9 domácích sirupů na kašel: Zatočte s nepříjemným chrchláním díky surovinám ze spíže
Kašel dokáže znepříjemnit život. Přichází několikrát do roka a odmítá nás opustit. Pokud se ho ale už chcete nadobro zbavit a nezruinovat se při návštěvě lékárny, sáhněte do vlastní spíže. Poradíme vám, jaké suroviny zkombinovat na přípravu domácího sirupu na kašel.
Při trápení se kašlem často saháme po lécích z lékárny, ale existují i přírodní a účinné alternativy, které mohou pomoct zmírnit příznaky a podpořit zdraví. Vyberte si z 9 receptů na domácí sirupy na kašel, které si můžete snadno připravit s použitím přírodních ingrediencí. Tyto sirupy jsou vhodné pro dospělé i děti a jsou skvělou volbou pro ty, kteří preferují přírodní léčbu nebo chtějí snížit užívání léků.
Co to znamená, když má dítě štěkavý kašel?
Pro většinu sirupů platí, že základní surovinou je med, protože má protizánětlivé a protibakteriální vlastnosti, které mohou pomoct uklidnit podrážděné hrdlo a uvolnit sliz z průdušek. Představíme si recepty na sirupy, které jsou s medem nejúčinnější.
Medový s česnekem a citronem

Suroviny:
- 5 stroužků česneku
- 1 šálek medu
- šťáva ze 2 citronů
Postup:
Česnek rozdrtíme a smícháme s medem a citronovou šťávou. Tuto směs necháme vařit na mírném ohni, dokud se nedosáhne tekuté konzistence.
Po ochlazení užívejte lžící 2–3krát denně.
Z cibule a medu

Suroviny:
- 1 velká cibule
- 1 šálek medu
Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme. Smícháme ji s medem a necháme rozležet po dobu několika hodin.
Poté směs přecedíme a užíváme 1–2 lžíce sirupu podle potřeby.
Z tymiánu a medu

Suroviny:
- 2 šálky vody
- 1 šálek čerstvého tymiánu
- 1 šálek medu
Postup:
Nalijeme 2 šálky vody do hrnce a přidáme 1 šálek čerstvého tymiánu. Směs necháme vařit na středním plameni po dobu 15–20 minut. Poté přidáme med a vaříme dalších 5–10 minut.
Po vychlazení užíváme 1–2 lžíce sirupu 3–4krát denně.
Z ibišku a medu

Suroviny:
- 2 šálky vody
- 1 šálek sušených ibiškových květů
- 1 šálek medu
Postup:
Smícháme 2 šálky vody a 1 šálek sušených ibiškových květů. Směs přivedeme k varu a necháme vařit 10–15 minut. Poté přidáme 1 šálek medu a vaříme dalších 5–10 minut.
Po vychladnutí užíváme 1–2 lžíce sirupu 3–4krát denně.
Medový s černým bezem a hroznovými jádry

Suroviny:
- 1 šálek bezinek
- 1 šálek hroznových jader
- 2 šálky vody
- 1 šálek medu
Postup:
Černé bezinky a hroznová jádra rozmačkáme vidličkou a dáme do hrnce. Přidáme 2 šálky vody a přivedeme k varu. Pak necháme vařit na středním plameni po dobu 15–20 minut. Poté přidáme 1 šálek medu a vaříme dalších 5–10 minut, dokud se med úplně nerozpustí. Směs necháme vychladnout a poté ji přecedíme přes jemné síto.
Sirup užíváme 1–2 lžíce 3–4krát denně.
Jde to i bez medu:
Z kořene čekanky a bylinek

Suroviny:
- 50 g kořene čekanky
- 10 g máty peprné
- 10 g řebříčku
- 1 l vody
- 500 g cukru nebo stévie
Postup:
V hrnci smícháme kořen čekanky, mátu a řebříček s vodou a přivedeme k varu. Teplotu snížíme na střední a necháme vařit asi 30 minut, dokud se objem kapaliny nezmenší na polovinu. Přidáme sladidlo a mícháme, dokud se úplně nerozpustí. Sirup odstavíme z tepla a necháme vychladnout. Poté přecedíme do láhve.
Dospělí mohou užívat 1–2 lžíce sirupu 2–3krát denně a děti 1–2 čajové lžičky 2–3krát denně.
Z kořene lékořice

Suroviny:
- 50 g kořene lékořice
- 1 l vody
- 500 g cukru nebo xylitolu
Postup:
V hrnci smícháme kořen lékořice s vodou a přivedeme k varu. Snižíme teplotu a necháme vařit asi 30 minut. Rozmícháme sladidlo a necháme vychladit. Směs přecedíme do láhve a uchováváme v ledničce.
Užíváme 1–2 lžíce sirupu 3krát denně.
Z bylinné směsi

Suroviny:
- 10 g echinacey
- 5 g zázvoru
- 5 g kurkumy
- 1 l vody
- 500 g cukru nebo sladidla podle vlastních preferencí
Postup:
V hrnci smícháme echinaceu, zázvor a kurkumu s vodou a přivedeme k varu. Na mírném plameni vaříme 30 minut. Osladíme a mícháme, dokud se sladidlo úplně nerozpustí. Po vychladnutí přecedíme do láhví a uchováváme v chladu.
Užíváme 1–2 lžíce sirupu 2–3krát denně.
Z grapefruitových semen

Suroviny:
- 2–3 grapefruitová jádra
- 1 šálek vody
- 1 šálek javorového sirupu
Postup:
Rozdrtíme 2–3 grapefruitová jádra a dáme je do hrnce společně se šálkem vody. Směs necháme vařit na mírném ohni asi 20–30 minut, dokud se voda nezredukuje na polovinu. Poté přidáme sirup a vaříme dalších 5–10 minut, dokud se nedosáhne tekuté konzistence. Směs poté přecedíme a nalijeme do uzavíratelné láhve.
Užíváme 1 lžíci sirupu 2–3krát denně.
Pozor na nežádoucí účinky
Pokud však trpíte nějakými zdravotními problémy, vždy užívání přírodních sirupů konzultujte se svým lékařem! I když bývají šetrnější k organismu než kupované léky, může dojít k nežádoucím účinkům nebo k reakci s jinými léky, které užíváte.