Jak udělat jíšku: Česká klasika s Aničkou

1080p720p360p
19. dubna 2018 • 10:00

Připravit jíšku tak, aby byla skutečně dobrá, není žádná věda. Potřebujete k tomu pouze dvě suroviny ve správném poměru a trochu trpělivosti. Mrkněte na video v úvodu článku, kde najdete přípravu té nejlepší jíšky krok za krokem.

I když se může zdát, že využití instantní jíšky je rychlejší způsob, jak zahustit jídlo bez dalšího špinavého nádobí, na poctivou domácí zásmažku žádný z těchto zlepšováků nemá. Zahušťování jíškou není žádné šizení, používá se běžně napříč světovou kuchyní a je to nejstarší a nejznámější způsob zahušťování pokrmů, jako jsou polévky nebo omáčky.

A jak jíška funguje? Škrob obsažený v mouce nabobtná a pokrm zahustí. Tuk je v jíšce nejen nositelem chuti, ale díky němu předejdete hrudkám. Oddělí od sebe jednotlivá zrnka mouky a finální jídlo bude dokonale jemné.

Postup přípravy jíšky

1. Jíšku připravujte z hladké mouky a tuku v poměru 1:1.

2. Rozehřejte si v pánvi tuk a přidejte mouku. Tmavou jíšku je potřeba stále míchat, aby se nepřipálila. Příprava světlé jíšky nezabere tolik času, ale i tady je potřeba trocha trpělivosti, aby se škrob z mouky dostatečně uvolnil.

3. Omáčku nebo polévku, kterou jíškou zahustíte, je potřeba ještě alespoň 5 nebo 10 minut provařit. Zbylou jíšku nemusíte vyhazovat, uschovejte ji v lednici na další použití.

Bez jíšky se při zahušťování omáčky prostě neobejdete. Recepty na klasické omáčky a guláše najdete ZDE >>>