Domácí pizza: Jak ji připravit, aby chutnala jako z pizzerie

5. dubna 2018 • 00:00

Pizza je jeden z nejoblíbenějších pokrmů, a to nejenom v Itálii. Získala oblibu u lidí prakticky z celého světa. Myslíte si, že pizzu vždycky dostanete v té nejlepší kvalitě jen v restauraci? Zkuste se podívat na naše tipy. Skvělou italskou pizzu jako z restaurace zvládnete připravit i doma!

Zvolte speciální mouku na pizzu

Nejdůležitější částí u celé přípravy domácí pizzy je kvalitně zpracované těsto. A u toho je základním kamenem mouka. Pokud chcete výborné, vláčné a křehké těsto jako z pizzerie, zvolte mouku, která je určená přímo na pizzu – je to vysokoprocentní lepková mouka typu 00 Extra. Jedině s tou pizzu jako z restaurace napodobíte, má totiž speciální vlastnosti. Těsto z ní je hladké a vláčné, nelepí se a zůstává flexibilní. Díky tomu se těsto dá vytvarovat do požadovaného tvaru a není po upečení tvrdé. Tuto mouku seženete v supermarketech s větším výběrem nebo také ve specializovaných obchodech s italskými surovinami. 

Na pizzu musíte použít speciální pizza mouku Na pizzu musíte použít speciální pizza mouku • Autor: istock

Těsto důkladně zpracujte

Těsto na pizzu se musí velmi dobře zapracovat, aby se dokonale spojilo, bylo stále měkké a vláčné a nerozpadalo se. Nejprve smíchejte mouku, kvasnice a sůl. Přidejte olivový olej a zamíchejte. Poté rukou promačkávejte a hnětejte, dokud se hmota úplně nespojí. Pokud těsto příliš lepí, přidejte trochu mouky. Výsledkem by mělo být vláčné těsto, které poprašte trochou mouky, dejte do mísy a přikryjte utěrkou. Takto ho dejte na 24 hodin odpočinout do lednice. Čím déle si těsto v lednici poleží, tím lepší bude. 

Podívejte se, jak na domácí těsto krok za krokem

 

video

Základní rajčatová omáčka na pizzu

Mezitím připravte rajčatovou omáčku na pizzu. Orestujte česnek, přidejte nakrájená loupaná rajčata a lehce povařte. Ochuťte solí, pepřem, cukrem a nechte vychladnout. Po vychladnutí přimíchejte olivový olej, bazalku, oregano a vše dobře promíchejte.

Rajčatová omáčká je velmi jednoduchá Rajčatová omáčká je velmi jednoduchá • Autor: istock
 

Pizzu vytvarujte do kruhu

Z vykynutého těsta vyválejte dva menší bochánky. Těsto tvarujte na pomoučeném válu od středu k okraji. Rukama roztáhněte těsto do stran a přitom s nimi pootáčejte tak, aby vznikl pravidelný kruhový tvar. Připravený plát těsta pak přeneste na plech vymazaný olejem. 

 

Recept na pizzu jako z pizzerie krok za krokem najdete ZDE

Pizzu vytvarujte pomocí rukou do kruhu Pizzu vytvarujte pomocí rukou do kruhu • Autor: istock
 

Obložte čímkoliv, co máte rádi

Následně těsto potřete připravenou rajčatovou omáčkou. Na směs pak naskládejte suroviny podle vaší chuti. Základním a také tím nejjednodušším typem pizzy je Margarita, na které jsou rajčatová omáčka, mozzarella a lístky bazalky. Můžete přidat ale i olivy, šunku, kukuřici a další ingredience. Velmi oblíbená pizza Quattro Formaggi se obkládá 4 druhy sýrů. Následně dejte pizzu do trouby a pečte 10 až 15 minut při teplotě 250–300 °C. 

Nemůžete se rozhodnout, co na pizzu? Inspirujte se našimi recepty

Pizzu obložte surovinami, které máte rádi Pizzu obložte surovinami, které máte rádi • Autor: istock

Autor: Tereza Langmajerová