Od pondělí do pátku: Večeře bez masa, které budou chutnat i zapřisáhlým masožravcům

16. června 2025 • 04:59

Milovníci masa se často obávají, že večeře bez něj nemohou být tolik chutné. Naštěstí ale existuje mnoho úžasných bezmasých receptů, které potěší i ty největší odpůrce vegetariánských pokrmů.

Naše kuchyně je známá svými chutnými masovými pokrmy, jako jsou guláše, vepřové na sto způsobů nebo uzené s knedlíkem. Ale co když máte chuť na něco jiného, než je maso? Nemusíte se bát, že budete trpět hlady. Připravili jsme pro vás několik skvělých receptů na večeře bez masa, které nezklamou ani ty největší milovníky masových specialit.

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Houbová omáčka s karlovarským knedlíkem

Úterý: Špenátové rizoto s citronem a parmezánem

Středa: Těstovinový salát Caprese

Čtvrtek: Zapečená cuketa s rajčaty a sýrem

Pátek: Nejlepší mrkvový krém

Pondělí: Houbová omáčka s karlovarským knedlíkem

Houbová omáčka s karlovarským knedlíkem Houbová omáčka s karlovarským knedlíkem • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 500 g hub (např. žampiony, lišky, hřiby)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • sůl, pepř, majoránka podle chuti

Knedlík připravte podle snadného videoreceptu:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub, CNC

Postup:

1. Houby očistěte a nakrájejte na kousky, menší můžete ponechat v celku.

2. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a orestujte na oleji.

3. Přidejte houby a smažte, dokud nepustí vodu.

4. Přilijte smetanu a vařte asi 5 minut, dokud omáčka nezhoustne. Dochuťte solí, pepřem a majoránkou.

5. Hotovou omáčku podávejte s karlovarským knedlíkem.

Úterý: Špenátové rizoto s citronem a parmazánem

Špenátové rizoto s citronem a parmezánem Špenátové rizoto s citronem a parmezánem • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 300 g rýže na rizoto
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 1 citron
  • 50 g parmazánu + na ozdobu
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup:

1. V hrnci rozehřejte máslo s olejem a orestujte na něm cibuli a česnek.

2. Přidejte rýži a míchejte, dokud se rýže nestane průhlednou.

3. Za stálého míchání postupně přilévejte vývar, asi 1/2 šálku najednou. Když se vsákne, přilijte zbytek. 

4. Když rýže nasaje všechnu tekutinu, vsypte pokrájený špenát a přidejte šťávu a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Míchejte, dokud špenát nezměkne a rýže je al dente.

5. Rizoto odstavte z plotny a vmíchejte nastrouhaný parmazán. Dochuťte solí a pepřem.

6. Na závěr nechte rizoto odpočinout pod pokličkou asi 5 minut.

7. Před podáváním ozdobte rizoto nastrouhaným sýrem a čerstvě mletým pepřem.

Středa: Těstovinový salát Caprese

Těstovinový salát Caprese Těstovinový salát Caprese • Autor: iStock

Suroviny:

  • 250 g krátkých těstovin, např. fusilli
  • olivový olej extra panenský
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1  lžíci balzamikového octa
  • 1/4 hrnku nastrouhaného sýru pecorino
  • 1/4 hrnku hoblinek sýru pecorino
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • mletý pepř
  • sůl
  • 3 hrnky cherry rajčátek (rozpůlených)
  • 1 hrnek kuliček mozzarelly (rozpůlených)
  • 1/2 hrnku červené cibule nakrájené na tenké plátky
  • 1 hrst čerstvé bazalky

Postup:

1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente. Sceďte je, pokapejte olivovým olejem, aby se neslepily, rozložte na velký talíř nebo plech na pečení a nechte vychladnout.

2. Ve velké míse prošlehejte 1/3 hrnku olivového oleje, citronovou šťávu, balzamikový ocet, nastrouhaný sýr pecorino, česnek, lžičku soli a asi dvě špetky mletého pepře. Přidejte vychladlé těstoviny a promíchejte, aby se obalily. Pak přidejte rozkrojená cherry rajčátka, mozzarellu, červenou cibuli a lístky bazalky a znovu promíchejte. Přidejte hoblinky sýru pecorino a jemně promíchejte.

3. Salát podle potřeby dochuťte, ozdobte další bazalkou a podávejte.

TIP: Když salát připravíte bez bazalky, vydrží vám v lednici až 4 dny. Bazalku do něj přidejte až těsně před podáváním.

Čtvrtek: Zapečená cuketa s rajčaty a sýrem

Zapečená cuketa s rajčaty a sýrem Zapečená cuketa s rajčaty a sýrem • Autor: Profimedia

Suroviny:

  • 2 středně velké cukety nakrájené na plátky
  • 2 nakrájená rajčata
  • 100 g strouhaného sýru (např. eidam, gouda nebo parmazán)
  • 2 lžíce olivového oleje + na vymazání zapékací misky
  • 2 najemno nasekané stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Cukety a rajčata poskládejte ve vrstvách do olejem vymazané zapékací misky.

3. Ve skleničce smíchejte olivový olej, česnek, oregano, sůl a pepř.

4. Zálivku rozetřete na zeleninu a vše posypte nastrouhaným sýrem.

5. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, dokud sýr nezezlátne.

Pátek: Nejlepší mrkvový krém

Video se připravuje ...

Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC

Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D.

Autor: red