Skotská vejce i ďábelská: Osm receptů z natvrdo vařených vajec
-
Vajíčka jsou hodnotným zdrojem lehce stravitelných bílkovin. Pokud už se vám jen tak uvařená, míchaná nebo volská oka přejedla, tady je inspirace na další recepty.
-
Květákový salát s vařenými vajíčky
květák 1 ks
vejce na tvrdo 2 ks
majonéza ¼ šálku
hořčice 1 polévková lžíce
kopr sušený 1 polévková lžíce
cibule kuchyňská ½ ks
kopr čerstvý 1 lžička
pažitka 1 lžička
paprika mletá ½ lžičky
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka
Postup přípravy:
1. Květák dobře opláchněte a pokrájejte na malé kousky. Do většího kastrolu nalijte jen tolik vody, aby bylo pokryté dno, a přiveďte ji k varu. Přidejte květák a přikryjte pokličkou. Po asi 3–5 minutách zkontrolujte vidličkou, zda je uvařený.
2. Pokud ano, přendejte ho do větší mísy. Pozor, abyste ho nepřevařili, místo salátu byste pak měli pomazánku. Uvařená vajíčka nakrájejte na malé kousky a přidejte do mísy.
3. V malé misce smíchejte majonézu a ostatní zbývající přísady kromě papriky. Přidejte ke květáku a důkladně promíchejte tak, aby byl každý kousek dobře obalený ze všech stran.
4. Hotový salát posypte mletou paprikou a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
-
Chřestový salát s vejci a rajčaty
chřest bílý 500 g
vejce na tvrdo 4 ks
rajčata cherry 250 g
ančovičky konzerva 1 balíček
cibule jarní ½ hrnku
česnek 2 stroužky
šťáva citronová ¼ šálku
olej olivový ¾ šálku
sůl 1 lžička
pepř bílý mletý 1 lžička
Postup přípravy:
1. Chřest si uvařte. Citronovou šťávu s jarní cibulkou, ančovičkami a česnekem rozmixujte na hladké pyré. K němu pak postupně přilévejte olivový olej a mixujte, dokud se vám nevytvoří emulze.
2. Dochuťte solí a pepřem. Vařený chřest přelijte asi třetinou zálivky, promíchejte a dejte asi na 30 minut do chladničky.
3. K vychlazenému chřestu pak přimíchejte červená, žlutá a oranžová cherry rajčátka rozkrojená na půlky. Navrch pak položte uvařená rozkrojená vejce.
4. Podle chuti ještě osolte a opepřete. Zbytek dresinku dejte na stůl, aby si každý mohl případně ještě přidat. Podávejte s opečenou bagetou.
-
Chřest s vaječnou mimózou
vejce na tvrdo 3 ks
chřest zelený 2 balíčky
máslo 50 g
citron 1 ks
olej olivový 3 polévkové lžíce
ocet vinný červený 2 polévkové lžíce
cukr 1¼ lžičky
petrželka nasekaná 1 polévková lžíce
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka
Postup přípravy:
1. Chřest umyjte, dolní části oloupejte a případně odřízněte dřevitou část. Stvoly narovnejte tak, aby byly hlavičky v jedné rovině a svažte je dohromady.
2. Do úzkého hrnce dejte vodu, přiveďte ji k varu, přidejte sůl, lžičku cukru, máslo a svazek do ní vložte, pokud možno tak, aby stál vertikálně. Nemáte-li úzký hrnec, vařte chřest vodorovně v širokém. Zelenému stačí 6–8 minut.
3. Jakmile je uvařený, sceďte vodu, odstraňte šňůrky a okamžitě chřest hoďte do ledové vody, nejlépe s kousky ledu, aby nezhnědl a zůstal krásně zelený.
4. Z dobře omytého chemicky neošetřeného citronu si nastrouhejte 1/4 lžičky kůry a dejte si ji stranou. Do misky vymačkejte 1 polévkovou lžíci šťávy, přidejte olivový olej, ocet, cukr, nasekanou pažitku a podle chuti sůl a pepř.
5. Zálivku dobře rozšlehejte. Chřest naservírujte na talíř, pokapejte zálivkou a posypejte nahrubo nastrouhaným vajíčkem. Nakonec ještě dochuťte nastrouhanou citronovou kůrou.
-
Ďábelská vejce s guacamole
vejce na tvrdo 6 ks
avokádo 1 ks
cibule kuchyňská ½ ks
limetka 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka
česnek 2 stroužky
sůl 1 lžička
koriandr lístky 1 polévková lžíce
paprika mletá 1 polévková lžíce
Postup přípravy:
1. Oloupaná vajíčka rozkrojte podélně na poloviny, vyjměte žloutek a dejte ho zvlášť do mísy. Avokádo rozkrojte a pokropte limetkovou šťávou, aby nezhnědlo.
2. Pak ho vidličkou dobře rozmačkejte. Koriandr nasekejte. Pokud nemáte cibulový prášek, použijte cibuli nakrájenou nadrobno.
3. Vše přidejte do mísy se žloutky, důkladně promíchejte, aby se ingredience spojily. Nakonec dochuťte solí, česnekem a pepřem.
4. Hotovou směsí plňte půlky vajíček. Na závěr vajíčka poprašte uzenou mletou paprikou a dozdobte lístky koriandru.
-
Vejce plněná pikantním kuřecím salátem
omáčka sladkokyselá 1/4 šálku
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka
vejce na tvrdo 12 ks
majonéza 2 polévkové lžíce
česnek 2 stroužky
sýr strouhaný 2 polévkové lžíce
maso kuřecí vařené 350 g
sýr smetanový 50 g
Postup přípravy:
1. Vajíčkům odkrojte špičku asi v jedné třetině a žloutek vydlabejte do misky.
2. Přidejte nadrobno nakrájené uvařené nebo upečené kuřecí maso, sýr, majonézu, sladkou pikantní omáčku, lžíci nakrájené pažitky a dochuťte solí a pepřem.
3. Vše dobře promíchejte a nechte vychladit. Hotovým salátem naplňte vajíčka a dozdobte je zbylou pažitkou.
-
Skotská vejce
maso mleté míchané 500 g
cibule kuchyňská ½ lžičky
petrželka nasekaná 2 lžičky
květ muškátový1 špetka
sůl 1 lžička
vejce na tvrdo 5 ks
pepř černý mletý 1 špetka
vejce syrové 1 ks
strouhanka 2 hrnky
mouka hladká 1 hrnek
Postup přípravy:
1. Oloupaná natvrdo uvařená vejce obalte v mouce a odložte je stranou. Mleté maso okořeňte muškátovým květem, solí a pepřem, přidejte cibuli a nasekanou petrželku.
2. Směs rozdělte na pět stejných dílů. Udělejte z nich placičky, položte je na pomoučenou desku, na každou položte vajíčko a obalte je masovou směsí.
3. Dlaněmi pak dotvořte souměrné koule, které obalte v trojobalu. Skotové často používají jen strouhanku.
4. Skotská vejce smažte ve fritovacím hrnci nebo ve vysoké vrstvě oleje asi 5–6 minut do zlatohněda.
5. Podávejte horké s bramborem a zeleninovým salátem nebo studené s chlebem jako chutnou svačinku.
-
Gratinovaná vejce se sýrem
mléko polotučné 1/2 hrnku
máslo 1 lžička
pepř bílý mletý 1 lžička
sýr tvrdý strouhaný 1 hrnek
petrželka nasekaná 1 hrnek
vejce na tvrdo 8 ks
Postup přípravy:
1.Troubu předehřejte na 200 °C. Zatímco se předehřívá, vložte do ní pekáček s máslem, aby se rozpustilo. Po zhruba třech minutách pekáček nebo zapékací mísu z trouby vyndejte a vyskládejte do ní na silnější kolečka nakrájená vejce.
2. Posypte strouhaným sýrem, opepřete a zalijte mlékem. Nádobu umístěte do středu trouby a pečte 5 minut.
3. Pak přepněte na grilování a ještě 2–3 minuty v troubě grilujte, dokud povrch vajec lehce nezhnědne. Dejte pozor, aby se pokrm nespálil.
4. Na závěr posypte nasekanou petrželkou a podávejte s bagetkou nebo bílým pečivem.