Nevykašlete se na kašel: Zbavit se ho pomůže cibule, bylinky i obyčejný olej

31. října 2023 • 00:00

Kašel je nepříjemná věc. Budí vás ze spánku, vysiluje, namáhá břišní svaly a rozšiřuje infekci. Není divu, že se ho chce každý zbavit co nejdříve. To první, co udělá většina lidí, je, že sáhnou po lécích z lékárny. Přitom existují přírodní alternativy, které jsou minimálně stejně účinné. Vyzkoušejte některou z nich.  

Normální občasné zakašlání je zdravé, protože pomáhá čistit dýchací cesty. Ty míváme každý den zanesené prachem, nečistotami z ovzduší a také patogeny, viry a bakteriemi. Patogenní organismy napadají sliznice hrtanu, průdušnice i plic a kašel má upozornit na nemoc nebo náhlou zdravotní komplikaci, kterou není dobré podceňovat. Někdy se totiž napadené sliznice zanítí, a když jste k tomu i oslabení, můžete skončit v posteli nejen s kašlem, ale i zánětem průdušek nebo plic.

Video se připravuje ...

Je důležité rozpoznat, o jaký typ kašle jde. Mezi suchým a vlhkým kašlem je totiž podstatný rozdíl. Z počátku provází nemoci z nachlazení nejčastěji suchý kašel, který dráždí dýchací cesty a vede k únavě a vyčerpání. Suchý kašel by měl být tlumen, protože není ničemu prospěšný. Na rozdíl od vlhkého (produktivního) kašle totiž neslouží k odstraňování hlenu, ale představuje pouze zátěž pro dýchací cesty. Proto je vhodné ho tlumit pomocí léků, ať už těch přírodních nebo z lékárny. Během několika dní přechází suchý kašel ve vlhký, který je naopak dobré podporovat, aby docházelo k odstraňování hlenu z dýchacích cest. Pomůže tomu i i dostatečné množství tekutin (ideálně vývarů z bylinek), které hlen naředí. 

Léčba bylinkami 

Bylinná léčba kašle je velmi účinná. Mezi nejefektivnější léčivky patří tymián, jitrocel, divizna, podběl, černý bez, mateřídouška či fenykl. Obecně platí, že každá bylinka má v léčivých směsích proti kašli své místo. Například tymián má antibakteriální účinky a usnadňuje vykašlávání, divizna zase chrání sliznice a posiluje i imunitní systém, černý bez působí proti teplotě a zánětu, léčivé látky obsažené v silicích oregana snižují zahlenění.

Proti suchému kašli zkuste směs po jednom dílu proskurníku, divizny, černého bezu a lipového květu. Vypít můžete tři až pět šálků čaje denně.

Proti vlhkému kašli, na podporu odkašlávání a rozpouštění vazkého hlenu smíchejte po jednom dílu anýzového plodu, listu podbělu lékařského, mateřídoušky, kořene lékořice a listu jitrocele.

Sirup z tymiánu chutná i dětem Sirup z tymiánu chutná i dětem • Autor: iStock

Tip: Čaj proti zahlenění

Když se chcete zbavit hlenů, do šálku vroucí vody přidejte dvě čajové lžičky rozmačkaných lístků tymiánu nebo oregana a nechte asi deset minut louhovat. Přeceďte a popíjejte. Můžete přisladit medem.

Blahodárná cibule

Cibule je nepostradatelným pomocníkem nejen v kuchyni, ale také v lidovém léčitelství. Kromě jiného se používá i při léčbě rýmy a kašle, protože ulevuje při zánětech dutin a pomáhá uvolňovat hleny, takže je skvělé po ní sáhnout, pokud vás trápí nepříjemný suchý kašel. Vyzkoušejte tyto recepty s cibulí:

Cibulový sirup

Větší cibuli pokrájejte na jemná kolečka a posypejte je dvěma lžícemi cukru. Zatižte a nechte stát přes noc při pokojové teplotě. Ráno přeceďte a užívejte třikrát denně jednu až dvě čajové lžičky.

Cibulový sirup je skvělý při suchém kašli Cibulový sirup je skvělý při suchém kašli • Autor: iStock

Cibulový čaj

Jednu cibuli nakrájejte na kolečka, přidejte lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru a tři hřebíčky a zalijte 300 ml vroucí vody. Zakryjte a nechte louhovat asi 20 minut. Pak čaj přeceďte přes sítko, oslaďte lžičkou medu a pijte třikrát denně, ideálně v době, kdy cítíte první náznaky kašle.

Léčba medem

Mezi nejúčinnější přírodní léky proti kašli patří med. Pomáhá nejen proti kašli, ale i při bolestech v krku a nachlazení. Skvěle funguje například medový sirup. Zároveň je třeba vědět, že někteří lidé mohou být na med alergičtí a kašel se jim po něm může ještě zhoršit. Platí to zejména pro ty, kteří trpí pylovou alergií. Také není vhodné léčit medem děti mladší jednoho roku.

Med je skvělé přírodní sladidlo i účinné antibiotikum Med je skvělé přírodní sladidlo i účinné antibiotikum • Autor: iStock

Tip: Medový sirup

Do vyvařené uzavíratelné sklenice nalijte asi čtyři lžíce medu, do kterého vymačkejte šťávu z celého citronu. Přidejte lžičku kokosového oleje a důkladně promíchejte. Při kašli užívejte třikrát denně jednu čajovou lžičku.

Pomůže olej i sádlo

Vynikající službu udělají při kašli olejové zábaly. Stačí, když kus skládané vaty nebo bavlněné látky namočíte do horkého oleje (například olivového) a přiložíte na hruď. Přikryjte jemným mikrotenem, plenou a nakonec šátkem nebo ručníkem. Vydržet byste měli aspoň půl hodiny. Dobré je, když horký zábal opakujete několikrát denně, čím častěji, tím lépe. Jen je třeba dávat pozor, abyste se nespálili, teplotu vaty namočené do oleje je třeba zkoušet.

Lidová léčitelka a bylinkářka Božena Kamenická zvaná „bába Radnická“ radila při zahlenění používat sádlo. Ovšem nikoli na chleba, ale na potírání. Horkým sádlem (lze použít i olej) si namočte prsty (například ukazováček a prostředník) a klouzejte jimi kolem a mezi prsy ve tvaru osmičky. Pohyb opakujte alespoň dvacetkrát po sobě, ideálně třikrát až čtyřikrát denně. Masáž pomáhá zbavit se vazkých hlenů a vykašlat je ven.

Při kašli pomáhá i potírání sádlem Při kašli pomáhá i potírání sádlem • Autor: iStock

Léčivá pára

Skvěle při kašli pomáhá teplá pára. Můžete inhalovat například páry z odvaru mateřídoušky nebo si zajít do sprchy. Dveře koupelny zavřete a pusťte přiměřeně teplou sprchu. Páru dýchejte asi deset minut.

Dostatek tekutin

Při kašli je důležité dostatečně pít. Třeba pramenitou vodu v pokojové teplotě, čaje, vhodné jsou i vývary. Tekutiny pomáhají uvolňovat hlen v dýchacích cestách a tím snižují potřebu kašlat. Tekutiny můžete při kašli doplňovat vhodným šťavnatým ovocem a zeleninou. Jejich celkový příjem může být o třetinu vyšší než obvykle.

Video se připravuje ...
Autor: AK, Moje zdraví