9 domácích sirupů na kašel: Zatočte s nepříjemným chrchláním díky surovinám ze spíže

23. října 2024 • 04:46

Kašel dokáže znepříjemnit život. Přichází několikrát do roka a odmítá nás opustit. Pokud se ho ale už chcete nadobro zbavit a nezruinovat se při návštěvě lékárny, sáhněte do vlastní spíže. Poradíme vám, jaké suroviny zkombinovat a jak z nich připravit domácí sirup na kašel.

Když nás trápí kašel, často saháme po něčem z lékárny, ale existují i přírodní a účinné alternativy, které mohou pomoct zmírnit příznaky nepříjemného kašle a podpořit zdraví. Vyberte si z 9 receptů na domácí sirupy, které si můžete snadno připravit s použitím přírodních ingrediencí. Tyto sirupy jsou vhodné pro dospělé i děti a jsou skvělou volbou pro ty, kteří preferují přírodní léčbu nebo chtějí snížit užívání léků.

Jaké bylinky jsou účinné proti kašli?>>>

Video se připravuje ...

Pro většinu sirupů platí, že základní surovinou je med, protože má protizánětlivé a protibakteriální vlastnosti, které mohou pomoct uklidnit podrážděné hrdlo a uvolnit sliz z průdušek. Volba dalších surovin pak už závisí na vaší chuti a na tom, co máte k dispozici.

Medový sirup s česnekem a citronem

Medový sirup s česnekem a citronem. Medový sirup s česnekem a citronem. • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 5 stroužků česneku
  • 1 šálek medu
  • šťáva ze 2 citronů

Postup:

Česnek rozdrtíme a smícháme s medem a citronovou šťávou. Tuto směs necháme vařit na mírném ohni, dokud se nedosáhne tekuté konzistence.

Po ochlazení užívejte 2–3krát denně 1 lžíci.

Sirup z cibule a medu

Sirup z cibule a medu Sirup z cibule a medu • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 velká cibule
  • 1 šálek medu

Postup:

Cibuli oloupeme a nakrájíme. Smícháme ji s medem a necháme rozležet po dobu několika hodin.

Poté směs přecedíme a užíváme 1–2 lžíce sirupu podle potřeby.

Sirup z tymiánu a medu

Sirup z tymiánu a medu Sirup z tymiánu a medu • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 2 šálky vody
  • 1 šálek čerstvého tymiánu
  • 1 šálek medu

Postup:

Do hrnce nalijeme 2 šálky vody a přidáme 1 šálek čerstvého tymiánu. Směs necháme vařit na středním plameni po dobu 15–20 minut. Poté přidáme med a necháme ho za stálého míchání rozpustit. Už nevaříme. 

Po vychlazení užíváme 1–2 lžíce sirupu 3–4krát denně.

Sirup z ibišku a medu

Sirup z ibišku a medu Sirup z ibišku a medu • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 2 šálky vody
  • 1 šálek sušených ibiškových květů
  • 1 šálek medu

Postup:

Smícháme 2 šálky vody a 1 šálek sušených ibiškových květů. Směs přivedeme k varu a necháme vařit 10–15 minut. Poté přidáme 1 šálek medu a za stálého míchání necháme rozpustit. Už nevaříme.

Po vychladnutí užíváme 1–2 lžíce sirupu 3–4krát denně.

Medový sirup s černým bezem a hroznovými jádry

Medový sirup s bezinkami a hroznovými jádry Medový sirup s bezinkami a hroznovými jádry • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 šálek bezinek
  • 1 šálek hroznových jader
  • 2 šálky vody
  • 1 šálek medu

Postup:

Černé bezinky a hroznová jádra rozmačkáme vidličkou a dáme do hrnce. Přidáme 2 šálky vody a přivedeme k varu. Pak necháme vařit na středním plameni po dobu 15–20 minut. Poté přidáme 1 šálek medu a mícháme, dokud se nerozpustí. Už nevaříme. Směs necháme vychladnout a poté ji přecedíme přes jemné síto.

Sirup užíváme 1–2 lžíce 3–4krát denně.

Jde to i bez medu:

Sirup z kořene čekanky a bylinek

Sirup z kořene čekanky a bylinek Sirup z kořene čekanky a bylinek • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 50 g kořene čekanky
  • 10 g máty peprné
  • 10 g řebříčku
  • 1 l vody
  • 500 g cukru nebo stévie

Postup:

V hrnci smícháme kořen čekanky, mátu a řebříček s vodou a přivedeme k varu. Teplotu snížíme na střední a necháme vařit asi 30 minut, dokud se objem kapaliny nezmenší na polovinu. Přidáme sladidlo a mícháme, dokud se úplně nerozpustí. Sirup odstavíme z tepla a necháme vychladnout. Poté přecedíme do láhve.

Dospělí mohou užívat 1–2 lžíce sirupu 2–3krát denně a děti 1–2 čajové lžičky 2–3krát denně.

Sirup z kořene lékořice

Sirup z kořene lékořice Sirup z kořene lékořice • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 50 g kořene lékořice
  • 1 l vody
  • 500 g cukru nebo xylitolu

Postup:

V hrnci smícháme kořen lékořice s vodou a přivedeme k varu. Snižíme teplotu a  necháme vařit asi 30 minut. Rozmícháme sladidlo a necháme vychladit. Směs přecedíme do láhve a uchováváme v ledničce.

Užíváme 1–2 lžíce sirupu 3krát denně.

Sirup z bylinné směsi

Sirup z bylinné směsi Sirup z bylinné směsi • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 10 g echinacey
  • 5 g zázvoru
  • 5 g kurkumy
  • 1 l vody
  • 500 g cukru nebo sladidla podle vlastních preferencí

Postup:

V hrnci smícháme echinaceu, zázvor a kurkumu s vodou a přivedeme k varu. Na mírném plameni vaříme 30 minut. Osladíme a mícháme, dokud se sladidlo úplně nerozpustí. Po vychladnutí přecedíme do láhví a uchováváme v chladu.

Užíváme 1–2 lžíce sirupu 2–3krát denně.

Sirup z grapefruitových jadérek

Recept na sirup z grapefruitových semen Recept na sirup z grapefruitových semen • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 2–3 grapefruitová jadérka
  • 1 šálek vody
  • 1 šálek javorového sirupu

Postup:

Rozdrtíme 2–3 grapefruitová jadérka a dáme je do hrnce společně se šálkem vody. Směs necháme vařit na mírném ohni asi 20–30 minut, dokud se voda nezredukuje na polovinu. Poté přidáme javorový sirup a vaříme dalších 5–10 minut, dokud se nedosáhne hustší konzistence. Směs poté přecedíme a nalijeme do uzavíratelné láhve.

Užíváme 1 lžíci sirupu 2–3krát denně.  

Pozor na nežádoucí účinky

Pokud trpíte nějakými zdravotními problémy, vždy užívání přírodních sirupů konzultujte se svým lékařem! I když bývají šetrnější k organismu než kupované léky, může dojít k nežádoucím účinkům nebo k reakci s jinými léky, které užíváte.

Video se připravuje ...

Autor: TR, red