Podzimní recepty, které připravíte za půl hodiny. Sezóna dýně, kořenové zeleniny a polévek začíná!
Podzimní dny s sebou přináší chladnější večery, ve kterých přijdou vhod teplé a vydatné pokrmy. Zároveň je to období sezónní zeleniny právě sklizené z polí a zahrádek. Vybrali jsme pro vás několik tipů na rychlé podzimní večeře z časopisu F.O.O.D., v nichž můžete právě tyto suroviny zužitkovat. Skvěle chutnají, zasytí vás a jejich příprava vám nezabere víc než pár desítek minut.
Masové kuličky s pečenou dýní a petrželovým pyré
Dýně je typickou podzimní surovinou, která je nejen zdravá, ale navíc je výborným zdrojem energie. Byla by proto škoda ji nevyužít. Zkuste třeba recept na masové kuličky s pečenou dýní a petrželovým pyré. Kuličky z vepřového a hovězího mletého masa připravíte v troubě spolu s dýní, jejíž úprava není nijak složitá. Stačí umýt, vydlabat, pokrájet na měsíčky a přidat na plech. Dýni Hokkaidó není potřeba loupat, protože slupka změkne během tepelné úpravy. Čas během pečení můžete využít k přípravě originální přílohy v podobě petrželového pyré. Zhruba za půl hodiny tak bude kompletní večeře na stole a vy už si můžete jen pochutnávat.
Mačkané brambory
Brambory jsme zvyklí připravovat na mnoho způsobů, přesto se určitě každému hodí čas od času nová inspirace. Mačkané brambory se slaninou a volským okem zvládne připravit úplně každý, kromě toho si vystačíte jen s pár surovinami. Přestože je tento pokrm jednoduchý, můžete si vyhrát s jeho naservírováním. Ozdobte talířky baby špenátem a snítkami kopru, aby jídlo vypadalo ještě lákavěji. Pokud vám tato večeře zachutná, můžete při příštím vaření obměnit sýr, kterým brambory posypete. Kromě parmazánu zkuste třeba výraznější fetu nebo slovenskou brynzu.
Bramborová frittata se špenátem a fazolemi
Pokud jste opravdu vyhládlí, chce to něco skutečně rychlého a sytého zároveň. Frittata je vděčná nadýchaná vaječná omeleta, do které můžete přidat cokoliv, co vás napadne, máte rádi nebo co zrovna čeká v lednici na spotřebování. Na bramborovou frittatu se špenátem a fazolemi vám stačí pouhých dvacet minut. Brambory nakrájené na kolečka opečte v pánvi a postupně k nim přidejte další suroviny - fazole, špenát a vejce. Po dopečení v troubě frittatu posypte parmazánem.
Polévka z červené čočky
Není nic lepšího než se po dlouhém sychravém dni zahřát vydatnou horkou polévkou. Vyzkoušejte třeba polévku z červené čočky s rajčaty. Tato luštěnina je na rozdíl od klasické hnědé čočky lépe stravitelná a nemusí se před vařením namáčet – polévku z ní proto vykouzlíte během půl hodiny bez jakékoli předchozí přípravy. Základem pokrmu jsou vedle čočky sekaná rajčata, cibule a česnek. Pak už je jen důležité hřejivé koření. Zázvor a římský kmín přidejte hned na začátku, v závěru potom dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Máte-li po ruce lístky máty, bude výsledná chuť ještě o kousek lepší.
Mrkvový krém se zázvorem
Další variantou rychlé a chutné podzimní polévky je mrkvový krém se zázvorem. Pokud jste zrovna sklidili úrodu ze zahrádky, mezi níž je i mrkev, pusťte se směle do přípravy. Na polévku ideálně použijte zeleninový vývar, bude chutnat lépe, než kdybyste vařili jen z vody. Po rozmixování směsi vzniklý krém zahustěte voňavým kokosovým mlékem, které dodá polévce exotickou příchuť, protože se používá především v pokrmech jihovýchodní Asie a Afriky. Výraznou štiplavou chuť, kterou budete milovat po celý sychravý podzim, získá polévka díky zázvoru a chilli papričkám.
Losos s hráškem
Jestliže se snažíte jíst zdravě, určitě by na vašem jídelníčku neměly chybět ryby. Jednou z nejoblíbenějších je losos, kterého dnes koupíte téměř kdekoliv. Na podzim si proto můžete připravit třeba lososa s hráškem, který smícháte spolu s cibulkou, petrželovou natí, citronovou šťávou a olivovým olejem. Hrášek vám dokonale nahradí další přílohu, takže pokrm ocení především milovníci lehčích večeří. Věříme ale, že si na něm pochutná celá rodina a losos zmizí z talířů ještě rychleji, než jste ho vařili.