Den vody: 10 receptů na její ochucení bez kalorií!

21. března 2021 • 00:00

Světový den vody byl navrhnut v roce 1992 a hlavním důvodem byla skutečnost, že mnoho lidí na světe trpí jejím nedostatkem. Ve státech, kde máme stále přístup k pitné vodě, zase často bojujeme s tím, že ji zkrátka nepijeme nebo pijeme málo. Také se vám stává, že na vodu během dne zapomenete nebo nemáte chuť a sáhnete radši po slazené limonádě? Zkuste si obyčejnou vodu vylepšit, zvýšit tak pitný režim, a ještě získat cenné živiny!

Pokud jste zvyklí pít sladké nápoje, můžete si jakýkoliv z receptů upravit a osladit. Medem, cukrem nebo nekalorickým sladidlem, třeba ze stévie. Rychlé a elegantní řešení, které ocení i děti, je zásobník na led naplněný pokrájeným ovocem a bylinkami, zalitými vodou. Do sklenky pak vhodíte 1–2 kostky, které se budou efektně rozpouštět a uvolňovat barevné kousky.

Na každý z receptů budete potřebovat cca 500 ml vody, může být i perlivá, záleží jen na vás.

1) Citrusový mix

  • 1 červený pomeranč
  • 1 klasický pomeranč
  • šťáva z 1/2 citronu
  • šťáva z 1/2 limetky

Můžete sáhnout i po větší exotice, jako je třeba kumquat. Šťávu z citronu, limetky a červeného pomeranče vymačkejte a přidejte do vody spolu s pokrájenými kousky ostatních oloupaných citrusů. Podle potřeby můžete dosladit.

2) Máta se zázvorem

  • 3 snítky čerstvé máty
  • čerstvý zázvor (kousek asi o velikosti palce)

Mátu natrhejte, vložte do vody a lžící promněte o stěnu nádoby, aby se uvolnilo aroma. Zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte do vody.

3) Okurka a jablko

  • 1/2 salátové okurky
  • 1 jablko
  • 1 citron

Abyste získali výraznou okurkovou i jablečnou chuť, nastrouhejte je najemno a nechte ve vodě aspoň půl hodinky louhovat. Pak vodu přelijte přes sítko, přidejte šťávu z 1/2 citronu a z druhé poloviny plátky na ozdobu, můžete přidat i plátky okurky.

Inspirujte se také recepty na báječné domácí sirupy a likéry!

4) Jahody a bazalka

  • 6–8 jahod
  • 1 snítka čerstvé bazalky

Podobně jako u okurky postupujte s jahodami, můžete je pokrájet na malé kousky nebo rozmačkat, nechat vyluhovat a pak vodu slít. Bazalkové listy lžící promněte o stěnu nádoby a můžete je po chvíli vyjmout nebo nechat.

5) Meduňka

Pokud si chcete dopřát intenzivní meduňkovou vůni a chuť, bylinku ve vodě rozmixujte. Můžete ale nechat louhovat i samotné lístky a podle chuti přidat i plátky citronu nebo mátu, které se k meduňce skvěle hodí.

6) Skořice s citronem

Nejvíce intenzivní chuti dosáhnete, když skořici zalijete menším množstvím horké vody, kterou po vychladnutí přilijete do limonády. Můžete ji ale louhovat i ve studené, jen to potrvá déle a chuť nebude tak výrazná. Přidejte šťávu z 1/2 citronu a z druhé poloviny plátky na ozdobu.

7) Pomeranč a anýz

  • 2 menší pomeranče
  • 2 lžíce anýzu

Anýz je také lepší nejprve zalít horkou vodou a po vychladnutí vodu přecedit přes sítko do limonády. Z jednoho pomeranče vymačkejte šťávu a druhý můžete do vody nakrájet na kousky.

Voda s vanilkou? Zkuste ji ovonět domácím vanilkovým extraktem!

8) Máta a limetka

  • 2 snítky čerstvé máty
  • 1 limetka

Mátu můžete stejně jako meduňku rozmixovat, aby byla chuť opravdu intenzivní, ale bohatě postačí natrhané lístky trochu pomačkat ve vodě, aby uvolnily vůni a chuť. Přidejte šťávu z limetky.

9) Levandule a citron

  • 1 lžíce sušených nebo čerstvých kvítků levandule
  • 1 citron

Levanduli nechte louhovat ve studené vodě několik hodin nebo ji na chvíli zalijte horkou, přeceďte a nechte vychladnout. Přidejte šťávu z 1 citronu.

10) Citronová tráva a maliny

Citronovou trávu na chvíli zalijte horkou vodou jako čaj, přelijte přes sítko a nechte vychladnout. Přidejte hrst čerstvých nebo mražených malin, které můžete pomačkat a po chvíli vyndat nebo ve vodě nechat pro lepší chuť a efekt.

Autor: MM