Vinná klobása 5x jinak: Pečená na pivě, v těstíčku z podmáslí i podávaná v housce

21. prosince 2022 • 12:00

Někdo ji miluje a pravidelně se objevuje na jeho jídelníčku, další si bez ní nedovede představit vánoční svátky, jiný ani neví, že vinná klobása existuje. Nejčastěji se připravuje jen opečená na pánvi nebo smažená v trojobalu. Z téhle delikátní pochoutky ale můžete připravit i sofistikovanější pokrmy. Ochutnejte některý z nich a vyzkoušejte netradiční spojení chutí.

Pozor na složení

Vinná klobása je tradiční českou specialitou, která se tak trochu podobá bílé bavorské klobáse, je ale mnohem jemnější a není tak kořeněná. Plní se do přírodního skopového střívka a základem té pravé a poctivé vinné klobásy je 50 % vepřového masa, 15 % hovězího masa a přibližně 10 % libové vepřové kýty. To vše doplněné bílým pečivem (rohlíky, housky či veka) namočeným v mléce či smetaně se špetkou muškátového oříšku a květu, citronové kůry a samozřejmě muškátového vína.

V dnešní době už vinnou klobásu seženete téměř v každém supermarketu, pokud si ale chcete skutečně pochutnat, poohlédněte se raději po nějakém domácím řeznictví. Dnes již žádná vyhláška nestanovuje složení pravé vinné klobásy. Výrobci si tak mohou do masného výrobku přidávat, co je napadne, a lišit se tak může vzhled, chuť, ale i kvalita. Správná vinná klobása by měla i při smažení zůstat celá, neměla by popraskat ani se zcvrknout a měla by mít jemnou, lehce navinulou chuť.

Tak trochu jiná „gulášovka“

Věděli jste, že vinnou klobásu nemusíte jen péct či smažit? Využít k přípravě delikátních pokrmů se dá i samotná masová směs vymáčknutá ze střívka. Tou se dají naplnit třeba masové kapsy, řízky či rolády, ale i různé slané šátečky, třeba z listového těsta. Nahradit s ní ale můžete například i nočky do polévky. Vyzkoušejte třeba rychlou gulášovou polévku s vinnou klobásou, která zde nahrazuje obvykle používané maso.

Zapečená vinná klobása na černém pivě

Příprava tohoto jednoduchého pokrmu vám se vším všudy nezabere víc než půl hodiny, výsledek ale stojí za to. Z piva, cibule, česneku a rajského protlaku se vám totiž v troubě pod pečící se vinnou klobásou vytvoří vynikající omáčka. Než ale vše nandáte do pekáčku, vytvořte si z klobásy „šneky“ zpevněné špejlí, které předem zprudka osmažíte na pánvi, aby získaly zlatavou barvu. Na výpeku pak připravte i základ na omáčku. Ten pak už jen přendejte do pekáčku, navrch položte osmaženou klobásu a vše na 10 minut vložte do rozpálené trouby. Vinná klobása na pivě skvěle chutná s čerstvým chlebem, podávat ji ale můžete i s bramborami.

Vinná klobása v těstíčku

Variací na populární způsob přípravy v trojobalu je další recept. Klobásové „šneky“ se ale místo do vajíčka a strouhanky před smažením noří do chutného pikantního těstíčka, připraveného z vyšlehaných vajec, mouky, prolisovaného česneku, mleté sladké papriky, mletého kmínu a podmáslí. Míchejte, dokud se ingredience dobře nespojí. Výsledné těstíčko by mělo mít konzistenci hustšího těsta na palačinky. Smažte ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného oleje, jinak se těstíčko z klobásy začne přichytávat na pánev a odlupovat. Vinnou klobásu v těstíčku z podmáslí podávejte s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší a zeleninovou oblohou nebo salátem.

Náš tip: Kterou vinnou klobásu vybrat? Zkuste tu z Kauflandu. Výrobek v přírodním skopovém střevě podle receptu z roku 1952 obsahuje bílé víno Veltlínské zelené ze Zámeckého Vinařství Bzenec, vyrobeno podle české cechovní normy. 

Vsaďte na tradici Vsaďte na tradici • Autor: Kaufland

Hamburger trochu jinak

Pokud dáváte přednost nové gastronomické vlně, s vinnou klobásou v housce podle časopisu F.O.O.D. budete za hvězdu. Na její přípravu kromě vinné klobásy potřebujete už jen hamburgerové bulky, sterilované červené zelí a jarní cibulku. Tahle jednoduchá kombinace vás však ve finále překvapí vyváženou chutí. A až budete mít chuť na změnu, nebojte se nasládlé červené zelí vyměnit za kyselejší bílé a přidejte dozlatova osmaženou cibulku.

Vinná klobása v bramboráku

Spojením dvou tradičních českých oblíbených pokrmů je vinná klobása v bramboráku, kterou můžete jednoduše připravit v troubě. Vinná klobása je sama o sobě poměrně tučná, proto zvolte raději tento postup „nasucho“. Klobásu si předem předsmažte na pánvi, vyložte plech pečicím papírem, na který mašlovačkou nebo sprejem nanesete tenkou vrstvu oleje, na papír dejte trochu bramborákové směsi, rozprostřete ji lžící nebo naběračkou, položte na ni osmaženou klobásu a zakryjte ji další vrstvou bramborákové směsi. Snažte se nedělat „bramboráky“ příliš vysoké, aby nebyly na povrchu spálené a uvnitř nedopečené.

Podívejte se také, jak připravit domácí paštiku a co všechno je dobré vědět, než se do toho pustíte >>>

Autor: red