Kvašená zelenina: Připravte si ji snadno doma a obohaťte svůj jídelníček o vitaminy

15. srpna 2023 • 00:00

Kvašení patří mezi oblíbené způsoby konzervace zeleniny. Kvasit lze totiž téměř cokoliv. Fermentovaná zelenina je navíc velmi zdravá. Patří totiž mezi takzvané funkční potraviny, jelikož obsahuje živé mikroorganismy – stejně jako sýry, kefíry, zákysy a další dobroty vzniklé kvašením.

Co je to fermentace?

Fermentování rozhodně není žádná novinka. Už v historii byla kvašená zelenina velmi oblíbená. Tento proces navíc prodlužuje trvanlivost zeleniny. Fermentace neboli kvašení je proces, při němž dochází ke změnám organických látek na látky jednodušší. Fermentace bývá využívána při výrobě jogurtů, sýrů, octa, droždí, piva a vína. Fermentovat lze téměř jakoukoli zeleninu, od okurek, salátu, dýně, mrkve, ředkviček, celeru až po květák nebo brokolici. Benefitem takto upravené zeleniny je dobrá stravitelnost pro tělo. Stejně jako v případě zavařování je ale důležité pro fermentaci vybírat vždy jen zeleninu, která je čerstvá a ne natlučená nebo nahnilá. 

Zkuste si připravit rychle kvašenou zeleninu >>>

Video se připravuje ...

Tipy a triky!

  • Vždy dodržujte přesné množství soli uvedené v receptu
  • vybírejte vždy uzavíratelné sklenice, aby nedošlo k napadení plísní
  • po otevření do sklenice nikdy nesahejte špinavou lžící nebo vidličkou – urychlili byste tak šíření bakterií a došlo by k následnému zkažení

Fermentace neboli kvašení je proces, při němž dochází ke změnám organických látek na látky jednodušší. Fermentace neboli kvašení je proces, při němž dochází ke změnám organických látek na látky jednodušší. • Autor: iStock

Proč je důležité jíst probiotika? 

  • Přispívají ke správné funkci trávicího traktu.
  • Chrání střevo před nežádoucími mikroorganismy.
  • Působí jako prevence nádorových onemocnění.
  • Mají vliv na imunitní systém.

Recept na tu nejlepší fermentovanou zeleninu

Suroviny na sklenici cca 1,5 l:

  • 1 kg stejně tvrdé zeleniny (dýně, mrkev, bílá ředkev, ředkvičky, řapíkatý celer, květák, brokolice)
  • 1 chilli paprička
  • 20 g soli
  • 1 lžička římského kmínu
  • 2 snítky rozmarýnu

Fermentovat lze téměř cokoliv, a to od okurek, salátu, dýně, mrkve, ředkviček, celeru až po květák nebo brokolici. Fermentovat lze téměř cokoliv, a to od okurek, salátu, dýně, mrkve, ředkviček, celeru až po květák nebo brokolici. • Autor: iStock

Postup:

1. Zeleninu očistěte a nakrájejte na špalíky o průměru asi půl centimetru. Květák a brokolici rozeberte na menší růžičky. Vše nasypte spolu s chilli do skleněné nádoby s víčkem. Sůl rozmíchejte v 1 l vody, přidejte kmín s rozmarýnem a nalijte k zelenině, musí být ponořená. Pokud je nad hladinou, zatižte ji například skleničkou naplněnou vodou a uzavřete potravinářskou fólií.

2. Nádobu umístěte na teplé a tmavé místo. Než se chuť a konzistence zeleniny začne měnit, trvá nejméně týden, ale ochutnávejte průběžně. Pokud zjistíte, že teď je to to pravé, fermentaci zpomalte přesunutím sklenice do chladu.

Video se připravuje ...

Autor: red