Gulášové hody: Ochutnejte klasiku i nevšední kombinace

17. února 2022 • 00:00

Máte chuť na pořádnou omáčku? Není nic snazšího než vytáhnout hrnec a vybrat si jeden z receptů od Blesk Vaše recepty. Který ochutnáte jako první? Vepřový s pivem, nebo hovězí s rajčaty?

Není guláš jako guláš. Jistě i vy máte ten svůj oblíbený, který milujete nade vše. Pokud se však nebojíte experimentovat nebo ochutnávat novoty, vyzkoušejte i ty námi vybrané.

Jednoduchý buřtgulášek zvládne každý. >>>

Video se připravuje ...

Pivní guláš

Doba přípravy: 100 minut

Počet porcí: 4

Cena cca: 240 Kč

Suroviny:

  • 800 g vepřového plecka
  • 3 velké cibule
  • 700 ml světlého piva 10°
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 chilli papričky
  • 2 kapie
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 2 bobkové listy
  • slunečnicový olej
  • chlebová střídka na zahuštění
  • sůl a pepř

Postup:

Ve větším kastrolu zpěníme na oleji nahrubo pokrájenou cibuli, přidáme kostky masa, kmín, mletou papriku a pepř a za stálého míchání maso zprudka orestujeme. Pak přilijeme polovinu piva, trochu vody, přidáme pokrájené chilli papričky a kapie, bobkový list a sůl a dusíme pod pokličkou doměkka. Občas lehce promícháme a podle potřeby dolijeme pivo nebo vodu. Až maso změkne, zahustíme guláš starší nastrouhanou chlebovou střídkou a podle chuti osolíme a opepříme. Servírujeme s tmavým pečivem.

Hovězí s rajčaty

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 4

Cena cca: 220 Kč

Suroviny:

  • 500 g hovězí kližky
  • 2 velké cibule
  • kousek mladého pórku
  • 2 jarní cibulky
  • 300 g drcených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • chilli podle chuti
  • 100 g sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 g husté kysané smetany
  • sůl a pepř

Postup:

Maso očistíme, omyjeme a osušíme, pak ho pokrájíme na kostky a ty obalíme ve směsi hladké mouky, soli a pepře. V kastrolu zpěníme na sádle nakrájenou cibuli, přidáme kostky masa, zasypeme mletou paprikou a za občasného zamíchání krátce opečeme. Maso podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou doměkka, podle potřeby přiléváme vodu tak, aby maso bylo lehce potopené. Ke konci vaření přidáme do základu drcená rajčata, pokrájený pórek a jarní cibulku a dovaříme. Hotový guláš dochutíme drceným česnekem, solí a pepřem a krátce prohřejeme. Porce ozdobíme hustou kysanou smetanou.

Segedínský se smetanou

Doba přípravy: 110 minut

Počet porcí: 4

Cena cca: 180 Kč

Suroviny:

  • 800 g vepřové krkovice nebo prorostlého boku
  • 400 g kysaného zelí
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce mleté pálivé papriky
  • 2 stroužky česneku
  • slunečnicový olej
  • 100 ml husté kysané smetany
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 g prorostlé slaniny
  • sůl a pepř

Postup:

V kastrolu na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme větší kousky osoleného a opepřeného masa, mletou papriku a za stálého míchání krátce osmahneme, aby se maso zatáhlo. Pak přilijeme vodu, aby bylo maso potopené, a dusíme pod pokličkou doměkka. V polovině vaření přidáme k masu pokrájené zelí a trochu zelného nálevu a dovaříme. Guláš zahustíme směsí sladké a kysané smetany a dochutíme drceným česnekem, solí a pepřem. Porce zdobíme plátky nasucho opražené slaniny. Servírujeme s knedlíkem nebo noky.

Chcete ochutnat ještě gulášek farmářský, rybí, fazolový nebo staročeský? Tyto a mnoho dalších naleznete v aktuálním čísle Blesk Vaše recepty, tak pro něj vyrazte do vaší oblíbené trafiky >>>

Blesk Vaše recepty 22/2 Blesk Vaše recepty 22/2 • Autor: Blesk Vaše recepty

A co třeba kančí guláš >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR, Blesk Vaše recepty