7 skvělých způsobů, jak využít mátu: do nanuků, k masu i na pizzu

3. července 2023 • 10:00

Máta je takový malý zázrak. Je zdravá, krásně voní, když ji zasadíte, roste jako divá, a dokáže mnohem víc než jen být součástí letního drinku nebo zdobit sladké dezerty. Seznamte se s chutnými způsoby, jak tuto léčivou bylinku využít v kuchyni.

Sehnat čerstvou mátu není vůbec složité, obzvlášť během letních měsíců. Prodává se na farmářských trzích i v supermarketech, a pokud máte to štěstí, roste vám na balkoně v květináči nebo na zahradě. Je to velmi odolná rostlina, která se vám i při minimální péči odmění krásně zelenými lístky, omamnou vůní a svěží chutí, kterou jí dodává přírodní mentol. Fajnšmekři si kromě známé máty peprné mohou vypěstovat i další varianty, třeba citronovou, jahodovou, čokoládovou nebo ananasovou.

Máta je nezbytnou součástní oblíbeného letního drinku mojita>>>

Video se připravuje ...

Máta je známá léčivka, která vám uleví od problémů s trávením nebo bolesti hlavy, uvolní ucpaný nos, pomůže posílit imunitu, zlepšit dech nebo vyčistit pleť. Stačí žvýkat její lístky, popíjet mátový čaj nebo si mátu dopřát v mnoha dalších chutných podobách.

Vyrobte si mátový sirup

Domácí sirup vyrobený z čerstvé máty využijete na přípravu skvělé limonády a dalších alko i nealkoholických nápojů, do čaje nebo na dochucení zrmzlinových pohárů a dalších sladkých dezertů. Chcete-li něco ostřejšího, zkuste domácí mátový likér.

Osvěžující nápoj vyrobíte jen z limetky, máty a vychlazené vody Osvěžující nápoj vyrobíte jen z limetky, máty a vychlazené vody • Autor: iStock

Oživte mátou pesto

Přidejte lístky máty do pokrmů s pestem, kterým dodá osvěžující chuť. Máta se k bazalce skvěle hodí. Nebo si rovnou připravte vlastní bazalkovo-mátové pesto podle receptu, který je vhodný i pro vegany:

Co budete potřebovat:

  • 1 velký stroužek česneku
  • 1/2 šálku kešú oříšků
  • 1/4 šálku dýňových semínek
  • asi 2 šálky čerstvých lístků bazalky
  • asi 1/3 šálku čerstvých lístků máty
  • 1 lžičku citronové kůry
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • asi 1/4 lžičky mořské soli (nebo více podle chuti)
  • asi 1/4 šálku + 2 lžíce extra panenského olivového oleje

Lístky bazalky a máty omyjte, osušte a rozmixujte s česnekem, oříšky, semínky, citronovou kůrou a šťávou. Postupně přilévejte olej až do požadované konzistence a nakonec pesto osolte.

Bazalkovo-mátové pesto využijete na těstoviny, pečenou zeleninu, do polévky, na toasty i k masu.

Dodejte svým drinkům šmrnc

Až budete připravovat jakoukoli limonádu, přihoďte do ní pár čerstvých mátových lístků. Máta si dokonale rozumí hlavně s citronem a dalšími citrusy, také s okurkou, jahodami nebo melounem.

A kdybyste chtěli své drinky posunout ještě o level výš, vyrobte si do nich ledové kostky s mátou. Do každého důlku v tvořítku dejte dva až tři lístky máty, zalijte je vodou a dejte zmrazit. Když použijete převařenou vychladlou vodu, budou kostky křišťálově čiré.

Barevná melounová pizza Barevná melounová pizza • Autor: iStock

Udělejte si melounovou pizzu s mátou

Není to pizza v pravém slova smyslu, svým vzhledem ale italskou specialitu hodně připomíná. Na rozdíl od té klasické neobsahuje tolik kalorií a je nesmírně osvěžující. Základem je kulatý plát vodního melounu bez pecek, který si ozdobíte podle vlastní chuti a fantazie různým barevným ovocem a lístky máty. Můžete přidat i řecký jogurt ochucený medem, rozdrobený sýr feta nebo třeba nasekané ořechy.

Okořeňte mátou saláty i další jídla

Svěží zelené lístky máty jsou pěkným a chutným doplňkem nejen ovocných salátů. Skvěle se hodí i do těch zeleninových, například řeckého s olivami nebo ledového s okurkou a křupavou slaninou. Určitě nezůstávejte jen u salátů a nebojte se mátu přidat i do dalších jídel. Rychle připravený kuskus s voňavými nasládlými rajčaty ovoněný aromatickou mátou skvěle poslouží jako rychlý oběd, lehká večeře nebo jednoduchá příloha. Zakomponujte mátu i do klasického italského jídla plného zeleniny zvaného vignarolaKdyž nasekanou mátu přimícháte do řeckého jogurtu, získáte rychlou a vynikající omáčku nejen k pečenému nebo grilovanému masu

Melounové nanuky s mátou Melounové nanuky s mátou • Autor: iStock

Zchlaďte se mátovými nanuky

Existuje lepší osvěžení v horkých letních dnech než ledový nanuk právě vytažený z mrazáku? Přidejte čerstvou mátu do kokosových nanuků s malinami, jahodových nanuků nebo nanuků z tropického ovoce. A protože jsme už zmínili, že máta skvěle ladí s melounem, zkuste i tento recept na melounovo-mátové nanuky: 

Co budete potřebovat:

  • 4–5 šálků nakrájeného melounu bez pecek
  • asi 10 středně čerstvých lístků máty
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1 a 1/2 lžíce čerstvé limetkové šťávy

Všechny ingredience rozmixujte v mixéru dohladka (trvá to jen asi 30 sekund). Směs nalijte do formiček na nanuky a nechte zmrazit alespoň 6 hodin. 

Udělejte si pleťovou masku z máty, jahod, jogurtu a medu Udělejte si pleťovou masku z máty, jahod, jogurtu a medu • Autor: iStock

Pochutná si i vaše pleť

Dopřejte trochu mátového hýčkání i své pleti, která bude díky masce z jahod a máty krásně hladká a svěží. Smíchejte v misce 2 lžíce medu, 1 šálek bílého jogurtu, 6 jemně nakrájených jahod a 6 nasekaných lístků máty. Naneste na obličej a nechte působit 20 minut. Pak obličej omyjte a osušte. 

Video se připravuje ...

Autor: AK