Domácí pizza: Jak ji připravit, aby chutnala jako z pizzerie

5. dubna 2018 • 00:00

Pizza je jeden z nejoblíbenějších pokrmů, a to nejenom v Itálii. Získala oblibu u lidí prakticky z celého světa. Myslíte si, že pizzu vždycky dostanete v té nejlepší kvalitě jen v restauraci? Zkuste se podívat na naše tipy. Skvělou italskou pizzu jako z restaurace zvládnete připravit i doma!

Zvolte speciální mouku na pizzu

Nejdůležitější částí u celé přípravy domácí pizzy je kvalitně zpracované těsto. A u toho je základním kamenem mouka. Pokud chcete výborné, vláčné a křehké těsto jako z pizzerie, zvolte mouku, která je určená přímo na pizzu  je to vysokoprocentní lepková mouka typu 00 Extra. Jedině s tou pizzu jako z restaurace napodobíte, má totiž speciální vlastnosti. Těsto z ní je hladké a vláčné, nelepí se a zůstává flexibilní. Díky tomu se těsto dá vytvarovat do požadovaného tvaru a není po upečení tvrdé. Tuto mouku seženete v supermarketech s větším výběrem nebo také ve specializovaných obchodech s italskými surovinami. 

Na pizzu musíte použít speciální pizza moukuNa pizzu musíte použít speciální pizza mouku • Autor: istock

Těsto důkladně zpracujte

Těsto na pizzu se musí velmi dobře zapracovat, aby se dokonale spojilo, bylo stále měkké a vláčné a nerozpadalo se. Nejprve smíchejte mouku, kvasnice a sůl. Přidejte olivový olej a zamíchejte. Poté rukou promačkávejte a hnětejte, dokud se hmota úplně nespojí. Pokud těsto příliš lepí, přidejte trochu mouky. Výsledkem by mělo být vláčné těsto, které poprašte trochou mouky, dejte do mísy a přikryjte utěrkou. Takto ho dejte na 24 hodin odpočinout do lednice. Čím déle si těsto v lednici poleží, tím lepší bude. 

 

Těsto pořádně zpracujteTěsto pořádně zpracujte • Autor: istock
 

Základní rajčatová omáčka na pizzu

Mezitím připravte rajčatovou omáčku na pizzu. Orestujte česnek, přidejte nakrájená loupaná rajčata a lehce povařte. Ochuťte solí, pepřem, cukrem a nechte vychladnout. Po vychladnutí přimíchejte olivový olej, bazalku, oregano a vše dobře promíchejte.

Rajčatová omáčká je velmi jednoducháRajčatová omáčká je velmi jednoduchá • Autor: istock
 

Pizzu vytvarujte do kruhu

Z vykynutého těsta vyválejte dva menší bochánky. Těsto tvarujte na pomoučeném válu od středu k okraji. Rukama roztáhněte těsto do stran a přitom s nimi pootáčejte tak, aby vznikl pravidelný kruhový tvar. Připravený plát těsta pak přeneste na plech vymazaný olejem. 

 

Recept na pizzu jako z pizzerie krok za krokem najdete ZDE

Pizzu vytvarujte pomocí rukou do kruhuPizzu vytvarujte pomocí rukou do kruhu • Autor: istock
 

Obložte čímkoliv, co máte rádi

Následně těsto potřete připravenou rajčatovou omáčkou. Na směs pak naskládejte suroviny podle vaší chuti. Základním a také tím nejjednodušším typem pizzy je Margarita, na které jsou rajčatová omáčka, mozzarella a lístky bazalky. Můžete přidat ale i olivy, šunku, kukuřici a další ingredience. Velmi oblíbená pizza Quattro Formaggi se obkládá 4 druhy sýrů. Následně dejte pizzu do trouby a pečte 10 až 15 minut při teplotě 250300 °C. 

Nemůžete se rozhodnout, co na pizzu? Inspirujte se našimi recepty

Pizzu obložte surovinami, které máte rádiPizzu obložte surovinami, které máte rádi • Autor: istock

Autor: Tereza Langmajerová