Domácí sádlo a škvarky: Udělejte z nich pomazánku, nadýchané rohlíky nebo knedlíky k obědu
Vepřové sádlo patří mezi základní suroviny tradiční české kuchyně. Vyškvařte si ho podle našeho návodu. Při jeho přípravě navíc vznikají jako vedlejší produkt křupavé voňavé škvarečky. Výborně chutnají s čerstvým chlebem, ale mohou se stát i základem pomazánky nebo nadýchaného kynutého těsta.
Všestranné sádlo
Vepřové sádlo bylo dlouhou dobu zavrhováno a považováno za „špatný“ tuk, který má neblahý vliv na naše zdraví. Nyní se však karty po četných studiích obrátily v jeho prospěch a v našich kuchyních je opět ceněno. Přepadne-li vás tak chuť na krajíc čerstvého chleba s domácím vepřovým sádlem a cibulí, klidně si ho bez výčitek dopřejte. Vepřové sádlo nejenže chuťově převyšuje margaríny a snadno se roztírá, ale je také tepelně stabilní. Díky vysokému kouřovému bodu se skvěle hodí na smažení a pečení. Na sádle usmažené řízky jsou krásně voňavé. Vymažete-li s ním bábovkovou formu, moučník hravě vyklopíte. Ve srovnání s máslem obsahuje sádlo kolem 60 % nenasycených mastných kyselin, zatímco máslo má „zdravých“ tuků jen asi 45 %. Navíc je zcela bez laktózy.
Sádlo využijete i do klasických kynutých koblih >>>
Jak ho vyškvařit
Ke škvaření vybírejte kvalitní čerstvé hřbetní sádlo čistě bílé barvy, pevné konzistence a bez podílu masa, případně jen s minimálním obsahem. Budete ho potřebovat asi 2 kg. Lépe se vám bude porcovat ztuhlé, proto ho můžete asi půl hodiny před krájením přendat z chladničky do mrazničky. Sádlo nakrájejte na zhruba centimetrové kostičky. Nasypte je do většího kastrolu, přilijte pár lžic mléka a za stálého míchání je škvařte na mírném ohni, až pustí tuk a budou mít světle zlatavou barvu.
Pokud chcete mít sádlo se škvarky, odměřte si na 1 kg sádla jednu lžičku soli a přidejte ji do hrnce v momentě, kdy je sádlo z poloviny vyškvařené. Hotové sádlo se škvarky pak rozlijte opatrně do menších uzavíratelných sklenic. Do každé pak můžete přidat podle chuti třeba snítku rozmarýnu nebo tymiánu. Vyškvařené sádlo i škvarky uchovávejte v chladu.
Pokud chcete sádlo používat k vaření, pečení nebo smažení, sceďte škvarky a sádlo nesolte. Ještě teplé škvarky můžete kromě soli ochutit také pepřem nebo prolisovaným česnekem. Vepřové sádlo má své uplatnění kromě slané kuchyně také v té sladké. Vynikající jsou z něj například tradiční kynuté buchty nebo na sádle smažené bavorské vdolečky.
Vypečené škvarky
Čerstvé škvarky jsou opravdová delikatesa a díky své jedinečné chuti dokážou přeměnit zdánlivě obyčejný recept na gurmánský zážitek. Skvěle k nim ladí prosté suroviny, jako je kysané zelí nebo brambory. Vyzkoušet můžete například cmundu se škvarky nebo škvarkové tyčinky. Právě do různého slaného pečiva se škvarky často přidávají, protože ho lákavě provoní a propůjčí mu úžasnou chuť a vláčnost.
Vyzkoušejte některé z receptů se sádlem a škvarky:
Křehké loupáčky
Doba přípravy: 120 minut
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml teplého mléka
- 100 g rozpuštěného vlahého sádla
- 1 vejce
- 1 kostka droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce sezamových semínek nebo kmínu
- sůl
- hladká mouka na vál
Postup:
1. Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj nalijeme trochu oslazeného mléka, přidáme rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbytek, mléka, sádlo, 1 vejce a sůl a vařečkou vypracujeme pružné nelepivé těsto. Poprášíme ho hladkou moukou a necháme pod utěrkou zhruba hodinu v teple kynout.
2. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme kulatou placku. Rádlem pak každou placku rozdělíme na šest trojúhelníků a každý stočíme do tvaru rohlíku.
3. Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 15 minut kynout. Pak rohlík potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem nebo kmínem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatova.
Škvarková pomazánka
Škvarková pomazánka, která se jen rozplývá na jazyku.
Doba přípravy: 15 minut
Suroviny:
- 300 g škvarků
- 3 vejce uvařená natvrdo
- 1 svazek jarní cibule
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup na snadnou a chutnou pomazánku najdete zde >>>
Domácí sádlo s jablky
Doba přípravy: 15 minut
Suroviny:
- 250 g sádla
- 100 g škvarků
- 2 kyselejší jablíčka
- 1 šalotka
- 1 hrst čerstvé majoránky
- sůl a pepř
- celozrnný chleba k podávání
Postup:
1. Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo, šťávu lehce vymačkáme. Šalotku a majoránku nasekáme, škvarky pomeleme najemno.
2. V míse smícháme sádlo se škvarky, nastrouhanými jablky, šalotkou a směs podle chuti osolíme a opepříme.
3. Pomazánku mažeme na plátky chleba a posypeme nasekanou majoránkou.
Plněné knedlíky s kysaným zelím
Plněné knedlíky s kysaným zelím
Doba přípravy: 70 minut
Suroviny:
Na knedlíky:
- 500 g brambor (vařených ve slupce a oloupaných)
- 200 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 150 g škvarků
- sůl
Na zelí:
- 1 kg kysaného zelí
- 1 větší cibule
- 150 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- krupicový cukr
- sůl
Na ozdobení :
- 3 velké cibule
- 100 g sádla
Postup:
1. Brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s moukou, vejcem a solí a vypracujeme tužší těsto. Rozdělíme ho na stejně velké kousky, z každého uděláme placičku, naplníme ji škvarky a důkladně zabalíme. Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě zhruba 5 až 7 minut. Jakmile vyplavou na hladinu, jsou uvařené.
2. Zelí dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby bylo potopené, a uvaříme doměkka. V kastrolu necháme na másle zezlátnout nadrobno pokrájenou cibuli, zasypeme ji hladkou moukou a vymícháme světlou jíšku. Přidáme scezené zelí a podle chuti sůl, cukr, případně trošku nálevu a prohřejeme.
3. Cibule pokrájíme nadrobno a osmažíme dozlatova na sádle.
4. Knedlíky servírujeme se zelím, porce zdobíme osmaženou cibulkou.