9 domácích sirupů na kašel: Zatočte s nepříjemným chrchláním díky surovinám ze spíže
Kašel dokáže znepříjemnit život. Přichází několikrát do roka a odmítá nás opustit. Pokud se ho ale už chcete nadobro zbavit a nezruinovat se při návštěvě lékárny, sáhněte do vlastní spíže. Poradíme vám, jaké suroviny zkombinovat a jak z nich připravit domácí sirup na kašel.
Když nás trápí kašel, často saháme po něčem z lékárny, ale existují i přírodní a účinné alternativy, které mohou pomoct zmírnit příznaky nepříjemného kašle a podpořit zdraví. Vyberte si z 9 receptů na domácí sirupy, které si můžete snadno připravit s použitím přírodních ingrediencí. Tyto sirupy jsou vhodné pro dospělé i děti a jsou skvělou volbou pro ty, kteří preferují přírodní léčbu nebo chtějí snížit užívání léků.
Jaké bylinky jsou účinné proti kašli?>>>
Pro většinu sirupů platí, že základní surovinou je med, protože má protizánětlivé a protibakteriální vlastnosti, které mohou pomoct uklidnit podrážděné hrdlo a uvolnit sliz z průdušek. Volba dalších surovin pak už závisí na vaší chuti a na tom, co máte k dispozici.
Medový sirup s česnekem a citronem
Suroviny:
- 5 stroužků česneku
- 1 šálek medu
- šťáva ze 2 citronů
Postup:
Česnek rozdrtíme a smícháme s medem a citronovou šťávou. Tuto směs necháme vařit na mírném ohni, dokud se nedosáhne tekuté konzistence.
Po ochlazení užívejte 2–3krát denně 1 lžíci.
Sirup z cibule a medu
Suroviny:
- 1 velká cibule
- 1 šálek medu
Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme. Smícháme ji s medem a necháme rozležet po dobu několika hodin.
Poté směs přecedíme a užíváme 1–2 lžíce sirupu podle potřeby.
Sirup z tymiánu a medu
Suroviny:
- 2 šálky vody
- 1 šálek čerstvého tymiánu
- 1 šálek medu
Postup:
Do hrnce nalijeme 2 šálky vody a přidáme 1 šálek čerstvého tymiánu. Směs necháme vařit na středním plameni po dobu 15–20 minut. Poté přidáme med a necháme ho za stálého míchání rozpustit. Už nevaříme.
Po vychlazení užíváme 1–2 lžíce sirupu 3–4krát denně.
Sirup z ibišku a medu
Suroviny:
- 2 šálky vody
- 1 šálek sušených ibiškových květů
- 1 šálek medu
Postup:
Smícháme 2 šálky vody a 1 šálek sušených ibiškových květů. Směs přivedeme k varu a necháme vařit 10–15 minut. Poté přidáme 1 šálek medu a za stálého míchání necháme rozpustit. Už nevaříme.
Po vychladnutí užíváme 1–2 lžíce sirupu 3–4krát denně.
Medový sirup s černým bezem a hroznovými jádry
Suroviny:
- 1 šálek bezinek
- 1 šálek hroznových jader
- 2 šálky vody
- 1 šálek medu
Postup:
Černé bezinky a hroznová jádra rozmačkáme vidličkou a dáme do hrnce. Přidáme 2 šálky vody a přivedeme k varu. Pak necháme vařit na středním plameni po dobu 15–20 minut. Poté přidáme 1 šálek medu a mícháme, dokud se nerozpustí. Už nevaříme. Směs necháme vychladnout a poté ji přecedíme přes jemné síto.
Sirup užíváme 1–2 lžíce 3–4krát denně.
Jde to i bez medu:
Sirup z kořene čekanky a bylinek
Suroviny:
- 50 g kořene čekanky
- 10 g máty peprné
- 10 g řebříčku
- 1 l vody
- 500 g cukru nebo stévie
Postup:
V hrnci smícháme kořen čekanky, mátu a řebříček s vodou a přivedeme k varu. Teplotu snížíme na střední a necháme vařit asi 30 minut, dokud se objem kapaliny nezmenší na polovinu. Přidáme sladidlo a mícháme, dokud se úplně nerozpustí. Sirup odstavíme z tepla a necháme vychladnout. Poté přecedíme do láhve.
Dospělí mohou užívat 1–2 lžíce sirupu 2–3krát denně a děti 1–2 čajové lžičky 2–3krát denně.
Sirup z kořene lékořice
Suroviny:
- 50 g kořene lékořice
- 1 l vody
- 500 g cukru nebo xylitolu
Postup:
V hrnci smícháme kořen lékořice s vodou a přivedeme k varu. Snižíme teplotu a necháme vařit asi 30 minut. Rozmícháme sladidlo a necháme vychladit. Směs přecedíme do láhve a uchováváme v ledničce.
Užíváme 1–2 lžíce sirupu 3krát denně.
Sirup z bylinné směsi
Suroviny:
- 10 g echinacey
- 5 g zázvoru
- 5 g kurkumy
- 1 l vody
- 500 g cukru nebo sladidla podle vlastních preferencí
Postup:
V hrnci smícháme echinaceu, zázvor a kurkumu s vodou a přivedeme k varu. Na mírném plameni vaříme 30 minut. Osladíme a mícháme, dokud se sladidlo úplně nerozpustí. Po vychladnutí přecedíme do láhví a uchováváme v chladu.
Užíváme 1–2 lžíce sirupu 2–3krát denně.
Sirup z grapefruitových jadérek
Suroviny:
- 2–3 grapefruitová jadérka
- 1 šálek vody
- 1 šálek javorového sirupu
Postup:
Rozdrtíme 2–3 grapefruitová jadérka a dáme je do hrnce společně se šálkem vody. Směs necháme vařit na mírném ohni asi 20–30 minut, dokud se voda nezredukuje na polovinu. Poté přidáme javorový sirup a vaříme dalších 5–10 minut, dokud se nedosáhne hustší konzistence. Směs poté přecedíme a nalijeme do uzavíratelné láhve.
Užíváme 1 lžíci sirupu 2–3krát denně.
Pozor na nežádoucí účinky
Pokud trpíte nějakými zdravotními problémy, vždy užívání přírodních sirupů konzultujte se svým lékařem! I když bývají šetrnější k organismu než kupované léky, může dojít k nežádoucím účinkům nebo k reakci s jinými léky, které užíváte.
Video se připravuje ...