Domácí pizza: Jak ji připravit, aby chutnala jako z pizzerie

16. března 2025 • 04:17

Pizza je jeden z nejoblíbenějších pokrmů, a to nejenom v Itálii. Získala si oblibu lidí prakticky na celém světě. Myslíte si, že pizzu vždycky dostanete v té nejlepší kvalitě jen v restauraci? Zkuste se podívat na naše tipy. Skvělou italskou pizzu jako z restaurace zvládnete připravit i doma!

Zvolte speciální mouku na pizzu

Nejdůležitější částí u celé přípravy domácí pizzy je kvalitně zpracované těsto. A u toho je základní a nejdůležitější surovinou mouka. Pokud chcete výborné, vláčné a křehké těsto jako z pizzerie, zvolte mouku, která je určená přímo na pizzu – je to vysokoprocentní lepková mouka typu 00 Extra. Jedině s tou pizzu jako z restaurace napodobíte, má totiž speciální vlastnosti. Těsto z ní je hladké a vláčné, nelepí se a zůstává flexibilní. Díky tomu se těsto dá vyválet do požadovaného tvaru a není po upečení tvrdé. Tuto mouku seženete v supermarketech s větším výběrem nebo také ve specializovaných obchodech s italskými surovinami.

Těsto pořádně zpracujte Těsto pořádně zpracujte • Autor: istock

Těsto důkladně zpracujte

Všechny suroviny se musí do těsta na pizzu dobře zapracovat, aby se dokonale spojilo, bylo měkké, vláčné a nerozpadalo se. Nejprve smíchejte mouku, kvasnice a sůl. Přidejte olivový olej a zamíchejte. Poté rukou promačkávejte a hnětejte, dokud se hmota úplně nespojí. Pokud těsto příliš lepí, přidejte trochu mouky. Výsledkem by mělo být vláčné těsto, které poprašte trochou mouky, dejte do mísy a tu zakryjte fólií. Pokud spěcháte, nechte těsto kynout při pokojové teplotě 40-60 minut. Mnohem lepší ale je dát ho i s mísou na 24 hodin odpočinout do lednice. Čím déle si těsto v lednici poleží, tím lepší bude. 

Podívejte se, jak na domácí těsto krok za krokem: 

Video se připravuje ...

Základní rajčatová omáčka na pizzu

Zapomeňte na kečup. Než bude těsto vykynuté, připravte si rajčatovou omáčku na pizzu. Orestujte česnek, přidejte nakrájená loupaná rajčata a lehce povařte. Ochuťte solí, pepřem, cukrem a nechte vychladnout. Po vychladnutí přimíchejte olivový olej, bazalku, oregano a vše dobře promíchejte.

Pizzu vytvarujte do kruhu

Na pizzu musíte použít speciální pizza mouku Na pizzu musíte použít speciální pizza mouku • Autor: istock

Z vykynutého těsta utvořte dva menší bochánky. a z obou vytvarujte na pomoučeném válu kulaté placky. Těsto tvarujte od středu k okraji. Rukama roztáhněte těsto do stran a přitom s ním pootáčejte tak, aby vznikl pravidelný kruhový tvar. Připravené pláty těsta pak přeneste na jeden nebo dva plechy vymazané olejem. 

 

Obložte ji čímkoliv, co máte rádi

Pizzu obložte surovinami, které máte rádi Pizzu obložte surovinami, které máte rádi • Autor: istock

Následně těsto potřete připravenou rajčatovou omáčkou. Na směs pak naskládejte suroviny podle vaší chuti. Základním a také tím nejjednodušším typem pizzy je Margarita, na které jsou rajčatová omáčka, mozzarella a lístky bazalky. Můžete přidat ale i olivy, šunku, kukuřici a další ingredience. Velmi oblíbená pizza Quattro Formaggi se obkládá 4 druhy sýrů. Následně dejte pizzu do trouby a pečte 10 až 15 minut při teplotě 250–300 °C

 

 

Autor: Tereza Langmajerová, red