Angrešt dozrává! Nebaví vás ho jíst už jen tak? Připravte si ty nejlepší recepty ze srstky, které zvládne i úplný začátečník

22. července 2022 • 00:00

Zázrak jménem angrešt má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. Z plodů angreštu můžete připravit skvělý letní koláč, bublaninu i další chutné dezerty. Přijde vhod i při zavařování marmelád nebo kompotů.

Srstka angrešt, srstka obecná, meruzalka srstka, jinak lidově známá jako angrešt, je keř plodící plody angreštu, které naše tělo nesmírně obohacují. Plody jsou bohaté na antioxidanty a vitaminy C a E. Tyto vitaminy podporují nervovou soustavu, imunitní systém a činnost srdce. Angrešt lze konzumovat čerstvý i tepelně upravený. Skvěle chutná přidaný do jogurtu, tvarohu, koláčů i v podobě džemů.

Angreštové chutney

Suroviny:

  • 2 červené cibule nakrájené na tenké plátky
  • 1,5 kg angreštu
  • 2 čerstvé bobkové listy
  • 2 lžičky hořčičných semínek
  • 1 vrchovatá lžíce semínek koriandru
  • 2 vrchovaté lžičky soli
  • 650 g třtinového cukru
  • 300 ml jablečného octa

Postup:

1. Všechny suroviny dejte do hrnce, přičemž 500 g angreštu nechte stranou. Vařte při mírné teplotě, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs přiveďte k varu a vařte ji odkrytou 30 minut. Přidejte zbylý angrešt a vařte dalších 10–15 minut do zhoustnutí.

2. Lžící rozdělte čatní do pěti sterilizovaných sklenic. Takto vydrží až měsíc. Nezapoměňte po otevření chutney vždy uložit do lednice.

Připravte si do zásoby angreštovou marmeládu s medem. Připravte si do zásoby angreštovou marmeládu s medem. • Autor: iStock

Angreštová marmeláda s medem

Připravte si do zásoby angreštovou marmeládu s medem. Zralý angrešt nejprve očistěte a rozvařte s vodou. Poté ho ještě za horka prolisujte, odvažte a smíchejte s medem. Marmeládu vařte za stálého míchání do zhoustnutí a poté pokračujte obvyklým způsobem zavařování. Tuto marmeládu si na čerstvém kváskovém chlebu zamilujete.

S angreštovými kompoty budete připraveni na pořádnou dávku léta po celý rok! S angreštovými kompoty budete připraveni na pořádnou dávku léta po celý rok! • Autor: iStock

Angreštový kompot

angreštovými kompoty budete připraveni na pořádnou dávku léta po celý rok! Zavařování je jednoduché a kompot vydrží dlouho, jen myslete na to, že po otevření je vhodné kompot co nejdříve zkonzumovat.

Piškotové řezy s angreštem

Vyzkoušejte piškotové řezy s angreštem, které každého milovníka sladkého ohromí! Náplň je tvořena z angreštu a vanilkového pudinku a vrch řezů zdobí sníh vyšlehaný z bílků a cukru.

Osvěžující dezert ze smetany svařené se želatinou a cukrem a ovoněný vanilkou je obzvlášť snadný na přípravu. Osvěžující dezert ze smetany svařené se želatinou a cukrem a ovoněný vanilkou je obzvlášť snadný na přípravu. • Autor: iStock

Panna cotta s angreštovou omáčkou

Dopřejte si italskou specialitu panna cottu s dokonalou angreštovou omáčkou. Osvěžující dezert ze smetany svařené se želatinou a cukrem a ovoněný vanilkou je obzvlášť snadný na přípravu.

Bublanina nemusí být vždy jen z třešní nebo meruněk. Ochutnejte báječnou variantu s angreštem. Bublanina nemusí být vždy jen z třešní nebo meruněk. Ochutnejte báječnou variantu s angreštem. • Autor: iStock

Angreštová bublanina

Bublanina nemusí být vždy jen z třešní nebo meruněk. Ochutnejte báječnou variantu s angreštem. Využít můžete čerstvý nebo kompotovaný angrešt. Po vychladnutí pocukrujte, nakájejte a můžete podávat.  

Rybízovo-angreštový koláč

Kombinace rybízu a angreštu je zkrátka neodolatelná. Jednoduchý sladkokyselý koláč vás mile překvapí od prvního sousta. Mimo sezónu můžete využít i jiné ovoce, třeba meruňky, pokrájené hrušky nebo jablka.

Autor: DF