Česká klasika aneb Tradiční omáčky 9x jinak!

Koprovka, svíčková, nebo rajská? Tradiční omáčky jsou neodmyslitelná součást české kuchyně. Podívejte se na ty nejlepší recepty, které se dědí z generace na generaci, a naučte se milovanou českou klasiku tak, aby chutnala jako od babičky. 

Jednoduchá rajská omáčka

Rajskou má každý rád jinak, někdo používá protlak, někdo zase nedá dopustit na čerstvá rajčata. Tenhle recept na jednoduchou rajskou omáčkou vám poslouží jako dobrý základ a detaily, jako třeba množství cukru, můžete ladit podle sebe. Rajskou omáčku z džusu máte hotovou do půl hodiny. Tahle vychytávka vám sice čerstvá rajčata nebo kvalitní protlak nahradit nemůže, když ale spěcháte, může se hodit.

Plněné papriky v troubě překvapí karamelovou chutí

Jemná rajská omáčka samozřejmě nesmí chybět plněným paprikámTuhle pikantní nostalgickou dobrotu vylepšíte tak, že ji připravíte v troubě. Plněné papriky z trouby jsou díky zkaramelizované slupce i pečené cibuli příjemně nasládlé. Stejně oblíbené jsou k rajské i masové koule. Tahle americká klasika s italskými kořeny sice není pro českou kuchyni typická, s majoránkou, šalvějí a třeba i s parmezánem ale chutná tak dobře, že z ní rádi tradici uděláte.

Aby byla rajská jako od babičky, neobejde se bez houskového knedlíku. Ani ten neošiďte, raději se naučte správný postup podle našeho video návodu

Svíčková omáčka s hovězím chutná nejlépe

Svíčková na smetaně se na rozdíl od ostatních českých omáček připravuje společně s masem. Právě šťávě z hovězího masa, která provoní zeleninový základ, může svíčková děkovat za to, že je nejoblíbenějším jídlem naší kuchyně.

Chcete svoji svíčkovou dotáhnout k dokonalosti? Projděte si s námi svíčkovou omáčku krok za krokem a zjistíte, proč je  v omáčce citron lepší než ocet i jak správně špikovat maso.

Koprovka: recept, který voní létem

Jedni ji milují, druzí nenávidí. Řeč je o koprové omáčce, která má výraznou chuť a připravuje se zásadně z čerstvého a voňavého kopru. Servírujte s houskovým knedlíkem a vejcem natvrdo a užívejte si letní atmosféru plnými doušky.

Jednoduchá koprová omáčka z mléka je trochu přátelštější k vaší postavě a vám usnadní práci. I ta nejjednodušší koprovka ale začíná přípravou bešamelu. Základ ze světlé jíšky a mléka musí mít každý kuchař v malíku. Podívejte se, jak správně udělat jíšku, a nad koprovkou máte vyhráno.

Křenová omáčka s uzeným i dietní z mléka

Křen do omáčky přidejte podle chuti  čím čerstvější použijete, tím pálivější bude výsledek. Přizpůsobte si tak chuť omáčky podle sebe. 

Křenová omáčka by samozřejmě nebyla to pravé bez pořádného kusu masa. Uzené krkovici s křenovou omáčkou už k dokonalosti schází jenom půllitr vychlazené piva. Pokud máte rádi lehce nakyslou chuť omáčky, bude vás bavit křenová omáčka ze zakysané smetany.

I když smetanový základ jen tak nepřekonáte, jednoduchá křenová omáčka z mléka možná není tak poctivá, zato je ale lehčí a s plátkem dušeného masa rozhodně neurazí.

Vepřový guláš i klasika z hovězího

Ať je léto nebo zima, guláš bude mít zaručený úspěch. Pokud nemáte chuť na těžký houskový knedlík, připravte k němu méně tradičně těstoviny nebo jednoduše k omáčce lámejte čerstvý chléb. Zamilujete si jak pikantní maďarský guláš, který je nestárnoucí klasikou, tak guláš z vepřové plece. Základem na staročeský guláš nemůže být nic jiného než dobré české pivo. Část přidejte do omáčky a část si vychlaďte k podávání. Takový oběd nemá chybu.

Žampionová omáčka na těstoviny i ke steaku

Provoňte kuchyň žampiony a připravte si výbornou smetanovou žampionovou omáčku! Nejlépe se dělá samostatně v rendlíku, chuť zvýrazníte sušenou majoránkou a společně s kuřecím masem a těstovinami docílíte perfektního výsledku. Omáčkou ale klidně přelijte i oblíbený steak. 

Houbová omáčka je ideální recept do pozdního léta

Máte doma zásobu sušených, čerstvých či nakládaných hub? Vykouzlete z nich další českou klasiku, která na vašem stole nesmí chybět. Jednoduchá houbová omáčka vás překvapí svou jednoduchostí a uvidíte, že se po ní jenom zapráší. A nemusíte ji podávat jen se škubánky nebo knedlíkem, báječně doprovodí také minutkový steak!

Kuře na paprice: recept typický pro každou rodinu

Kuřecí maso, paprika a smetana u nás už vedou tak dlouho, že na maďarský původ této omáčky jsme už dávno zapomněli. Na kuře na paprice nedáme dopustit i proto, že je to jedna z těch klasik, které nás u sporáku nenutí stát hodiny.

I tady ale platí, že co kuchyně, to jiný recept. Někdo přidává do omáčky mrkev, někdo má raději omáčku červenější s rajčaty. Poctivým smetanovým kuřetem na paprice jako od maminky ale nemůžete nic zkazit.

Játrová omáčka pro začátečníky

Játrům se nemusíte vyhýbat, stačí znát ten správný recept! Omáčka z jater je další česká klasika, kterou zvládne i naprostý začátečník, a s rýží chutná naprosto famózně.

Další recepty a inspiraci na báječné omáčky a guláše naleznete ZDE >>>