Nejlepší čaje na hubnutí: Tyto vám pomůžou spálit tuky a zrychlit metabolismus

9. ledna 2024 • 00:15

Kouřící šálek dobrého čaje nenabízí jen relax a zahřátí. Může podpořit i vaše úsilí zhubnout. Žádný čaj bohužel nefunguje jako kouzelná hůlka a nezařídí, že se přebytečná kila přes noc rozpustí. Může být ale skvělým a účinným doplňkem vaší zdravé stravy. Jaké čaje jsou při hubnutí nejlepší?

Jednou z možností, jak z čaje vytěžit maximum, je dopřát si ho po jídle. Dáte tím tělu signál, že jídlo skončilo, a klidná chvilka u horkého šálku vám pomůže i víc vnímat, že už jste sytí. Čaj vám také dodá potřebné množství tekutin. Když je člověk dehydratovaný, často sahá po sladkostech a dalších kalorických dobrotách, i když má vlastně jen žízeň. Při dostatečné hydrataci tělo také lépe spaluje. Bylinkové čaje vám navíc pomohou lépe usnout a jak známo, dostatečný spánek je při hubnutí velmi důležitý. V neposlední řadě vám správně vybraný čaj pomůže i jako spalovač, pokud ho vypijete před cvičením.

S hubnutím vám pomohou i některé bylinky>>>

Video se připravuje ...

Teplý, nebo studený?

Když chcete zhubnout, nemusíte se prolévat jen horkým čajem. Máte-li raději ledový čaj, vůbec to nevadí. Na teplotě při hubnutí až tak nezáleží. Mnohem důležitější je, aby čaj neobsahoval další přísady, které by mohly vaši snahu zhubnout kazit. Především cukry či jiná kalorická sladidla nebo ovocné šťávy.

A které čaje zvolit, pokud chcete zhubnout? 

Zelený čaj

Zelený čaj Zelený čaj • Autor: iStock

Zelený čaj je všeobecně považován za nejúčinnější. Má totiž vysoký obsah katechinů (antioxidanty), které zrychlují metabolismus a spalování tuků. Studie prokázaly, že lidé, kteří pravidelně pili dva šálky zeleného čaje denně, měli nižší procento tělesného tuku než ti, kteří si ho dávali jen občas. Vzhledem k tomu, že zelený čaj obsahuje kofein, je dobré začínat s jeho pitím postupně a dávky pomalu zvyšovat. Pokud chcete vyzkoušet účinky zeleného čaje, pořiďte si kvalitní sypaný.

Černý čaj pu-erh

Čaj pu-erh Čaj pu-erh • Autor: iStock

Čaj pocházející z čínské provincie Yunnan má zemitou chuť, která může někomu vadit. Po čase si na ni ale zvyknete. Pu-erh má nízký obsah kofeinu a najdete v něm spoustu minerálů a stopových prvků. Jeho pravidelné popíjení pozitivně působí na hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Pomáhá také při bolestech hlavy nebo při poruchách spánku. Pro účely hubnutí se doporučuje pít ho asi hodinu po jídle, aby pomohl tělu zpracovat těžko stravitelné tuky.

Bílý čaj

Bílý čaj má jemnější chuť než zelený Bílý čaj má jemnější chuť než zelený • Autor: iStock

Bílý čaj má podobné účinky jako čaj zelený. Také má vysoký obsah antioxidačních látek, které příznivě působí na celý organismus. Zabraňuje tvorbě nových tukových buněk a podporuje odbourávání těch stávajících. Ocení ho jistě všichni ti, kterým zelený čaj moc nechutná. Chuť bílého čaje je totiž podstatně jemnější.

Matcha

Matcha Matcha • Autor: iStock

Japonský zelený čaj matcha se prodává ve formě prášku a je oblíbený mimo jiné i pro svůj příznivý vliv na zrychlení metabolismu a spalování tuků. Jedna studie se zaměřila na podávání čaje matcha při cvičení. Ženy v této studii vypily 3 porce čaje matcha den předem a 1 porci dvě hodiny před 30minutovou svižnou chůzí. A ukázalo se, že čaj zvýšil metabolismus lipidů, tedy rychlost, jakou tělo spaluje tuky. Matcha obsahuje poměrně vysoké množství kofeinu, proto je dobré vyhnout se jeho popíjení ve večerních hodinách..

Oolong

Čaj oolong Čaj oolong • Autor: iStock

Tento čaj původem z Číny a Tchaj-wanu se vyrábí z listů stejného čajovníku, jako zelený nebo černý čaj. Zpracovává se ale jinak, protože prochází jen částečnou oxidací, která mu dodává charakteristickou chuť a barvu. Díky obsahu kofeinu, saponinů, polyfenolů a dalších látek stimuluje spalování tuků a zrychluje metabolismus. Pomůže vám i s posílením imunity nebo s detoxikací organismu.

Bylinkové čaje

Bylinkové čaje Bylinkové čaje • Autor: iStock

Bylinkových čajů existuje mnoho různých druhů, od máty až po heřmánek. Jsou ideální pro ty, kteří se nepotřebují zbavit nechtěného tuku, ale spíš zadržované vody a nahromaděných toxinů. Rychle „zhubnout“ vám pomůže například kontryhel, který se používá při odvodnění. Močopudné účinky má i kopřiva nebo pampeliška. Mátový čaj (připravený ideálně z čerstvých lístků) snižuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Skvělým pomocníkem může být také čaj z čerstvého zázvoru. Díky látce zvané gingerol prohřívá organismus, urychluje trávení, stabilizuje hladinu krevního cukru a posiluje imunitu. Do zázvorového čaje se doporučuje přidávat citronovou šťávu, která potlačuje chuť k jídlu. A nemusíte se bát přidat ani lžičku medu, který je sice sladký, v těle se ale chová úplně jinak než bílý cukr, protože naopak podporuje trávení, metabolismus a detoxikaci.

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková