku

    sůl 1 lžička

    pepř černý mletý 1 špetka

    vejce na tvrdo 12 ks

    majonéza 2 polévkové lžíce

    česnek 2 stroužky

    sýr strouhaný 2 polévkové lžíce

    maso kuřecí vařené 350 g

    sýr smetanový 50 g

     

    Autor: iStock"

    Postup přípravy:

    1. Vajíčkům odkrojte špičku asi v jedné třetině a žloutek vydlabejte do misky.

    2. Přidejte nadrobno nakrájené uvařené nebo upečené kuřecí maso, sýr, majonézu, sladkou pikantní omáčku, lžíci nakrájené pažitky a dochuťte solí a pepřem.

    3. Vše dobře promíchejte a nechte vychladit. Hotovým salátem naplňte vajíčka a dozdobte je zbylou pažitkou.

  • Skotská vejce

    maso mleté míchané 500 g

    cibule kuchyňská ½ lžičky

    petrželka nasekaná 2 lžičky

    květ muškátový1 špetka

    sůl 1 lžička

    vejce na tvrdo 5 ks

    pepř černý mletý 1 špetka

    vejce syrové 1 ks

    strouhanka 2 hrnky

    mouka hladká 1 hrnek

    Autor: iStock"

    Postup přípravy:

    1. Oloupaná natvrdo uvařená vejce obalte v mouce a odložte je stranou. Mleté maso okořeňte muškátovým květem, solí a pepřem, přidejte cibuli a nasekanou petrželku.

    2. Směs rozdělte na pět stejných dílů. Udělejte z nich placičky, položte je na pomoučenou desku, na každou položte vajíčko a obalte je masovou směsí.

    3. Dlaněmi pak dotvořte souměrné koule, které obalte v trojobalu. Skotové často používají jen strouhanku.

    4. Skotská vejce smažte ve fritovacím hrnci nebo ve vysoké vrstvě oleje asi 5–6 minut do zlatohněda.

    5. Podávejte horké s bramborem a zeleninovým salátem nebo studené s chlebem jako chutnou svačinku.

  • Gratinovaná vejce se sýrem

    mléko polotučné 1/2 hrnku

    máslo 1 lžička

    pepř bílý mletý 1 lžička

    sýr tvrdý strouhaný 1 hrnek

    petrželka nasekaná 1 hrnek

    vejce na tvrdo 8 ks

    Autor: iStock"

    Postup přípravy:

    1.Troubu předehřejte na 200 °C. Zatímco se předehřívá, vložte do ní pekáček s máslem, aby se rozpustilo. Po zhruba třech minutách pekáček nebo zapékací mísu z trouby vyndejte a vyskládejte do ní na silnější kolečka nakrájená vejce.

    2. Posypte strouhaným sýrem, opepřete a zalijte mlékem. Nádobu umístěte do středu trouby a pečte 5 minut.

    3. Pak přepněte na grilování a ještě 2–3 minuty v troubě grilujte, dokud povrch vajec lehce nezhnědne. Dejte pozor, aby se pokrm nespálil.

    4. Na závěr posypte nasekanou petrželkou a podávejte s bagetkou nebo bílým pečivem.

Autor: Redakce