12 receptů s čerstvým zázvorem: Připravte si karí, kimchi, léčivý sirup nebo lahodný koláč
Čerstvý zázvor je na podzim a v zimě nepostradatelným pomocníkem v boji proti chřipkám a nachlazení. A také je to skvělé koření s nezaměnitelnou chutí, využívané hlavně v asijské kuchyni. Šmrnc a lehkou pikantnost ale dodá zázvor i mnoha jiným pokrmům, včetně těch sladkých. Nechte se inspirovat našimi tipy, jak čerstvý zázvor využít.
Zázvor, pocházející z Indie a Číny, používali pro jeho protizánětlivé, antibakteriální a antivirové účinky už staří Řekové a Římani. Dnes je často označován za superpotravinu s mnoha pozitivními účinky na zdraví – od podpory imunity, léčby chřipky a různých viróz přes nadýmání a pálení žáhy až po zlepšení paměti nebo snížení hladiny cholesterolu a cukru v krvi.
Víte, jak správně udělat zázvorový čaj?>>
Loupejte ho lžičkou
Čerstvý kořen zázvoru běžně seženete v supermarketu nebo u prodejců zeleniny. Vyberte si takový, který je pevný, má hladkou a trochu lesklou slupku a pokud možno co nejméně záhybů. Před použitím je zázvor většinou nutné oloupat. Zapomeňte v tomto případě na klasickou škrabku na zeleninu, protože s tou se kořen plný záhybů loupe dost špatně. A ideální není ani nožík, protože pak okrájíte spolu se slupkou i velkou část dužniny. Nejlépe vám poslouží obyčejná kovová lžička, jejímž okrajem slupku šetrně seškrábnete. Pak už můžete zázvor jen nakrájet nebo nastrouhat a použít do některého z mnoha receptů.
Zkuste třeba tyto:
Butter chicken masala
Tradiční indické jídlo Butter chicken masala je oblíbené skoro na celém světě, a to hlavně díky husté krémové omáčce z rajčat, másla a voňavého koření. Nejlépe si ho vychutnáte s rýží a čerstvým koriandrem.
Dýňovo-cizrnové karí
Ani další indické jídlo, karí, se bez kousku čerstvého zázvoru neobejde. Vyzkoušejte jemně pikantní dýňovo-cizrnové karí, které může být v podzimních dnech ideálním obědem nebo večeří.
Kimchi
Pikantní korejský křupavý salát kimchi údajně patří k pěti nejzdravějším pokrmům světa. V Koreji se tradičně podává v misce jako příloha ke každému jídlu a obzvlášť dobrý je k pokrmům z vepřového masa. Zkuste i jeho rychlou variantu.
Mrkvový krém se zázvorem
Vynikající a hustý mrkvový krém se zázvorem vás zasytí i příjemně zahřeje. Kokosové mléko polévku hezky zjemní, zatímco zázvor a chilli papričky jí dodají na pikantnosti.
Křupavý bůček na hruškách a badyánu
Křupavý bůček na hruškách a badyánu
Lahodný vepřový bůček s křupavou kůžičkou pečený s hruškami okořeněnými badyánem, zázvorem a česnekem vás přenese do gurmánského nebe.
Jablečné čatní
Tradiční indické dochucovadlo v podobě kořeněného čatní u nás už zdomácnělo. Jeho jablečná verze se skvěle hodí k sýrům, pečenému masu i rýži.
Sirup proti nachlazení
Ze zázvoru si můžete připravit i domácí sirup proti kašli a nachlazení. Výsledný nápoj je zdravý a chutný zároveň.
Indonéská rýže Nasi Goreng
Máte-li rádi pikantnější pokrmy, zkuste indonéskou smaženou rýži Nasi Goreng. Mimo jiné je to skvělý způsob, jak zužitkovat zbylou vařenou nebo dušenou rýži.
Salát z rýžových nudlí s kuřetem
Vydatný salát z rýžových nudlí s pikantním kuřecím masem a zeleninou je skvělý k obědu i večeři.
Zázvorové smoothie
Horké zázvorové smoothie s mrkví
Horké zázvorové smoothie s mrkví připravíte během chvilky. V chladných dnech vás příjemně zahřeje a podpoří vaši imunitu.
Horké jablko se zázvorem a skořicí
Horké jablko se zázvorem a skořicí
Horké jablko se zázvorem a skořicí je další příjemný drink do pošmourných a chladných dní.
Obrácený fíkový koláč
Příprava obráceného fíkového koláče vám nedá moc práce a nezabere ani moc času. A výsledek je velmi chutný a díky zázvoru i příjemně pikantní.