Holandská omáčka, kterou zvládne každý! Základem jsou správná teplota a míchání!
Bílá omáčka z másla a šlehaného žloutku je základem francouzské kuchyně. Nejčastěji se podává k rybám a mořským plodům, výborně se hodí ale i k zelenině, a to zejména k chřestu. A skvělá je s vejci Benedikt. Naučte se ji podle video receptu tak, aby se vždycky povedla.
Vybírejte kvalitní víno!
Nedílnou součástí holandské omáčky je kvalitní bílé víno. Vybírejte sušší a především takové, které byste si dali i k pití. I když se víno vyvaří, ovlivňuje výslednou chuť. Proto na něm nešetřete.
Holandská omáčka je z pravého másla
Na chuti omáčky se projeví i to, jaké máslo do ní použijete. Mělo by obsahovat minimálně 80 % máselného tuku a být bez aditiv nebo jiných přidaných tuků.
Ideální je máslo do omáčky nejen rozpustit, ale i přepustit, tedy zbavit bílkovin, laktózy a vody, aby zbyl jen čistý mléčný tuk. Máslo pomalu zahřejte v kastrůlku a jakmile se na hladině začne tvořit pěna (syrovátka), začněte ji sbírat. Během zahřívání stále hlídejte teplotu, aby nebyla moc vysoká a máslo nezačalo hnědnout. Pak by získalo nežádoucí nahořklou chuť. Jakmile se pěna přestane tvořit, máslo přeceďte přes sítko vyložené čistým plátnem.
Míchání
Přípravu omáčky začněte tím, že v míse našleháte žloutky s bílým vínem, citronovou šťávou a solí. Mísu dejte nad hrnec s horkou vodou tak, aby se mísa nedotýkala vody (nebo mezi hrnec a mísu umístěte utěrku jako ve videu), a dále šlehejte. Omáčka se bude postupně zahřívat a houstnout. Dávejte pozor na teplotu, aby nebyla moc vysoká, jinak by se žloutky srazily. Jakmile je omáčka hustá asi jako pudink, sundejte mísu z hrnce a pomalu po částech začněte přilévat rozpuštěné máslo.Důležité je přidávat máslo pomalu po malých částech a za stálého šlehání.
Hotovou omáčku dochuťte solí a bílým pepřem a pak už jí stačí jen přelít chřest nebo oblíbenou rybu a dokonalý oběd nebo večeře jsou na stole.
Recept na základní holandskou omáčku najdete ZDE.
Jeslti se bojíte, že se vám holandská omáčka srazí, připravte si ji v mixéru>>>