7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku

  • 21. srpna 2017 • 07:34

    Nic naplat, tuk je nositelem chutě, a proto i šťavnatá krkovice patří k nejlepšímu vepřovému masu. Navíc má tu výhodu, že je mnohem šťavnatější než kýta, ale nemusíte ji vařit tak dlouho jako plec, a bude se jen rozpadat. Tady je sedm chutných receptů.

  • Řízky v pivním těstíčku

    vepřové řízky 4 ks

    vejce 2 ks

    pivo světlé 70 ml

    česnek 1 stroužek


    Podle potřeby:

    mouka hladká

    sůl

    olej

    Autor: iStock
     

    Postup přípravy:

    1. Maso naklepejte a osolte. Pak ho potřete prolisovaným stroužkem česneku a nechte chvilku uležet.

    2. V misce rozšlehejte vejce, osolte a zašlehejte mouku. Postupně přidávejte pivo. Dobře promíchejte, mělo by vzniknout řidší a hladké těstíčko.

    3. Maso v něm obalte z obou stran a ihned smažte dozlatova. Hotové řízky nechte okapat na ubrousku.

  • Vepřová krkovička s medovou marinádou

    vepřová krkovice 4 ks

     

    Marináda:

    med 2 polévkové lžíce

    olej olivový 2 polévkové lžíce

    šťáva citronová 2 polévkové lžíce

     

    Podle chuti:

    sůl

    pepř barevný drcený

    Autor: iStock

    Postup přípravy:

    1. Maso naklepejte a jednotlivé steaky po stranách trochu nařízněte nožem, aby se při pečení nekroutily.

    2. Připravte marinádu: Smíchejte olej s medem a citronovou šťávou, lehce osolte, opepřete a promíchejte.

    3. Maso potřete z obou stran marinádou, vložte ho do sáčku nebo mísy s víkem a nechte v chladu alespoň 4 hodiny odležet.

    4. Pak rozpalte na pánvi olej a maso na něm opečte po obou stranách (z každé strany maximálně 5 až 6 minut). Podávejte s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

  • Pikantní grilovaná vepřová krkovička

    vepřová krkovice 6 ks

    omáčka sójová 5 polévkových lžic

    protlak rajčatový 3 polévkové lžíce

    med 2 polévkové lžíce

    omáčka chilli 1 lžička

    kůra citronová 1 lžička

     

    Podle chuti:

    sůl

    pepř barevný drcený

    Autor: shutterstock.com

    A po dobrém obědě to chce nějakou sladkou tečku na závěr. Tady najdete recepty na skvělé moučníky

     

    Postup přípravy:

    1. V pánvi smíchejte rajský protlak, sójovou omáčku a med. Přidejte nastrouhanou kůru z citronu, chilli omáčku a směs přiveďte k varu. Krátce povařte a nechte ji mírně vychladnout.

    2. Maso naklepejte, osolte a opepřete. Z každé strany potřete marinádou a nechte uležet do druhého dne.

    3. Pak dejte plátky masa na rozpálený gril a z každé strany je opékejte asi 8 minut.

    4. Maso můžete také péct nějakou dobu v troubě a poté jen krátce grilovat. Bude křehčí.

  • Vepřová roláda se slaninou a meruňkami

    vepřová krkovice 1 kg

    meruňky sušené 100 g

    slanina anglická 8 plátků

    celer řapíkatý 3 ks

    mrkev 2 ks

    tymián 10 snítek

     

    Podle potřeby:

    olej

    sůl

    pepř barevný drcený

    Autor: iStock

    Postup přípravy:

    1. Vepřovou krkovičku rozřízněte, zlehka naklepejte, osolte a opepřete.

    2. Na maso rozložte plátky slaniny, na kousky pokrájené meruňky a řapíkatý celer. Opatrně zaviňte a zavažte provázkem.

    3. Přemístěte ji do pekáčku, zalijte trochou oleje a obložte kolečky mrkve a zbylého celeru. Nakonec na maso rozložte snítky tymiánu.

    4. Pekáč vložte do rozpálené trouby a roládu pečte při 180 °C zhruba hodinu.

  • Kotlíkový guláš

    hovězí kližka 800 g

    vepřová plec 600 g

    sádlo 2 polévkové lžíce

    špek 120 g

    paprika mletá sladká 1 polévková lžíce

    paprika červená 2 ks

    rajčata konzervovaná 2 ks

    brambory 500 g

    feferonka červená 1 ks

    petrželka kadeřavá 1 svazek

    klobása pikantní 2 ks

    chléb (tvrdší)  1 ks

     

    Podle chuti:

    sůl

    pepř barevný drcený

    majoránka sušená

    kmín mletý

    Autor: iStock

    Postup přípravy:

    1. V kotlíku nechte rozpustit sádlo, přidejte nakrájený špek, krátce opečte a vhoďte nasekanou cibuli. Opečte ji dorůžova a zaprašte paprikou.

    2. Přidejte nejdřív na kostičky nakrájené hovězí maso a nechte ho zatáhnout. Osolte, opepřete, přidejte kmín, můžete i nové koření.

    3. Kotlík do poloviny dolijte vodou a po půlhodině přihoďte nakrájené vepřové maso, které ještě předtím opečte na sádle.

    4. Vařte asi 40 minut, pak přihoďte nakrájené brambory, loupaná rajčata, papriky a feferonku. Podle potřeby ještě dolijte vodou a vařte dalších 20 minut.

    5. Nakonec do guláše dejte nakrájenou klobásu a zahustěte ho chlebem. Podle chuti ještě osolte, opepřete a posypejte nasekanou petrželkou. Podávejte s pečivem.

  • Segedínský guláš

    vepřová plec 800 g

    list bobkový 1 ks

    cibule kuchyňská 3 ks

    česnek 2 stroužky

    feferonka červená 1 ks

    kmín mletý 1 špetka

    paprika mletá sladká 1 polévková lžíce

    mléko 100 ml

    mouka hladká 1 polévková lžíce

    slanina 100 g

    sádlo 50 g

    tymián sušený 1 špetka

    smetana zakysaná 1 kelímek

    zelí kysané 500 g

     

    Podle chuti:

    sůl

    pepř černý drcený

    Autor: iStock

    Postup přípravy:

    1. Na sádle opečte na kostičky nakrájenou slaninu. Přidejte nasekanou cibuli a orestujte ji.

    2. Do hrnce vložte na kostičky nakrájené maso, prolisované stroužky česneku, mletou papriku, nasekanou feferonku, bobkový list, vše promíchejte a duste pod pokličkou.

    3. Později podle potřeby podlijte vodou. V polovině vaření přidejte pokrájené zelí, trochu sušeného tymiánu a guláš dál duste.

    4. V hrnečku rozmíchejte smetanu s mlékem a hladkou moukou. Směs nalijte do guláše a vše promíchejte.

    5. Osolte, opepřete a podle chuti ještě můžete dochutit trochou octa. Podávejte s knedlíkem.

  • Vepřový guláš s jablky

    pepř černý mletý  1 špetka

    majoránka čerstvá 1 lžička

    cukr 1 lžička

    sůl 1 špetka

    víno bílé 100 ml

    mouka hladká 2 lžíce

    sádlo 2 lžíce

    vývar masový 200 ml

    jablko 300 g

    vepřová plec 500 g

    Autor: iStock

    Postup přípravy:

    1. Plecko pokrájejte na větší kousky.

    2. Kousky obalte v mouce a opečte na rozpáleném sádle.

    3. Zalijte vývarem a duste skoro doměkka.

    4. Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na kostičky.

    5. Jablka přidejte k masu.

    6. Ochuťte majoránkou a přikryté poduste.

    7. Nakonec přidejte bílé víno, cukr, sůl a pepř.

    8. Podávejte s pečivem nebo s chlebem.

    9. Pokud je guláš řídký, můžete jej zahustit světlou jíškou.

Autor: Redakce