7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
-
Nic naplat, tuk je nositelem chutě, a proto i šťavnatá krkovice patří k nejlepšímu vepřovému masu. Navíc má tu výhodu, že je mnohem šťavnatější než kýta, ale nemusíte ji vařit tak dlouho jako plec, a bude se jen rozpadat. Tady je sedm chutných receptů.
-
Řízky v pivním těstíčku
vepřové řízky 4 ks
vejce 2 ks
pivo světlé 70 ml
česnek 1 stroužek
Podle potřeby:
mouka hladká
sůl
olej
Postup přípravy:
1. Maso naklepejte a osolte. Pak ho potřete prolisovaným stroužkem česneku a nechte chvilku uležet.
2. V misce rozšlehejte vejce, osolte a zašlehejte mouku. Postupně přidávejte pivo. Dobře promíchejte, mělo by vzniknout řidší a hladké těstíčko.
3. Maso v něm obalte z obou stran a ihned smažte dozlatova. Hotové řízky nechte okapat na ubrousku.
-
Vepřová krkovička s medovou marinádou
vepřová krkovice 4 ks
Marináda:
med 2 polévkové lžíce
olej olivový 2 polévkové lžíce
šťáva citronová 2 polévkové lžíce
Podle chuti:
sůl
pepř barevný drcený
Postup přípravy:
1. Maso naklepejte a jednotlivé steaky po stranách trochu nařízněte nožem, aby se při pečení nekroutily.
2. Připravte marinádu: Smíchejte olej s medem a citronovou šťávou, lehce osolte, opepřete a promíchejte.
3. Maso potřete z obou stran marinádou, vložte ho do sáčku nebo mísy s víkem a nechte v chladu alespoň 4 hodiny odležet.
4. Pak rozpalte na pánvi olej a maso na něm opečte po obou stranách (z každé strany maximálně 5 až 6 minut). Podávejte s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.
-
Pikantní grilovaná vepřová krkovička
vepřová krkovice 6 ks
omáčka sójová 5 polévkových lžic
protlak rajčatový 3 polévkové lžíce
med 2 polévkové lžíce
omáčka chilli 1 lžička
kůra citronová 1 lžička
Podle chuti:
sůl
pepř barevný drcený
A po dobrém obědě to chce nějakou sladkou tečku na závěr. Tady najdete recepty na skvělé moučníky.
Postup přípravy:
1. V pánvi smíchejte rajský protlak, sójovou omáčku a med. Přidejte nastrouhanou kůru z citronu, chilli omáčku a směs přiveďte k varu. Krátce povařte a nechte ji mírně vychladnout.
2. Maso naklepejte, osolte a opepřete. Z každé strany potřete marinádou a nechte uležet do druhého dne.
3. Pak dejte plátky masa na rozpálený gril a z každé strany je opékejte asi 8 minut.
4. Maso můžete také péct nějakou dobu v troubě a poté jen krátce grilovat. Bude křehčí.
-
Vepřová roláda se slaninou a meruňkami
vepřová krkovice 1 kg
meruňky sušené 100 g
slanina anglická 8 plátků
celer řapíkatý 3 ks
mrkev 2 ks
tymián 10 snítek
Podle potřeby:
olej
sůl
pepř barevný drcený
Postup přípravy:
1. Vepřovou krkovičku rozřízněte, zlehka naklepejte, osolte a opepřete.
2. Na maso rozložte plátky slaniny, na kousky pokrájené meruňky a řapíkatý celer. Opatrně zaviňte a zavažte provázkem.
3. Přemístěte ji do pekáčku, zalijte trochou oleje a obložte kolečky mrkve a zbylého celeru. Nakonec na maso rozložte snítky tymiánu.
4. Pekáč vložte do rozpálené trouby a roládu pečte při 180 °C zhruba hodinu.
-
Kotlíkový guláš
hovězí kližka 800 g
vepřová plec 600 g
sádlo 2 polévkové lžíce
špek 120 g
paprika mletá sladká 1 polévková lžíce
paprika červená 2 ks
rajčata konzervovaná 2 ks
brambory 500 g
feferonka červená 1 ks
petrželka kadeřavá 1 svazek
klobása pikantní 2 ks
chléb (tvrdší) 1 ks
Podle chuti:
sůl
pepř barevný drcený
majoránka sušená
kmín mletý
Postup přípravy:
1. V kotlíku nechte rozpustit sádlo, přidejte nakrájený špek, krátce opečte a vhoďte nasekanou cibuli. Opečte ji dorůžova a zaprašte paprikou.
2. Přidejte nejdřív na kostičky nakrájené hovězí maso a nechte ho zatáhnout. Osolte, opepřete, přidejte kmín, můžete i nové koření.
3. Kotlík do poloviny dolijte vodou a po půlhodině přihoďte nakrájené vepřové maso, které ještě předtím opečte na sádle.
4. Vařte asi 40 minut, pak přihoďte nakrájené brambory, loupaná rajčata, papriky a feferonku. Podle potřeby ještě dolijte vodou a vařte dalších 20 minut.
5. Nakonec do guláše dejte nakrájenou klobásu a zahustěte ho chlebem. Podle chuti ještě osolte, opepřete a posypejte nasekanou petrželkou. Podávejte s pečivem.
-
Segedínský guláš
vepřová plec 800 g
list bobkový 1 ks
cibule kuchyňská 3 ks
česnek 2 stroužky
feferonka červená 1 ks
kmín mletý 1 špetka
paprika mletá sladká 1 polévková lžíce
mléko 100 ml
mouka hladká 1 polévková lžíce
slanina 100 g
sádlo 50 g
tymián sušený 1 špetka
smetana zakysaná 1 kelímek
zelí kysané 500 g
Podle chuti:
sůl
pepř černý drcený
Postup přípravy:
1. Na sádle opečte na kostičky nakrájenou slaninu. Přidejte nasekanou cibuli a orestujte ji.
2. Do hrnce vložte na kostičky nakrájené maso, prolisované stroužky česneku, mletou papriku, nasekanou feferonku, bobkový list, vše promíchejte a duste pod pokličkou.
3. Později podle potřeby podlijte vodou. V polovině vaření přidejte pokrájené zelí, trochu sušeného tymiánu a guláš dál duste.
4. V hrnečku rozmíchejte smetanu s mlékem a hladkou moukou. Směs nalijte do guláše a vše promíchejte.
5. Osolte, opepřete a podle chuti ještě můžete dochutit trochou octa. Podávejte s knedlíkem.
-
Vepřový guláš s jablky
pepř černý mletý 1 špetka
majoránka čerstvá 1 lžička
cukr 1 lžička
sůl 1 špetka
víno bílé 100 ml
mouka hladká 2 lžíce
sádlo 2 lžíce
vývar masový 200 ml
jablko 300 g
vepřová plec 500 g
Postup přípravy:1. Plecko pokrájejte na větší kousky.
2. Kousky obalte v mouce a opečte na rozpáleném sádle.
3. Zalijte vývarem a duste skoro doměkka.
4. Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na kostičky.
5. Jablka přidejte k masu.
6. Ochuťte majoránkou a přikryté poduste.
7. Nakonec přidejte bílé víno, cukr, sůl a pepř.
8. Podávejte s pečivem nebo s chlebem.
9. Pokud je guláš řídký, můžete jej zahustit světlou jíškou.