Domácí rychloutopenci bez čekání: S tímto receptem stačí dva dny!

28. prosince 2020 • 13:00

Silvestr už klepe na dveře a mezi klasickými chlebíčky a jednohubkami se blýsknou domácí utopenci! Můžete použít špekáčky i točený salám, nesmí chybět cibule ani koření. Při dodržení správného postupu bude nakládaná pochoutka měkká do dvou dnů.

Budete potřebovat:

  • 300 ml vody
  • 150 ml bílého vinného octa
  • 4 bobkové listy
  • 10 kuliček nového koření
  • Čerstvě mletý pepř
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 2 cibule
  • 4–5 špekáčků či buřtů (možno nahradit za točený salám nebo gothaj)
  • Volitelná zbylá nakládaná zelenina z Vánoc (např. nakládané okurky, cibulky, beraní rohy)

Podívejte se také, jak na výborný hermelín naložený do piva! Recept a video postup najdete ZDE >>>.

Jak na rychlé utopence:

1. Na lák je nejprve potřeba svařit vodu s octem, bobkovým listem a ostatním kořením. Stačí chvilku povařit a po pár minutách odstavit z plotny a nechat vychladnout.

2. Cibuli nakrájejte na co nejjemnější půlkolečka, můžete přidat i jarní cibulku. Když dáte cibulky do ještě teplého láku, proces zkřehnutí se urychlí. Poté nechte vychladnout.

3. Buřty nakrájejte na kolečka silná asi 4 mm. Vložte je do misky společně se zbylou zeleninou z Vánoc, cibulí, můžete přidat i nakrájenou feferonku.

4. Sklenici sterilizujte vroucí vodou a můžete plnit. Zalijte lákem, popřípadě dolijte lákem z okurek a máte hotovo!