7 skvělých způsobů, jak využít mátu: do nanuků, k masu i na pizzu
Máta je takový malý zázrak. Je zdravá, krásně voní, když ji zasadíte, roste jako divá, a dokáže mnohem víc než jen být součástí letního drinku nebo zdobit sladké dezerty. Seznamte se s chutnými způsoby, jak tuto léčivou bylinku využít v kuchyni.
Sehnat čerstvou mátu není vůbec složité, obzvlášť během letních měsíců. Prodává se na farmářských trzích i v supermarketech, a pokud máte to štěstí, roste vám na balkoně v květináči nebo na zahradě. Je to velmi odolná rostlina, která se vám i při minimální péči odmění krásně zelenými lístky, omamnou vůní a svěží chutí, kterou jí dodává přírodní mentol. Fajnšmekři si kromě známé máty peprné mohou vypěstovat i další varianty, třeba citronovou, jahodovou, čokoládovou nebo ananasovou.
Máta je nezbytnou součástní oblíbeného letního drinku mojito>>>
Máta je známá léčivka, která vám uleví od problémů s trávením nebo bolesti hlavy, uvolní ucpaný nos, pomůže posílit imunitu, zlepšit dech nebo vyčistit pleť. Stačí žvýkat její lístky, popíjet mátový čaj nebo si mátu dopřát v mnoha dalších chutných podobách.
Vyrobte si mátový sirup
Domácí sirup vyrobený z čerstvé máty využijete na přípravu skvělé limonády a dalších alko i nealkoholických nápojů, do čaje nebo na dochucení zrmzlinových pohárů a dalších sladkých dezertů. Chcete-li něco ostřejšího, zkuste domácí mátový likér.
Osvěžující nápoj vyrobíte jen z limetky, máty a vychlazené vody
Oživte mátou pesto
Přidejte lístky máty do pokrmů s pestem, kterým dodá osvěžující chuť. Máta se k bazalce skvěle hodí. Nebo si rovnou připravte vlastní bazalkovo-mátové pesto podle receptu, který je vhodný i pro vegany:
Co budete potřebovat:
- 1 velký stroužek česneku
- 1/2 šálku kešú oříšků
- 1/4 šálku dýňových semínek
- asi 2 šálky čerstvých lístků bazalky
- asi 1/3 šálku čerstvých lístků máty
- 1 lžičku citronové kůry
- 1 lžíci citronové šťávy
- asi 1/4 lžičky mořské soli (nebo více podle chuti)
- asi 1/4 šálku + 2 lžíce extra panenského olivového oleje
Postup:
Lístky bazalky a máty omyjte, osušte a rozmixujte s česnekem, oříšky, semínky, citronovou kůrou a šťávou. Postupně přilévejte olej až do požadované konzistence a nakonec pesto osolte.
Bazalkovo-mátové pesto využijete na těstoviny, pečenou zeleninu, do polévky, na toasty i k masu.
Dodejte svým drinkům šmrnc
Až budete připravovat jakoukoli limonádu, přihoďte do ní pár čerstvých mátových lístků. Máta si dokonale rozumí hlavně s citronem a dalšími citrusy, také s okurkou, jahodami nebo melounem.
A kdybyste chtěli své drinky posunout ještě o level výš, vyrobte si do nich ledové kostky s mátou. Do každého důlku v tvořítku dejte dva až tři lístky máty, zalijte je vodou a dejte zmrazit. Když použijete převařenou vychladlou vodu, budou kostky křišťálově čiré.
Udělejte si melounovou pizzu s mátou
Není to pizza v pravém slova smyslu, svým vzhledem ale italskou specialitu hodně připomíná. Na rozdíl od té klasické neobsahuje tolik kalorií a je nesmírně osvěžující. Základem je kulatý plát vodního melounu bez pecek, který si ozdobíte podle vlastní chuti a fantazie různým barevným ovocem a lístky máty. Můžete přidat i řecký jogurt ochucený medem, rozdrobený sýr feta nebo třeba nasekané ořechy.
Okořeňte mátou saláty i další jídla
Svěží zelené lístky máty jsou pěkným a chutným doplňkem nejen ovocných salátů. Skvěle se hodí i do těch zeleninových, například řeckého s olivami nebo ledového s okurkou a křupavou slaninou. Určitě nezůstávejte jen u salátů a nebojte se mátu přidat i do dalších jídel. Rychle připravený kuskus s voňavými nasládlými rajčaty ovoněný aromatickou mátou skvěle poslouží jako rychlý oběd, lehká večeře nebo jednoduchá příloha. Zakomponujte mátu i do klasického italského jídla plného zeleniny zvaného vignarola. Když nasekanou mátu přimícháte do řeckého jogurtu, získáte rychlou a vynikající omáčku nejen k pečenému nebo grilovanému masu.
Zchlaďte se mátovými nanuky
Existuje lepší osvěžení v horkých letních dnech než ledový nanuk právě vytažený z mrazáku? Přidejte čerstvou mátu do kokosových nanuků s malinami, jahodových nanuků nebo nanuků z tropického ovoce. A protože jsme už zmínili, že máta skvěle ladí s melounem, zkuste i tento recept na melounovo-mátové nanuky:
Co budete potřebovat:
- 4–5 šálků nakrájeného melounu bez pecek
- asi 10 středně čerstvých lístků máty
- 2 polévkové lžíce medu
- 1 a 1/2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
Postup:
Všechny ingredience rozmixujte v mixéru dohladka (trvá to jen asi 30 sekund). Směs nalijte do formiček na nanuky a nechte zmrazit alespoň 6 hodin.
Udělejte si pleťovou masku z máty, jahod, jogurtu a medu
Pochutná si i vaše pleť
Dopřejte trochu mátového hýčkání i své pleti, která bude díky masce z jahod a máty krásně hladká a svěží. Smíchejte v misce 2 lžíce medu, 1 šálek bílého jogurtu, 6 jemně nakrájených jahod a 6 nasekaných lístků máty. Naneste na obličej a nechte působit 20 minut. Pak obličej omyjte a osušte.
Mojito si můžete připravit i v nealko verzi>>>