Domácí rychloutopenci bez čekání: S tímto receptem stačí dva dny!

28. prosince 2023 • 00:15

Silvestr už klepe na dveře a mezi klasickými chlebíčky a jednohubkami se určitě blýsknou domácí utopenci! Můžete použít špekáčky i točený salám, nesmí chybět cibule ani koření. Při dodržení správného postupu bude nakládaná pochoutka připravená do dvou dnů.

Utopenci jsou skvělá chuťovka, kterou oceníte nejen během silvestrovských oslav. Díky své kyselé chuti vám rozjasní i pošmourná rána po bujarém silvestrovském slavení.  Klasičtí utopenci potřebují na rozeležení minimálně týden, ideálně dva. Když ale spěcháte a nemáte času nazbyt, můžete si připravit jejich rychloverzi, na kterou stačí dva dny. 

Co budete potřebovat:

  • 300 ml vody
  • 150 ml bílého vinného octa
  • 4 bobkové listy
  • 10 kuliček nového koření
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 zarovnanou lžičku soli
  • 1 lžíci hořčičných semínek
  • 2 cibule
  • 4–5 špekáčků či buřtů (možno nahradit točeným salámem nebo gothajem)
  • zbylá nakládaná zelenina z Vánoc (např. nakládané okurky, cibulky, beraní rohy) - lze vynechat

 

Jak na rychlé utopence:

1. Na lák je nejprve potřeba svařit vodu s octem, bobkovým listem a ostatním kořením. Stačí chvilku povařit a po pár minutách odstavit z plotny a nechat vychladnout.

2. Cibuli nakrájejte na co nejjemnější půlkolečka, můžete přidat i jarní cibulku. Když dáte nakrájenou cibuli do ještě horkého láku, proces zkřehnutí se urychlí. Poté nechte vychladnout.

3. Buřty nakrájejte na kolečka silná asi 4 mm. Vložte je do misky společně se zbylou zeleninou z Vánoc, přidejte cibuli, můžete přidat i nakrájenou feferonku.

4. Sklenici, do které budete utopence nakládat, důkladně vymyjte, vypláchněte vroucí vodou a naplňte ji buřty se zeleninou. Obsah zalijte připraveným vychladlým lákem, popřípadě dolijte dobrým lákem z okurek a sklenicí několikrát lehce bouchněte o kuchyňskou desku, aby se uvolnily případné bublinky.

5. Sklenici dobře uzavřete, dejte do lednice a utopence nechte dva dny odležet.

Na celý postup se můžete podívat ve videu>>>

Autor: red