Vyzrajte na jo-jo efekt: Víme, jak po hubnutí nepřibrat kila zpět

22. dubna 2023 • 00:00

Samotné hubnutí může být obtížné, ale udržení získané váhy může být ještě těžší. U mnoha diet se setkáte s tzv, jo-jo efektem, kdy se vám váha vrátí jako jojo zpět. Jak se tomuto nechtěnému jevu vyhnout?

Udržení získané váhy po hubnutí může být těžké, ale zdravá strava a správný jídelníček pomůžou vyhnout se jo-jo efektu.

Jídlo před a po cvičení: V čem děláte chyby, když nehubnete?

Video se připravuje ...

Váš jídelníček by měl být bohatý na zeleninu, ovoce, celozrnné produkty, bílkoviny a zdravé tuky. Proč zrovna tyto suroviny?

  • Zelenina a ovoce jsou bohaté na vitaminy a minerály, které jsou nezbytné pro zdraví.
  • Celozrnné produkty obsahují více vlákniny než běžné rafinované potraviny, což znamená, že udržují pocit sytosti a snižují chuť na nezdravé svačiny.
  • Bílkoviny jsou důležité pro udržení svalové hmoty a zdravé tuky jsou nezbytné pro správnou funkci těla.

Víte, co dělat, abyste po zhubnutí nebojovali s jo-jo efektem? Víte, co dělat, abyste po zhubnutí nebojovali s jo-jo efektem? • Autor: iStock.com

Výbornou zbraní proti opětovnému přibrání je, sledovat množství kalorií, které přijímáte. Když shodíte váhu, sníží se i vaše energetické nároky, proto je důležité upravit množství kalorií, které přijímáte. Pokud si chcete novou váhu udržet, měli byste jíst přibližně tolik kalorií, kolik vaše tělo potřebuje k udržení. Když ale ještě chcete nějaké to kilo shodit, kalorický příjem ještě mírně, ale hlavně pomalu snižte.

Dalším důležitým bodem je množství stravy, kterou přijímáte. Přiznejme si otevřeně, že často jíme více, než potřebujeme. Proto se zaměřte na menší porce, které dodají energii a zároveň nebudou obsahovat příliš mnoho kalorií. Doporučuje se jíst pět až šest menších jídel denně, aby se udržela stabilita hladiny krevního cukru a metabolismus byl co nejefektivnější. Vždy je ale důležité porce i jejich množství individuálně upravit, abyste se zbytečně nestresovali a stále pro vás bylo jídlo formou odpočinku.

Bez dodržování pitného režimu se jo-jo efektu také vyhnete jen s těží. Pití vody pomáhá udržovat tělo hydratované a také pomáhá snižovat chuť na nezdravé svačiny. Doporučuje se pít minimálně osm sklenic vody denně.

Další tipy pro udržení váhy a vyhnutí se jo-jo efektu jsou:

Pokud patříte mezi milovníky sladkého, zkuste sušenky nahradit ovocem.

Pravidelně cvičte a zvyšte svou fyzickou aktivitu. To pomáhá spalovat kalorie a udržovat zdravou tělesnou hmotnost.

Sledujte své emoce a udržujte správnou rovnováhu mezi stravou a pohybem. Přejídání často souvisí s vnitřním nepokojem, jako jsou stres nebo deprese.

Udržujte pravidelný a dostatečně dlouhý spánek. Nedostatek spánku může zpomalit metabolismus a snižovat chuť na zdravé jídlo.

Vyhnutí se jo-jo efektu po hubnutí je výzvou, ale s dodržováním zdravé stravy a správným jídelníčkem je to možné. Sledování kalorií a velikosti porcí, pravidelná fyzická aktivita, dostatek spánku a zvládání složitějších životních období s klidem, jsou klíčové prvky pro udržení zdravé tělesné hmotnosti a vyhnutí se tolik nenáviděnému jo-jo efektu.

Nevíte, jak s hubnutím začít? Zkuste přerušovaný půst podle odborníka >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR