5 potravin, které pomohou proti nachlazení

6. listopadu 2017 • 06:00

Cítíte příznaky nachlazení? Než se vydáte do lékárny, zkuste zabojovat proti rýmě a nachlazení potravinami. Možná se budete divit, kolik přírodních léků se skrývá ve vaší spíži! Jaké potraviny vám při nachlazení pomohou? Přečtěte si! 

Česnek

I když po něm člověk zrovna nevoní, při nachlazení je to obrovský pomocník. Česnek obsahuje kromě vitamínů a minerálů také allicin, což je látka, která podporuje tvorbu antioxidantů v těle. Díky ní má česnek svůj typický zápach, ale také léčivé vlastnosti – působí protizánětlivě, podporuje organismus, naši obranyschopnost, odolnost vůči stresu, snižuje také cholesterol a riziko rakoviny. Doporučujeme investovat do česneku českého a organického. Čínský nemá takové množství allicinu, a tedy ani tak silné léčivé účinky. Nejlepší je česnek konzumovat čerstvý, můžete ho také naložit do medu nebo přidat do čaje. Velmi účinná je také čerstvá šťáva. Pokud česnek v čerstvé podobě nezvládáte, v lékárně jsou k dostání i různé pilulky či tinktury.

 

Česnek Česnek • Autor: istock

Zázvor

Jednou z nejlepších potravin proti zánětům v těle je zázvor. Kromě toho, že je protizánětlivý, také perfektně prohřeje tělo. Pomůže posílit imunitu a uleví od nachlazení nebo chřipky. Také zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyselé prostředí, takže je výborný pomocník při různých zažívacích potížích. Nejlepší a nejznámější je zázvorový čaj, který zahřeje a zároveň posilní. Stačí nastrouhat centimetrový kousek čerstvého zázvoru a zalít horkou vodou. Nechte asi pět minut louhovat. Výborně chutná s citronem a medem, někdo přidává i špetku skořice nebo hřebíčku.

Zázvorový čaj Zázvorový čaj • Autor: istock

Rakytník

Rakytník řešetlákový je okrasný trnitý keř se zářivě oranžovými plody. Ty jsou mimořádně cenným zdrojem velmi širokého spektra vitamínu a minerálů. Obsahuje především velké množství vitamínu C, který výrazně podporuje imunitní systém a zvyšuje odolnost vůči infekcím. Čistí organismus od toxinů, dokonce pomáhá při alergiích a kožních onemocněních. Rakytník lze konzumovat buď čerstvý, pokud na něj někde narazíte – pak ale pozor na jeho ostré trny, nebo ve formě čerstvé šťávy, sirupu, čaje, tinktury, džemu nebo rakytníkového oleje. Rakytníkovou šťávu najdete v obchodech se zdravou výživou, velké množství přípravků s rakytníkem lze nalézt také v lékárnách.

 

Rakytník Rakytník • Autor: istock

Cibule

Bez cibule si žádná kuchařka neumí představit vaření, věděli jste ale, že je i velmi vhodnou součástí ve vaší přírodní lékárničce? Ničí bakterie v těle a působí jako antibiotikum, je proto vhodná proti kašli, rýmě, nachlazení a dokonce povzbuzuje chuť k jídlu. K léčebným účelům je nejvhodnější nezpracovaná, kdy si zachovává největší množství léčivých látek. Připravuje se i čaj, tinktura nebo čerstvá šťáva s medem. Pokud chcete něco rychlého a jednoduchého, nakrájejte cibuli na velmi malé kousky a zasypte cukrem či zalijte medem. Možná budete po cibuli lehce cítit, ale za to zdravější a bez bacilů!

 

Cibule Cibule • Autor: istock

Citrusy

Je známé, že citrony jsou plné vitamínu C a díky tomu i ideálním bojovníkem proti nachlazení. Vitamín C zvyšuje imunitu a obranyschopnost, takže jakmile ucítíte, že na vás něco leze, hned se citronem zásobujte. Velké množství vitamínu C v těle velmi snižuje možnost onemocnění a také zkracuje jeho průběh. Většinou se citron dává do horkého čaje, je ale lepší nechat čaj chvíli vychladnout, aby se nesnížilo množství jeho účinných látek. Proti bolesti v krku pomůže i citronová šťáva s medem. Smíchejte 1 lžíci medu, lžíci citronové šťávy, 2 dcl vody a pomalu vypijte.

Citronová šťáva Citronová šťáva • Autor: istock

Autor: Tereza Langmajerová