Česká jídla bez masa: 5 receptů, na kterých si pochutnají i chlapi

17. ledna 2024 • 00:15

Bylo na vás v poslední době masa ažaž? Nebo prostě nemusíte mít maso každý den? Ať už tak, nebo tak, nemusíte se vzdát vydatných pokrmů, které se obzvlášť v chladnějším počasí hodí do jídelníčku. Vyzkoušejte bezmasou českou klasiku. Třeba si na těchto jídlech pochutnáte víc než na jejich variantě s kusem masa.

Bramborový guláš

Klasika, která nikdy neomrzí. Tento typ guláše je rychle hotový a z minima ingrediencí, leccos se dá nahradit, přidat či vynechat. Všechny potřebné suroviny určitě máte doma. Kromě brambor vám stačí už jen rajčatový protlak, mletá paprika, česnek, sůl, pepř a kousek uzeniny. Ovšem obejít se můžete i bez ní. Lze ji nahradit sójovým masem, nebo zkuste bramborovo-zeleninový guláš, v němž uzeninu nahrazuje další zelenina, jako jsou rajčata, pórek a paprika. Určitě neuděláte chybu, když guláše navaříte plný hrnec. Nejlepší je totiž odleželý, až druhý či třetí den.

Video se připravuje ...

Koprová omáčka

Někdo ji miluje, někdo ji nemůže ani cítit. Příjemně nasládlá a zároveň mírně nakyslá omáčka ze smetany a kopru se obvykle servíruje s plátkem vařeného hovězího masa, vychutnáte si ji ale i v bezmasé verzi s vejcem, a to buď natvrdo uvařeným, nebo oblíbeným ztraceným s tekutým žloutkem uvnitř. Kopr je nejlepší použít čerstvý, nahradit ho ale můžete i mraženým, sušeným či sterilovaným. Vhodnou přílohou ke koprové omáčce jsou vařené či opečené brambory nebo kynuté houskové knedlíky.

VIDEO: Udělejte si tu nejlehčí koprovku>>>

Video se připravuje ...

Svíčková omáčka

Další oblíbenou tradiční českou omáčkou, kterou si vychutnáte i bez masa, je ta smetanová z kořenové zeleniny. Nevěříte? Připravit falešnou svíčkovou omáčku zvládnete hravě a vystačíte si s mrkví, kořenovou petrželí, celerem, cibulí, smetanou ke šlehání a trochou octa a špetkou cukru na dochucení. V případě tradiční svíčkové se zelenina peče společně s prošpikovaným pečeným hovězím, rozhodně si ji ale vychutnáte i ve vegetariánské verzi, případně můžete přidat tempeh, tofu nebo seitan. Nezapomeňte pokrm ozdobit kopečkem naložených brusinek.

Čočka na kyselo

Čočka vůbec nemusí být jen na Nový rok. Naopak, měli bychom si ji dávat mnohem častěji. Překvapte rodinu klasickým pokrmem našich babiček a prababiček, který je nabitý rostlinnými bílkovinami. Na čočku na kyselo stačí jen uvařit předem namočenou čočku doměkka, zahustit ji cibulovou jíškou a dochutit octem. Vynikající je s volským okem nebo zastřeným vejcem, posypaná dozlatova osmaženou cibulkou. Pokud ale v ledničce najdete nějakou uzeninu, můžete ji naservírovat třeba s párkem nebo opečenými kolečky točeňáku či špekáčku.

Video se připravuje ...

Nudle nasladko

Jestli dáváte přednost spíše sladkým pokrmům, sáhněte po nějakých těstovinách, které jste si nakoupili do zásoby. Způsobů, jak je připravit, je řada. Určitě potěšíte děti, pochutnají si na nich ale i dospělí. Uvařené těstoviny polijte rozpuštěným máslem, posypte cukrem a přidejte třeba osmaženou strouhanku, kakao, tvaroh s rozinkami a podobně. Skvělá je i varianta nudlí s ořechy.

Mák umelte s cukrem a přidejte dvě tři lžíce švestkových povidel, vznikne vám lahodná směs Mák umelte s cukrem a přidejte dvě tři lžíce švestkových povidel, vznikne vám lahodná směs • Autor: F.O.O.D.

Když najdete doma pytlík máku, připravte nudle s mákem a ovocem. Vynikající jsou švestky či blumy, použít můžete jak čerstvé ovoce, tak mražené nebo kompotované. 

Autor: red