Holandská omáčka, kterou zvládne každý! Základem jsou správná teplota a míchání!

Video se připravuje ...
11. května 2024 • 03:11

Bílá omáčka z másla a šlehaného žloutku je základem francouzské kuchyně. Nejčastěji se podává k rybám a mořským plodům, výborně se hodí ale i k zelenině, a to zejména k chřestu. A skvělá je s vejci Benedikt. Naučte se ji podle video receptu tak, aby se vždycky povedla.

Vybírejte kvalitní víno!

Nedílnou součástí holandské omáčky je kvalitní bílé víno. Vybírejte sušší a především takové, které byste si dali i k pití. I když se víno vyvaří, ovlivňuje výslednou chuť. Proto na něm nešetřete.

Holandská omáčka je z pravého másla

Na chuti omáčky se projeví i to, jaké máslo do ní použijete. Mělo by obsahovat minimálně 80 % máselného tuku a být bez aditiv nebo jiných přidaných tuků. 

Ideální je máslo do omáčky nejen rozpustit, ale i přepustit, tedy zbavit bílkovin, laktózy a vody, aby zbyl jen čistý mléčný tuk. Máslo pomalu zahřejte v kastrůlku a jakmile se na hladině začne tvořit pěna (syrovátka), začněte ji sbírat. Během zahřívání stále hlídejte teplotu, aby nebyla moc vysoká a máslo nezačalo hnědnout. Pak by získalo nežádoucí nahořklou chuť. Jakmile se pěna přestane tvořit, máslo přeceďte přes sítko vyložené čistým plátnem. 

Míchání

Přípravu omáčky začněte tím, že v míse našleháte žloutky s bílým vínem, citronovou šťávou a solí. Mísu dejte nad hrnec s horkou vodou tak, aby se mísa nedotýkala vody (nebo mezi hrnec a mísu umístěte utěrku jako ve videu), a dále šlehejte. Omáčka se bude postupně zahřívat a houstnout. Dávejte pozor na teplotu, aby nebyla moc vysoká, jinak by se žloutky srazily. Jakmile je omáčka hustá asi jako pudink, sundejte mísu z hrnce a pomalu po částech začněte přilévat rozpuštěné máslo.Důležité je přidávat máslo pomalu po malých částech a za stálého šlehání.

Hotovou omáčku dochuťte solí a bílým pepřem a pak už jí stačí jen přelít chřest nebo oblíbenou rybu a dokonalý oběd nebo večeře jsou na stole.

Recept na základní holandskou omáčku najdete ZDE

Jeslti se bojíte, že se vám holandská omáčka srazí, připravte si ji v mixéru>>>

Autor: red