Vyhlaste boj celulitidě! Zbavte se pomerančové kůry přírodní a chutnou cestou

16. dubna 2023 • 00:00

Celulitida je kosmetický problém, který se vyznačuje nerovnoměrným vzhledem kůže, díky čemuž připomíná pomerančovou kůru. Jak se ji zbavit, i když nemáte moc času na cvičení nebo peněz na liposukci? Poradíme vám, jak s celulitidou zatočit pomocí drobných změn v jídelníčku.

Jak vzniká pomerančová kůže?

Celulitida se projevuje na povrchu kůže jako nerovnosti a důlky, často připomínající pomerančovou kůru. Tento jev je způsoben zadržováním tukových buněk a vody v podkoží, což má za následek poruchy v krevním a lymfatickém oběhu. Příčiny celulitidy mohou být různorodé, včetně genetických faktorů, hormonální nerovnováhy, nedostatečného pohybu, špatné stravy, přepracování a užívání určitých léků.

9 způsobů, jak se zbavit celulitidy >>>

Video se připravuje ...

Tento estetický problém může být nejen nepříjemný, ale také snižuje sebevědomí a sebedůvěru. Nicméně, i přes svou všeobecnou rozšířenost a obtížnost odstranění, existuje mnoho způsobů, jak se s celulitidou vypořádat.

Jak vyhrát nad celulitidou

Celulitida se může projevovat různými stupni závažnosti, většina lidí má nějaký stupeň celulitidy. Existuje řada způsobů, jak snížit výskyt celulitidy, včetně změny stravovacích návyků, zvýšení fyzické aktivity, hydratace kůže, masáží a používání kosmetických přípravků, které obsahují látky, jako je kofein nebo retinol. V některých případech mohou být použity také lékařské postupy, mezi které patří liposukce nebo radiofrekvenční terapie.

Boj proti celulitidě může být usnadněn správným stravováním. Existuje řada potravin, které mohou pomoci snížit výskyt celulitidy. Některé z nejúčinnějších jídel proti celulitidě jsou:

Stačí jen drobné změny v jídelníčku. Stačí jen drobné změny v jídelníčku. • Autor: iStock.com

  • Zelenina: zelenina je bohatá na antioxidanty, vitaminy a minerály, které pomáhají odstraňovat toxiny z těla a zlepšují stav kůže. Konkrétně by měly být konzumována zelená listová zelenina, jako je špenát, brokolice  a římský salát. Tyto druhy jsou bohaté na vitamin C a zinek, které jsou důležité pro tvorbu kolagenu.
  • Ovoce: to obsahuje také hodně antioxidantů, vitaminů a minerálů. Nejlepší je zvolit drobné bobuloviny, ty jsou prospěšné, protože obsahují antokyany, které pomáhají zlepšit stav kůže. Doporučujeme například borůvky, maliny, jahody nebo brusinky.
  • Ryby: ryby a mořské plody jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které napomáhají s kvalitou kůže. Snažte se jíst ryby jako lososa, tuňáka nebo sardinky.
  • Celozrnné výrobky: celozrnné výrobky jsou bohaté na vlákninu, která pomáhá odstraňovat toxiny z těla. Pohlídejte si, aby vaše strava obsahovala celozrnné pečivo, ovesné vločky nebo hnědou rýži.
  • Voda: pití dostatečného množství neslazených tekutin může pomoci udržet kůži hydratovanou a zlepšit krevní oběh.

Od teorie k receptům

Hubnutí je dlouhodobý proces, tak proč si ho neudělat chutný? Hubnutí je dlouhodobý proces, tak proč si ho neudělat chutný? • Autor: iStock.com

Existuje mnoho chutných jídel, která mohou pomoci v boji proti celulitidě. Zde jsou některá z nejlepších a nejúčinnějších:

  • Špenátový salát s ořechy a čerstvým ovocem: Tento salát je bohatý na vitaminy, minerály a antioxidanty, které pomáhají odstraňovat škodlivé látky z těla. Smíchejte čerstvé špenátové listy s nasekanými ořechy, nakrájeným ovocem jako jsou borůvky, maliny nebo jahody, a pokapejte celý salát olivovým olejem a limetkovou šťávou.
  • Tuňákový steak s avokádovým salátem: Tuňák obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné nejen pro lidský organismus, ale i pro kvalitní stav kůže. Stačí si na grilu nebo v pánvi opéct kousek ryby a podávat s avokádovým salátem, který obsahuje také vitaminy a minerály.
  • Pečená sladká brambora se špenátem a lososem: Sladké brambory, nebo-li batáty, jsou bohaté na vitaminy a minerály, které pomáhají zlepšit stav kůže. Stačí je rozpůlit a pečené podávat s čerstvým špenátem a lososem, který obsahuje omega-3 mastné kyseliny.
  • Ovesné vločky s borůvkami a medem: Ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu, která pomáhá odstraňovat toxiny z těla. Stačí je promíchat s borůvkami, ty obsahují antokyany, a posypat medem.
  • Brokolice s quinoou a kuřecím masem: Brokolice obsahuje mnoho vitaminů a minerálů, které pomáhají zlepšit stav kůže. Quinoa je bohatá na vlákninu a pomáhá udržet tělo hydratované. Stačí smíchat vařenou quinoou s restovanou brokolicí a grilovaným kuřecím masem.

Další zbraně, než je jídlo

V boji proti pomerančové kůži můžete použít i silnější zbraně. V boji proti pomerančové kůži můžete použít i silnější zbraně. • Autor: iStock.com

Masáže: Masáže jsou skvělým způsobem, jak stimulovat průtok krve v oblasti postižené celulitidou a pomoci tělu odstraňovat škodlivé látky. Existuje mnoho druhů masáží, včetně té pomocí horkých kamenů, lymfatických masáží či masáží pomocí speciálních kartáčů.

Cvičení: Cvičení zásadně pomáhá v boji proti celulitidě tím, že posiluje a zpevňuje svaly a zlepšuje průtok krve. Zaměřte se na cvičení, která zahrnují posilování a cardio, jako jsou běh, chůze, plavání nebo jízda na kole.

Použití speciálních krémů a gelů: Existují speciální krémy a gely, které obsahují látky jako kofein, retinol nebo vitamin C, které mohou pomoci zlepšit stav kůže a snížit výskyt celulitidy.

K čemu slouží lymfodrenáž a pro koho je vhodná?

Video se připravuje ...

Autor: TR