Gulášové hody: Ochutnejte klasiku i nevšední kombinace
Máte chuť na pořádnou omáčku? Není nic snazšího, než vytáhnout hrnec a vybrat si jeden z receptů od Blesk Vaše recepty. Který ochutnáte jako první? Vepřový s pivem, nebo hovězí s rajčaty?
Není guláš jako guláš. Jistě i vy máte ten svůj oblíbený, který milujete nadevše. Pokud se však nebojíte experimentovat nebo ochutnávat novoty, vyzkoušejte i ty námi vybrané.
Jednoduchý buřtgulášek zvládne každý. >>>
Pivní guláš
Doba přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4
Cena asi: 240 Kč
Suroviny:
- 800 g vepřového plecka
- 3 velké cibule
- 700 ml světlého piva 10°
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 2 chilli papričky
- 2 kapie
- 1 lžíce drceného kmínu
- 2 bobkové listy
- slunečnicový olej
- chlebová střídka na zahuštění
- sůl a pepř
Postup:
Ve větším kastrolu zpěníme na oleji nahrubo pokrájenou cibuli, přidáme kostky masa, kmín, mletou papriku a pepř a za stálého míchání maso zprudka orestujeme. Pak přilijeme polovinu piva, trochu vody, přidáme pokrájené chilli papričky a kapie, bobkový list a sůl a dusíme pod pokličkou doměkka. Občas lehce promícháme a podle potřeby dolijeme pivo nebo vodu. Až maso změkne, zahustíme guláš starší nastrouhanou chlebovou střídkou a podle chuti osolíme a opepříme. Servírujeme s tmavým pečivem.
Hovězí s rajčaty
Doba přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4
Cena asi: 220 Kč
Suroviny:
- 500 g hovězí kližky
- 2 velké cibule
- kousek mladého pórku
- 2 jarní cibulky
- 300 g drcených rajčat
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- chilli podle chuti
- 100 g sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 g husté kysané smetany
- sůl a pepř
Postup:
Maso očistíme, omyjeme a osušíme, pak ho pokrájíme na kostky a ty obalíme ve směsi hladké mouky, soli a pepře. V kastrolu zpěníme na sádle nakrájenou cibuli, přidáme kostky masa, zasypeme mletou paprikou a za občasného zamíchání krátce opečeme. Maso podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou doměkka, podle potřeby přiléváme vodu tak, aby maso bylo lehce potopené. Ke konci vaření přidáme do základu drcená rajčata, pokrájený pórek, jarní cibulku a dovaříme. Hotový guláš dochutíme drceným česnekem, solí a pepřem a krátce prohřejeme. Porce ozdobíme hustou kysanou smetanou.
Segedínský se smetanou
Doba přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4
Cena asi 180 Kč
Suroviny:
- 800 g vepřové krkovice nebo prorostlého boku
- 400 g kysaného zelí
- 1 velká cibule
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce mleté pálivé papriky
- 2 stroužky česneku
- slunečnicový olej
- 100 ml husté kysané smetany
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 g prorostlé slaniny
- sůl a pepř
Postup:
V kastrolu na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme větší kousky osoleného a opepřeného masa, mletou papriku a za stálého míchání krátce osmahneme, aby se maso zatáhlo. Pak přilijeme vodu, aby bylo maso potopené, a dusíme pod pokličkou doměkka. V polovině vaření přidáme k masu pokrájené zelí a trochu zelného nálevu a dovaříme. Guláš zahustíme směsí sladké a kysané smetany a dochutíme drceným česnekem, solí a pepřem. Porce zdobíme plátky nasucho opražené slaniny. Servírujeme s knedlíkem nebo noky.
A co třeba kančí guláš >>>