Česká klasika aneb Tradiční omáčky 9x jinak!

19. ledna 2024 • 00:15

Koprovka, svíčková, nebo rajská? Tradiční omáčky jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Podívejte se na ty nejlepší recepty, které se dědí z generace na generaci, a naučte se milovanou českou klasiku tak, aby chutnala jako od babičky. 

Jednoduchá rajská omáčka

Někdo používá protlak, někdo nedá dopustit na čerstvá rajčata. Podívejte se, jak připravit tu nejlepší rajskou omáčku krok za krokem. Podle našeho návodu ji totiž zvládne levou zadní i začátečník. Nebo zkuste klasiku trochu jinak a připravte si rajskou omáčku s masovými koulemi

Zkuste rajskou, po které se vám samou slastí budou dělat boule za ušima >>>

Video se připravuje ...

Svíčková omáčka s hovězím chutná nejlépe

Svíčková na smetaně podle časopisu F.O.O.D. Svíčková na smetaně podle časopisu F.O.O.D. • Autor: F.O.O.D.

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem se na rozdíl od ostatních českých omáček připravuje společně s masem. Právě díky šťávě z hovězího masa, která provoní zeleninový základ, se svíčková stala asi nejoblíbenějším jídlem české kuchyně. Chcete ten svůj rodinný recept dotáhnout k dokonalosti? Podívejte se, jak na svíčkovou omáčku krok za krokem a zjistěte, proč je  v omáčce citron lepší než ocet nebo jak špikovat maso, aby vám šla práce od ruky.

Koprovka: recept, který voní létem

Koprová omáčka je prvním poslem léta. Pokud ji ale chcete mít ještě o chlup lepší, podávejte ji se zastřeným vejcem. To je pak ta pravá lahoda Koprová omáčka je prvním poslem léta. Pokud ji ale chcete mít ještě o chlup lepší, podávejte ji se zastřeným vejcem. To je pak ta pravá lahoda • Autor: F.O.O.D.

Jedni ji milují, druzí nenávidí. Řeč je o koprové omáčce, která má výraznou chuť a nejlepší je s čerstvým a voňavým koprem. Výtečná ale bude i s tím, který třeba máte v mrazáku, takže si ji můžete dopřávat i během zimních měsíců. Uvařte si lahodnou koprovou omáčku se ztraceným vejcem a užijte si v lednu trochu léta. Podávat ji můžete s knedlíkem, vařenými bramborami, ale i těmi opečenými. Tenhle moderní twist české kuchyně vás dostane. I ta nejjednodušší koprovka ale začíná přípravou jíšky. Podívejte se, jak ji správně udělat, a základ řady omáček budete mít v malíčku.

Křenová omáčka s uzeným i dietní z mléka

Křenová omáčka by samozřejmě nebyla to pravé bez pořádného kusu masa. Uzené krkovici s křenovou omáčkou už k dokonalosti schází jenom půllitr vychlazeného piva. Pokud máte rádi u omáček lehce nakyslou chuť, bude vás bavit lehká křenová omáčka ze zakysané smetany. Křen do omáčky přidejte podle chuti – čím čerstvější použijete, tím pikantnější chuť omáčka bude mít.

Vepřový guláš i klasika z hovězího

Zabijačkový guláš uvaříte i bez domácí zabijačky, stačí skočit k řezníkovi Zabijačkový guláš uvaříte i bez domácí zabijačky, stačí skočit k řezníkovi • Autor: F.O.O.D.

Původně maďarský guláš se v našich krajích pohodlně zabydlel. Pokud nemáte chuť na těžký houskový knedlík, připravte k němu méně tradiční těstoviny nebo si k omáčce dejte dobrý chleba. Zamilujete si jak pikantní maďarský guláš, který je nestárnoucí klasikou, tak guláš z vepřové plece. Základem na staročeský guláš nemůže být nic jiného než dobré české pivo. Část přidejte do omáčky a část si vychlaďte k podávání. Takový oběd nemá chybu. Pokud se vám sbíhají sliny nad pravým zabijačkovým gulášem, nemusíte nutně pořádat pravou českou zabijačku. Dnes vše potřebné pořídíte u řezníka. 

Žampionová omáčka na těstoviny i ke steaku

Jemná žampionová omáčka Jemná žampionová omáčka • Autor: iStock

Provoňte kuchyň žampiony a připravte si výbornou smetanovou žampionovou omáčku! Nejlépe se dělá samostatně v rendlíku, chuť zvýrazníte sušenou majoránkou a společně s kuřecím masem a těstovinami docílíte perfektního výsledku.

Houbová omáčka je ideální recept nejen do pozdního léta

Omáčku z hub můžete připravovat celoročně Omáčku z hub můžete připravovat celoročně • Autor: iStock

Máte doma zásobu sušených, mražených či nakládaných hub? Vykouzlete z nich další českou klasiku, která na vašem stole nesmí chybět. Pokud si chcete pochutnat jako u babičky, uvařte smetanovou houbovou omáčku s bramborovými buchtami. Uctíte tak tradici zlatých českých receptů a přitom ochutnáte něco neotřelého a moderního.

Kuře na paprice: recept typický pro každou rodinu

Kuře na paprice je česká klasika Kuře na paprice je česká klasika • Autor: iStock

Kuřecí maso, paprika a smetana u nás už vedou tak dlouho, že na maďarský původ této omáčky jsme dávno zapomněli. Na kuře na paprice nedáme dopustit také proto, že je to jedna z těch klasik, které nás u sporáku nenutí stát hodiny. I tady ale platí, že co domácnost, to jiný recept. Někdo přidává do omáčky mrkev, někdo má raději omáčku červenější s čerstvou červenou paprikou. Naučte se pravé kuře na paprice podle maďarského receptu s originální přílohou zvanou nokedli.

Játrová omáčka pro začátečníky

Kvalitním játrům se vyhýbat nemusíte. Umí být velmi chutná, stačí znát ten správný recept! Znáte omáčku z jater? Další česká klasika, kterou zvládne i naprostý začátečník, a s rýží chutná naprosto famózně.

Video se připravuje ...

Autor: red