Rajská omáčka bez chyby? Základem jsou silný vývar a čerstvé suroviny!

4. března 2019 • 00:00

Jedni ji milují a druzí nenávidí. Řeč je o rajské omáčce, české klasice, nejčastěji podávané s houskovým knedlíkem nebo těstovinovými kolínky a hovězím masem. Naučte se základní triky, díky kterým dotáhnete její chuť k dokonalosti a znovu se do ní zamilujete.

Maso na rajskou vyberte tučnější

Dobrou omáčku na vodě zkrátka nevytvoříte a není náhoda, že k rajské se podává odjakživa hovězí maso. Chuťově k sobě dokonale ladí, a pokud vyberete správně, nejenže si pochutnáte na křehkém masíčku, ale připravíte z něj především silný hovězí vývar, který poslouží jako základ na přípravu omáčky. Vybírejte nejlépe hovězí hrudí, žebro nebo libovější plec. Známé kulinářské moudro "tuk je nositel chuti" není pouze fráze. Mramorování masa je zárukou famózní husté omáčky, přesto díky němu zůstane maso do omáčky šťavnaté a křehké.

Rajská omáčka bez náhražek

Věřte nebo ne, poctivou rajskou poznáte okamžitě. A jelikož na její přípravu potřebujete jen pár surovin, té nejlepší chuti dosáhnete jedině tak, že budou v co nejvyšší kvalitě. Na její základ sáhněte po pravém másle nebo ghí. Ačkoliv je máslu nasazována často psí hlava, žádný olej nedodá pravé rajské takovou vůni jako právě máslo. Vývar použijte domácí a ne kupovanou kostku, stejně tak používejte rajčata či protlak v té nejvyšší možné kvalitě. A ať vás ani nenapadne sáhnout po kečupu! 

Koření do rajské omáčky

Rajská, ačkoliv jsou jejím základem sluncem políbená rajčata, si rozumí s výrazným kořením. Nezapomeňte při jejím vaření na bobkový list, nové koření a skořici. A v případě, že budete mít po ruce tymián, vsaďte i na něj.

Někdo má rád rajskou sladší, někdo spíše slanou a kyselejší. Ideální je trefit se do zlatého středu, zejména pokud očekáváte návštěvu. Pokud budete postupovat trpělivě a restovat a posléze dusit rajčata a cibulku dostatečně dlouho, bude mít vaše rajská chuť tak akorát. Bude sladká i bez doslazování cukrem a zároveň si zanechá přirozeně jemně nakyslou příchuť rajčat. Proto omáčku dochucujte skutečně až před podáváním.

Rajská omáčka s masovými kuličkami

Nejste-li vy nebo vaše děti zastánci klasického plátku masa přelitého omáčkou, připravte tentokrát oběd o něco zábavnější. Tahle rajská omáčka s masovými kuličkami podle receptu časopisu F.O.O.D. napraví reputaci za všechny rajské ze školních jídelen, které jste kdy ochutnali.

Rajská je vaším favoritem? A co například kuře na paprice? Vyzkoušejte ho podle receptu ZDE >>>

Autor: Redakce