Česká jídla bez masa: 5 receptů, na kterých si pochutnají i chlapi

15. ledna 2023 • 00:00

Bylo na vás v poslední době masa ažaž? Nebo prostě nevyhledáváte masité pokrmy? Ať už tak, nebo tak, nemusíte se vzdát vydatných pokrmů, které se obzvlášť v chladnějším počasí hodí do jídelníčku. Vyzkoušejte bezmasé klasiky a zařaďte je do svého receptáře. Třeba si na nich pochutnáte ještě víc než na obvyklých variantách s flákotou. 

Bramborový guláš

Klasika, která nikdy neomrzí. Tento typ guláše je rychle hotový a z minima ingrediencí, leccos se dá nahradit, přidat či vynechat. Všechny potřebné suroviny určitě máte doma. Kromě brambor vám stačí už jen rajčatový protlak, mletá červená paprika, česnek, sůl a pepř. Pokud ale potřebujete přece jen vydatnější variantu, vynechanou uzeninu (buřty, párky, anglická slanina...) nahraďte sójovým masem. Další chutnou variantu s názvem bramborovo-zeleninový guláš získáte přidáním zeleniny, jako jsou rajčata, pórek a paprika. Určitě neuděláte chybu, když tohoto guláše navaříte plný hrnec, nejlepší je totiž odleželý, až druhý či třetí den.

Video se připravuje ...

Koprová omáčka

Někdo ji miluje, někdo ji nemůže ani cítit. Příjemně nasládlá a zároveň mírně nakyslá omáčka ze smetany a kopru se obvykle servíruje s plátkem vařeného hovězího masa, vychutnáte si ji ale i v bezmasé verzi s vejcem, a to buď natvrdo uvařeným, nebo oblíbeným ztraceným s tekutým žloutkem uvnitř. Kopr je nejlepší použít čerstvý, nahradit ho ale můžete i mraženým, sušeným či sterilovaným. Vhodnou přílohou ke koprové omáčce jsou vařené či opečené brambory nebo kynuté houskové knedlíky.

VIDEO: Udělejte si tu nejlehčí koprovou omáčku!

Svíčková omáčka

Další oblíbenou tradiční českou omáčkou, kterou si vychutnáte i bez masa, je ta smetanová z kořenové zeleniny. Nevěříte? Připravit falešnou svíčkovou omáčku zvládnete hravě a vystačíte si s mrkví, kořenovou petrželí, celerem, cibulí, smetanou ke šlehání a trochou octa a špetkou cukru na dochucení. I když tradiční je s prošpikovaným pečeným hovězím, rozhodně si ji vychutnáte i ve vegetariánské verzi, případně můžete přidat tempeh, tofu nebo seitan. Nezapomeňte pokrm ozdobit kopečkem naložených brusinek.

Čočka nakyselo

Sedí vám na dně spíže nerozbalený pytlík čočky? Překvapte rodinu klasickým pokrmem našich babiček a prababiček, který je nabitý rostlinnými bílkovinami. Na čočku nakyselo stačí jen uvařit předem namočenou čočku doměkka, zahustit ji cibulovou jíškou a dochutit octem. Vynikající je s volským okem nebo zastřeným vejcem, posypaná dozlatova osmaženou cibulkou. Pokud ale v ledničce najdete nějakou uzeninu, můžete ji naservírovat třeba s párkem nebo opečenými kolečky točeňáku či špekáčku.

Video se připravuje ...

Nudle nasladko

Jestli dáváte přednost spíše sladkým pokrmům, sáhněte po nějakých těstovinách, které jste si nakoupili do zásoby. Způsobů, jak je připravit, je řada. Určitě potěšíte děti, pochutnají si na nich ale i dospělí. Uvařené těstoviny polijte rozpuštěným máslem, posypte cukrem a přidejte třeba osmaženou strouhanku, kakao, tvaroh s rozinkami a podobně. Skvělá je i varianta nudlí s ořechy. Když najdete doma pytlík máku, připravte nudle s mákem a ovocem. Vynikající jsou švestky či blumy, použít můžete jak čerstvé ovoce, tak mražené nebo kompotované.

Autor: TR