Česká klasika aneb Tradiční omáčky 9x jinak!

24. února 2020 • 00:00

Koprovka, svíčková, nebo rajská? Tradiční omáčky jsou neodmyslitelná součást české kuchyně. Podívejte se na ty nejlepší recepty, které se dědí z generace na generaci, a naučte se milovanou českou klasiku tak, aby chutnala jako od babičky. 

Jednoduchá rajská omáčka

Někdo používá protlak, někdo nedá dopustit na čerstvá rajčata. Podívejte se, jak připravit tu nejlepší rajskou omáčku krok za krokem. Podle našeho návodu ji totiž zvládne levou zadní i začátečník. Nebo se inspirujte šéfredaktorkou časopisu F.O.O.D. Darinou Křivánkovou a vyzkoušejte její recept na rajskou omáčku s masovými koulemi. Jelikož se omáčka nezahušťuje moukou, budete na ní potřebovat o trochu víc času. Výsledek sle bude stát za to.

Svíčková omáčka s hovězím chutná nejlépe

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem se na rozdíl od ostatních českých omáček připravuje společně s masem. Právě šťávě z hovězího masa, která provoní zeleninový základ, se svíčková stala asi nejoblíbenějším jídlem české kuchyně. Chcete ten svůj rodinný recept dotáhnout k dokonalosti? Podívejte se, jak na svíčkovou omáčku krok za krokem a zjistěte, proč je  v omáčce citron lepší než ocet nebo jak lišácky špikovat maso, aby vám šla práce od ruky.

Koprovka: recept, který voní létem

Jedni ji milují, druzí nenávidí. Řeč je o koprové omáčce, která má výraznou chuť a připravuje se zásadně z čerstvého a voňavého kopru. Uvařte si lahodnou koprovou omáčku se ztraceným vejcem a užívejte si letní atmosféru plnými doušky. Podávat ji můžete s knedlíkem, vařenými bramborami, ale i těmi opečenými. Tenhle moderní twist české kuchyně vás dostane. I ta nejjednodušší koprovka ale začíná přípravou bešamelu. Podívejte se, jak správně udělat jíšku, a základ řady omáček mějte neomylně v malíku.

Křenová omáčka s uzeným i dietní z mléka

Křenová omáčka by samozřejmě nebyla to pravé bez pořádného kusu masa. Uzené krkovici s křenovou omáčkou už k dokonalosti schází jenom půllitr vychlazené piva. Pokud máte rádi u omáček lehce nakyslou chuť, bude vás bavit lehká křenová omáčka ze zakysané smetany. Křen do omáčky přidejte podle chuti – čím čerstvější použijete, tím pikantnější chuť omáčka bude mít.

Vepřový guláš i klasika z hovězího

Původně maďarský guláš se v našich krajích pohodlně zabydlel. Pokud nemáte chuť na těžký houskový knedlík, připravte k němu méně tradiční těstoviny nebo k omáčce lámejte čerstvý chléb. Zamilujete si jak pikantní maďarský guláš, který je nestárnoucí klasikou, tak guláš z vepřové plece. Základem na staročeský guláš nemůže být nic jiného než dobré české pivo. Část přidejte do omáčky a část si vychlaďte k podávání. Takový oběd nemá chybu. Pokud se vám sbíhají sliny nad pravým zabijačkovým gulášem, nemusíte nutně pořádat pravou českou zabijačku. Dnes vše potřebné pořídíte u řezníka. 

Žampionová omáčka na těstoviny i ke steaku

Provoňte kuchyň žampiony a připravte si výbornou smetanovou žampionovou omáčku! Nejlépe se dělá samostatně v rendlíku, chuť zvýrazníte sušenou majoránkou a společně s kuřecím masem a těstovinami docílíte perfektního výsledku.

Houbová omáčka je ideální recept do pozdního léta

Máte doma zásobu sušených, čerstvých či nakládaných hub? Vykouzlete z nich další českou klasiku, která na vašem stole nesmí chybět. Pokud si chcete pochutnat jako u babičky, uvařte smetanovou houbovou omáčku s bramborovými buchtami. Uctíte tak tradici zlatých českých receptů a přitom ochutnáte něco neotřelého a moderního.

Kuře na paprice: recept typický pro každou rodinu

Kuřecí maso, paprika a smetana u nás už vedou tak dlouho, že na maďarský původ této omáčky jsme už dávno zapomněli. Na kuře na paprice nedáme dopustit také proto, že je to jedna z těch klasik, které nás u sporáku nenutí stát hodiny. I tady ale platí, že co domácnost, to jiný recept. Někdo přidává do omáčky mrkev, někdo má raději omáčku červenější s rajčaty. Naučte se pravé kuře na paprice podle maďarského receptu s originální přílohou zvanou nokedli.

Játrová omáčka pro začátečníky

Kvalitním játrům se vyhýbat nemusíte. Umí být pekelně chutná, stačí znát ten správný recept! Omáčka z jater je další česká klasika, kterou zvládne i naprostý začátečník, a s rýží chutná naprosto famózně.

Tradiční české recepty na syté pokrmy i neodolatelné sladkosti najdete v říjnovém čísle časopisu F.O.O.D. >>>

Autor: KF