12 receptů s čerstvým zázvorem: Připravte si karí, kimchi, léčivý sirup nebo lahodný koláč

2. listopadu 2023 • 00:01

Čerstvý zázvor je na podzim a v zimě nepostradatelným pomocníkem v boji proti chřipkám a nachlazení. A také je to skvělé koření s nezaměnitelnou chutí, využívané hlavně v asijské kuchyni. Šmrnc a lehkou pikantnost ale dodá zázvor i mnoha jiným pokrmům, včetně těch sladkých. Nechte se inspirovat našimi tipy, jak čerstvý zázvor využít. 

Zázvor, pocházející z Indie a Číny, používali pro jeho protizánětlivé, antibakteriální a antivirové účinky už staří Řekové a Římani. Dnes je často označován za superpotravinu s mnoha pozitivními účinky na zdraví – od podpory imunity, léčby chřipky a různých viróz přes nadýmání a pálení žáhy až po zlepšení paměti nebo snížení hladiny cholesterolu a cukru v krvi.

Víte, jak správně udělat zázvorový čaj?>>

Video se připravuje ...

Loupejte ho lžičkou

Čerstvý kořen zázvoru běžně seženete v supermarketu nebo u prodejců zeleniny. Vyberte si takový, který je pevný, má hladkou a trochu lesklou slupku a pokud možno co nejméně záhybů. Před použitím je zázvor většinou nutné oloupat. Zapomeňte v tomto případě na klasickou škrabku na zeleninu, protože s tou se kořen plný záhybů loupe dost špatně. A ideální není ani nožík, protože pak okrájíte spolu se slupkou i velkou část dužniny. Nejlépe vám poslouží obyčejná kovová lžička, jejímž okrajem slupku šetrně seškrábnete. Pak už můžete zázvor jen nakrájet nebo nastrouhat a použít do některého z mnoha receptů.

Zkuste třeba tyto:

Butter chicken masala

Butter chicken masala Butter chicken masala • Autor: F.O.O.D.

Tradiční indické jídlo Butter chicken masala je oblíbené skoro na celém světě, a to hlavně díky husté krémové omáčce z rajčat, másla a voňavého koření. Nejlépe si ho vychutnáte s rýží a čerstvým koriandrem.

Dýňovo-cizrnové karí

Dýňovo-cizrnové karí Dýňovo-cizrnové karí • Autor: F.O.O.D.

Ani další indické jídlo, karí, se bez kousku čerstvého zázvoru neobejde. Vyzkoušejte jemně pikantní dýňovo-cizrnové karí, které může být v podzimních dnech ideálním obědem nebo večeří.

Kimchi

Kimchi Kimchi • Autor: iStock

Pikantní korejský křupavý salát kimchi údajně patří k pěti nejzdravějším pokrmům světa. V Koreji se tradičně podává v misce jako příloha ke každému jídlu a obzvlášť dobrý je k pokrmům z vepřového masa. Zkuste i jeho rychlou variantu.

Mrkvový krém se zázvorem

Mrkvový krém se zázvorem Mrkvový krém se zázvorem • Autor: F.O.O.D.

Vynikající a hustý mrkvový krém se zázvorem vás zasytí i příjemně zahřeje. Kokosové mléko polévku hezky zjemní, zatímco zázvor a chilli papričky jí dodají na pikantnosti.

Křupavý bůček na hruškách a badyánu

Křupavý bůček na hruškách a badyánu Křupavý bůček na hruškách a badyánu • Autor: F.O.O.D.

Lahodný vepřový bůček s křupavou kůžičkou pečený s hruškami okořeněnými badyánem, zázvorem a česnekem vás přenese do gurmánského nebe.

Jablečné čatní

Jablečné čatní Jablečné čatní • Autor: F.O.O.D.

Tradiční indické dochucovadlo v podobě kořeněného čatní u nás už zdomácnělo. Jeho jablečná verze se skvěle hodí k sýrům, pečenému masu i rýži. 

Sirup proti nachlazení

Domácí sirup proti nachlazení Domácí sirup proti nachlazení • Autor: F.O.O.D.

Ze zázvoru si můžete připravit i domácí sirup proti kašli a nachlazení. Výsledný nápoj je zdravý a chutný zároveň.

Indonéská rýže Nasi Goreng

Nasi Goreng Nasi Goreng • Autor: F.O.O.D.

Máte-li rádi pikantnější pokrmy, zkuste indonéskou smaženou rýži Nasi Goreng. Mimo jiné je to skvělý způsob, jak zužitkovat zbylou vařenou nebo dušenou rýži.

Salát z rýžových nudlí s kuřetem

Salát z rýžových nudlí Salát z rýžových nudlí • Autor: F.O.O.D.

Vydatný salát z rýžových nudlí s pikantním kuřecím masem a zeleninou je skvělý k obědu i večeři.

Zázvorové smoothie

Horké zázvorové smoothie s mrkví Horké zázvorové smoothie s mrkví • Autor: iStock

Horké zázvorové smoothie s mrkví připravíte během chvilky. V chladných dnech vás příjemně zahřeje a podpoří vaši imunitu.

Horké jablko se zázvorem a skořicí

Horké jablko se zázvorem a skořicí Horké jablko se zázvorem a skořicí • Autor: F.O.O.D.

Horké jablko se zázvorem a skořicí je další příjemný drink do pošmourných a chladných dní. 

Obrácený fíkový koláč

Obrácený fíkový koláč Obrácený fíkový koláč • Autor: F.O.O.D.

Příprava obráceného fíkového koláče vám nedá moc práce a nezabere ani moc času. A výsledek je velmi chutný a díky zázvoru i příjemně pikantní. 

Video se připravuje ...

Autor: AK