Od pondělí do pátku: Večeře bez masa, které budou chutnat i zapřisáhlým masožravcům
Milovníci masa se často obávají, že večeře bez něj nemohou být tolik chutné. Naštěstí však existuje mnoho úžasných bezmasých receptů, které potěší i ty největší odpůrce vegetariánských pokrmů.
Naše kuchyně je známá svými chutnými masovými pokrmy, jako jsou guláše, vepřové na sto způsobů nebo uzené s knedlíkem. Ale co když máte chuť na něco jiného, než je maso? Nemusíte se bát, že budete trpět hlady. Připravili jsme pro vás několik skvělých receptů na večeře bez masa, které nezklamou ani ty největší milovníky masových specialit.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Houbová omáčka s karlovarským knedlíkem
Úterý: Špenátové rizoto s citronem a parmezánem
Středa: Melounový salát se sýrem
Čtvrtek: Zapečená cuketa s rajčaty a sýrem
Pondělí: Houbová omáčka s karlovarským knedlíkem
Houbová omáčka s karlovarským knedlíkem
Suroviny:
- 500 g hub (např. žampiony, lišky, hřiby)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce oleje
- 2 vejce
- sůl, pepř, majoránka podle chuti
Knedlík připravte podle snadného videoreceptu >>>
Postup:
1. Houby očistěte a nakrájejte na kousky, menší můžete ponechat v celku.
2. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a orestujte na oleji.
3. Přidejte houby a smažte, dokud nepustí vodu.
4. Přilijte smetanu a vařte asi 5 minut, dokud omáčka nezhoustne. Dochuťte solí, pepřem a majoránkou.
5. Hotovou omáčku podávejte s karlovarským knedlíkem.
Úterý: Špenátové rizoto s citronem a parmazánem
Špenátové rizoto s citronem a parmezánem
Suroviny:
- 300 g rýže na rizoto
- 1 najemno nakrájená cibule
- 2 nasekané stroužky česneku
- 200 g čerstvého špenátu
- 1 citron
- 50 g parmazánu + na ozdobu
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 800 ml zeleninového vývaru
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
1. V hrnci rozehřejte máslo s olejem a orestujte na něm cibuli a česnek.
2. Přidejte rýži a míchejte, dokud se rýže nestane průhlednou.
3. Za stálého míchání postupně přilévejte vývar, asi 1/2 šálku najednou. Když se vsákne, přilijte zbytek.
4. Když rýže nasaje všechnu tekutinu, vsypte pokrájený špenát a přidejte šťávu a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Míchejte, dokud špenát nezměkne a rýže je al dente.
5. Rizoto odstavte z plotny a vmíchejte nastrouhaný parmazán. Dochuťte solí a pepřem.
6. Na závěr nechte rizoto odpočinout pod pokličkou asi 5 minut.
7. Před podáváním ozdobte rizoto nastrouhaným sýrem a čerstvě mletým pepřem.
Středa: Melounový salát se sýrem
Suroviny:
- 250 g sýru Feta (nebo balkánského)
- 1/4 nakrájeného melounu
- 1 omytá a nakrájená okurka
- 1/2 na proužky nakrájené červené cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky nasekané máty
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
1. V misce smíchejte meloun, okurku a cibuli.
2. Ve skleničce prošlehejte olej, citronovou šťávu, mátu, sůl a pepř a vytvořte dresink.
3. Ten nalijte na melounový základ a jemně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
4. Salát posypte rozdrobeným sýrem, nechte vychladit v lednici a podávejte s čerstvým pečivem.
Čtvrtek: Zapečená cuketa s rajčaty a sýrem
Zapečená cuketa s rajčaty a sýrem
Suroviny:
- 2 středně velké cukety nakrájené na plátky
- 2 nakrájená rajčata
- 100 g strouhaného sýru (např. eidam, gouda nebo parmazán)
- 2 lžíce olivového oleje + na vymazání zapékací misky
- 2 najemno nasekané stroužky česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 °C.
2. Cukety a rajčata poskládejte ve vrstvách do olejem vymazané zapékací misky.
3. Ve skleničce smíchejte olivový olej, česnek, oregano, sůl a pepř.
4. Zálivku rozetřete na zeleninu a vše posypte nastrouhaným sýrem.
5. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, dokud sýr nezezlátne.
Pátek: Nejlepší mrkvový krém