Rajská omáčka bez chyby? Základem jsou silný vývar a čerstvé suroviny!

24. července 2017 • 12:19

Jedni ji milují a druzí nenávidí. Řeč je rajské omáčce, české klasice, nejčastěji podávané s houskovým knedlíkem a hovězím masem. Naučte se základní triky, díky kterým ji dotáhnete k dokonalosti!

1. Silný vývar = polovina úspěchu!

Není náhoda, že se k rajské omáčce podává hovězí maso. Chuťově k sobě dokonale ladí a ze zbytků hovězího připravíte silný vývar, který poslouží jako základ na přípravu omáčky.

Kvalitní maso vybírejte u řezníkaKvalitní maso vybírejte u řezníka • Autor: iStock

2. Rajská omáčka bez náhražek

Věřte nebo ne, poctivou rajskou poznáte okamžitě! Té nejlepší chuti dosáhnete jedině s použitím kvalitních a čerstvých surovin. Vývar použijte domácí a ne kupovanou kostku, stejně tak používejte rajčata či protlak v té nejvyšší možné kvalitě. A ať vás ani nenapadne sáhnout po kečupu!

Domácí rajská je jednoduchá, a proto není důvod k nahrazování dostupných surovinDomácí rajská je jednoduchá, a proto není důvod k nahrazování dostupných surovin • Autor: iStock

3. Vyváženost chutí

Někdo má rád rajskou sladší, někdo kyselejší. Ideální je trefit se do zlatého středu, zejména pokud očekáváte návštěvu. Sladká rajská omáčka bývá často spojována se vzpomínkami na školní jídelnu, ale jakmile jednou ochutnáte poctivou domácí, už nebudete chtít jinak!

Rajskou podávejte s houskovým či bramborovým knedlíkem. Skvěle chutná ale i s těstovinami!Rajskou podávejte s houskovým či bramborovým knedlíkem. Skvěle chutná ale i s těstovinami! • Autor: iStock

4. Správně dochucená a povařená omáčka

Stejně jako záleží na tak akorát propečeném hovězím, záleží i na dochucení a povaření omáčky. Rajskou dochucujte cukrem, solí, novým kořením, pepřem, tymiánem a bobkovým listem. Všechny tyto ingredience je potřeba společně povařit, aby rajská vstřebala chutě i vůně koření. Na závěr propasírujte přes sítko, aby byla omáčka dokonale jemná.

Hotová rajská omáčka by měla být dokonale jemná a bez hrudekHotová rajská omáčka by měla být dokonale jemná a bez hrudek • Autor: iStock

Rajská omáčka chutná nejlépe s houskovým nebo bramborovým knedlíkem. Podívejte se, jak si připravit domácí během pár minut!

Knedlík z brambor podle našich babiček

Autor: Redakce