Den vody: 10 receptů na její ochucení bez kalorií!

22. března 2023 • 12:00

Na 22. března připadá Světový den vody. Byl navrhnut OSN už v roce 1992 a hlavním důvodem byla skutečnost, že mnoho lidí na světe trpí nedostatkem pitné vody. Ve státech, kde k ní máme stále přístup, zase často bojujeme s tím, že ji zkrátka nepijeme nebo jí pijeme málo. Také se vám stává, že na vodu během dne zapomenete nebo místo ní sáhnete radši po slazené limonádě nebo třeba kávě? Zkuste si obyčejnou vodu vylepšit, zvýšit tak pitný režim, a ještě získat cenné živiny!

Pokud jste zvyklí pít sladké nápoje, můžete si jakýkoliv z receptů upravit a osladit. Medem, cukrem nebo nekalorickým sladidlem, třeba ze stévie. Rychlým a elegantním řešením, které ocení i děti, jsou tvořítka na led, která naplníte nakrájeným ovocem a bylinkami, zalijete vodou a necháte zmrazit.. Do sklenky pak vhodíte 1–2 kostky, které se budou efektně rozpouštět a uvolňovat barevné kousky a s nimi i chuť.

Vyzkoušejte jednoduchou a zdravou limonádu z mučenky>>>

Video se připravuje ...

Na každý z receptů budete potřebovat cca 500 ml vody, může být i perlivá, záleží jen na vás.

1) Máta se zázvorem

Mátu natrhejte, vložte do vody a lžící promněte o stěnu nádoby, aby se uvolnilo aroma. Zázvor oloupejte (nejlépe to jde hranou lžíce), najemno nastrouhejte a přidejte ho do vody. Pokud vám vadí kousky zázvoru, můžete do vody přidat jen šťávu vymačkanou z nastrouhaného zázvoru. 

2) Okurka a jablko

  • 1/2 salátové okurky
  • 1 jablko
  • 1 citron

Abyste získali výraznou okurkovou i jablečnou chuť, nastrouhejte okurku i jablko najemno a nechte ve vodě aspoň půl hodinky louhovat. Pak vodu přelijte přes sítko, přidejte šťávu z 1/2 citronu a z druhé poloviny plátky na ozdobu. Můžete přidat i pár koleček okurky.

Vody ochucené citrusy a bylinkami Vody ochucené citrusy a bylinkami • Autor: iStock

3) Citrusový mix

  • 1 červený pomeranč
  • 1 klasický pomeranč
  • šťáva z 1/2 citronu
  • šťáva z 1/2 limetky

Můžete sáhnout i po větší exotice, jako je třeba kumquat. Šťávu z citronu, limetky a červeného pomeranče vymačkejte a přidejte do vody spolu s pokrájenými kousky ostatních oloupaných citrusů. Podle potřeby můžete dosladit.

4) Jahody a bazalka

  • 6–8 jahod
  • 1 snítka čerstvé bazalky

Jahody můžete nakrájet na malé kousky nebo rozmačkat, nechat vyluhovat a pak vodu slít. Bazalkové listy lžící promněte o stěnu nádoby a můžete je po chvíli vyjmout nebo nechat.

5) Meduňka

Pokud si chcete dopřát intenzivní meduňkovou vůni a chuť, bylinku ve vodě rozmixujte. Můžete ale nechat louhovat i samotné lístky a podle chuti přidat i plátky citronu nebo mátu, které se k meduňce skvěle hodí.

6) Skořice s citronem

Nejvíce intenzivní chuti dosáhnete, když skořici zalijete menším množstvím horké vody, kterou po vychladnutí přilijete do limonády. Můžete ji ale louhovat i ve studené, jen to potrvá déle a chuť nebude tak výrazná. Přidejte šťávu z 1/2 citronu a plátky z druhé poloviny citronu na ozdobu.

Voda se skořicí a citronem Voda se skořicí a citronem • Autor: iStock

7) Pomeranč a anýz

  • 2 menší pomeranče
  • 2 lžíce anýzu

Anýz je také lepší nejprve zalít horkou vodou a po vychladnutí vodu přecedit přes sítko do limonády. Z jednoho pomeranče vymačkejte šťávu a druhý můžete do vody nakrájet na kousky.

8) Máta a limetka

  • 2 snítky čerstvé máty
  • 1 limetka

Mátu můžete stejně jako meduňku rozmixovat, aby byla chuť opravdu intenzivní, ale bohatě postačí natrhané lístky trochu pomačkat ve vodě, aby uvolnily vůni a chuť. Přidejte šťávu z limetky.

Levandule a citron se k sobě parádně hodí Levandule a citron se k sobě parádně hodí • Autor: iStock

9) Levandule a citron

  • 1 lžíce sušených nebo čerstvých kvítků levandule
  • 1 citron

Levanduli nechte louhovat ve studené vodě několik hodin nebo ji na chvíli zalijte horkou, přeceďte a nechte vychladnout. Přidejte šťávu z 1 citronu.

10) Citronová tráva a maliny

Citronovou trávu nakrájejte na kousky a na chvíli zalijte horkou vodou. Pak ji přeceďte přes sítko a nechte vychladnout. Přidejte hrst čerstvých nebo mražených malin, které můžete pomačkat a po chvíli vyndat nebo ve vodě nechat pro lepší chuť a efekt.

Video se připravuje ...

Autor: red