Kvašená zelenina: Připravte si ji snadno doma a obohaťte svůj jídelníček o vitaminy

11. srpna 2022 • 00:00

Kvašení patří mezi oblíbené způsoby konzervace zeleniny. Kvasit lze téměř cokoliv. Fermentovaná zelenina patří mezi tzv. funkční potraviny, jelikož obsahuje živé mikroorganismy – stejně jako sýry, kefíry, zákysy a další dobroty vzniklé kvašením.

Co je to fermentace?

Fermentace neboli kvašení je proces, při němž dochází ke změnám organických látek na látky jednodušší. Fermentace bývá využívána při výrobě jogurtů, sýrů, octa, droždí, piva a vína. Fermentovat lze téměř cokoliv, a to od okurek, salátu, dýně, mrkve, ředkviček, celeru až po květák nebo brokolici. Benefitem takto upravené zeleniny je dobrá stravitelnost pro tělo. Vybírejte vždy čerstvou zeleninu, a nikoliv natlučenou nebo nahnilou.

Zkuste i fermentovaný tvaroh, který udělá z každé pomazánky gastronomický zázrak >>>

Fermentování rozhodně není žádná novinka. Už v historii byla kvašená zelenina velmi oblíbená. Tento proces navíc prodlužuje trvanlivost zeleniny. 

Tipy a triky!

  • Vždy dodržujte přesné množství soli uvedené v receptu;
  • vybírejte vždy uzavíratelné sklenice, aby nedošlo k napadení plísní;
  • po otevření do sklenice nikdy nesahejte špinavou lžící nebo vidličkou – urychlili byste tak šíření bakterií a došlo by k následnému zkažení.

Fermentace neboli kvašení je proces, při němž dochází ke změnám organických látek na látky jednodušší. Fermentace neboli kvašení je proces, při němž dochází ke změnám organických látek na látky jednodušší. • Autor: iStock

Probiotika a jejich blahodárný vliv na naše zdraví!

  • Přispívají ke správné funkci trávicího traktu.
  • Chrání střevo před nežádoucími mikroorganismy.
  • Působí jako prevence nádorového onemocnění.
  • Mají vliv na imunitní systém.

Recept na tu nejlepší fermentovanou zeleninu!

Suroviny na sklenici cca 1,5 l:

  • 1 kg stejně tvrdé zeleniny (dýně, mrkev, bílá ředkev, ředkvičky, řapíkatý celer, květák, brokolice)
  • 1 chilli paprička
  • 20 g soli
  • 1 lžička římského kmínu
  • 2 snítky rozmarýnu

Fermentovat lze téměř cokoliv, a to od okurek, salátu, dýně, mrkve, ředkviček, celeru až po květák nebo brokolici. Fermentovat lze téměř cokoliv, a to od okurek, salátu, dýně, mrkve, ředkviček, celeru až po květák nebo brokolici. • Autor: iStock

Postup:

1. Zeleninu očistěte a nakrájejte na špalíky o průměru asi půl cm. Květák a brokolici rozeberte na menší růžičky. Vše s chilli nasypte do skleněné nádoby s víkem. Sůl rozmíchejte v 1 l vody, přidejte kmín s rozmarýnem a nalijte k zelenině, musí být ponořená. Pokud je nad hladinou, zatižte ji například skleničkou naplněnou vodou a uzavřete potravinářskou fólií.

2. Nádobu umístěte na teplé a tmavé místo. Než se chuť a konzistence zeleniny začne měnit, trvá nejméně týden, ale ochutnávejte průběžně. Pokud zjistíte, že teď je to to pravé, fermentaci zpomalte přesunutím sklenice do chladu.

Benefitem takto upravené zeleniny je dobrá stravitelnost. Benefitem takto upravené zeleniny je dobrá stravitelnost. • Autor: iStock

Autor: DF