Superpotravina týdne: Brokolice. 4 dobré důvody, proč si ji dát hned dnes plus recepty, které nejspíš neznáte

24. dubna 2024 • 04:43

Brokolici můžete v obchodech sehnat celý rok, a tak se na ni většina z nás dívá jako na něco naprosto běžného a možná i obyčejného. A většina z nás také ví, že brokolice je zdravá, ale už netušíme přesně proč. Možná vás překvapí, jak moc zdravá tato skromná zelenina je. Právem se může řadit mezi superpotraviny. Pokud ji budete jíst pravidelně, pochutnáte si a navíc můžete předejít řadě zdravotních potíží.

Brokolice je doslova nabitá vitaminy a minerálními látkami, což ji řadí mezi nejzdravější druhy zeleniny. Obsahuje vitamin C a beta-karoten (čím je brokolice tmavší, tím je v ní těchto dvou vitaminů více), kyselinu listovou, železo, vápník a draslík, důležitý je i obsah vlákniny. 

Z brokolice je výborná krémová polévka>>>

Video se připravuje ...

Mnohé vědecké studie prokázaly, že brokolice dokáže našemu tělu pomoct při mnoha zdravotních problémech. Proč je tak dobrá a prospěšná? 

Ochrání vás před rakovinou

Brokolice obsahuje látky zvané glukosinoláty, které ji mají primárně chránit proti škůdcům. Pokud ale brokolici sníte, nebo si ji dáte v podobě šťávy, uvolní se z ní látky, které mají protiplísňové a antibakteriální vlastnosti a hlavně v těle působí protinádorově. Jedna mezinárodní studie, jíž se zúčastnila i Česká republika, prokázala, že při příjmu jednoho jídla s brokolicí týdně klesá riziko rakoviny plic asi o třetinu. Podobný efekt má brokolice i na snížení rizika karcinomu prsu a tlustého střeva.  

Zpevní vám kosti

Brokolice obsahuje celkem dost vápníku, který, jak jistě víte, je spojován se zdravými kostmi. Co ale dělá z brokolice něco výjimečného, jsou další živiny, které obsahuje. Například hořčík, který je pro zdravé kosti také důležitý, protože pomáhá nasměrovat vápník přesně tam, kde má být, tedy do kostí a zubů. A také vitamin K, který velmi potřebujeme k podpoře zdravých kostí, jak stárneme.

Brokolicová polévka s česnekem Brokolicová polévka s česnekem • Autor: F.O.O.D

Podpoří imunitu i trávení

Brokolice je vynikajícím zdrojem vitaminu C, který hraje zásadní roli při posilování imunity. V době chřipek a nachlazení je tak brokolice výborným preventivním prostředkem. Vitamin C působí také jako antioxidant, chrání naše buňky před poškozením způsobeným škodlivými volnými radikály. Kromě toho obsahuje brokolice spoustu rozpustné i nerozpustné vlákniny. Rozpustná vláknina pomáhá zpomalit trávení, umožňuje lepší vstřebávání živin a reguluje hladinu cukru v krvi. Nerozpustná vláknina zase podporuje pravidelné vyprazdňování a zabraňuje zácpě.

Pomůže vám při sportu

Brokolice obsahuje hodně draslíku, což je minerál, který se stará o celkové zdraví mozku, svalů a nervového systému. Jeho hlavní funkcí je zajistit, aby vaše buňky udržovaly normální hladinu tekutin. Ovlivňuje také funkci svalů, činnost srdce a pomáhá udržovat krevní tlak v normálním rozmezí. Draslík se z těla ztrácí, když se potíte, obzvlášť, když sportujete v horkém počasí. Pro sportovce je tedy brokolice naprosto skvělá. 

Je lepší syrová, nebo vařená?

Když budete brokolici dlouho vařit ve vodě, můžete se tím zbytečně ochudit  (kromě chuti) o cenné živiny, hlavně vitaminy B a C, které jsou rozpustné ve vodě. Neznamená to ale, že chcete-li z brokolice získat maximum, musíte ji chroupat jen syrovou. Stačí použít šetrnější způsob úpravy, například blanšírování. Ponořte růžičky brokolice na chvilku do vroucí vody a následně je zchlaďte v ledové vodě. Dalším způsobem, který zachová v brokolici živiny a důležité enzymy, je vaření v páře (stačí 3–4 minuty), v mikrovlnné troubě (asi minutu) nebo rychlé orestování ve woku.

Brokolice 3x jinak

Vyzkoušejte tři recepty s brokolicí, které možná ještě neznáte. 

Zapečená brokolice se sýrem halloumi

Zapečená brokolice se sýrem halloumi Zapečená brokolice se sýrem halloumi • Autor: Dieta

Co budete potřebovat:

  • 3 pórky (jen bílou část)
  • 30 g másla
  • 1 lžíci tymiánu
  • 60 ml jablečného octa
  • 1 lžíci javorového sirupu
  • 1,5 l vody
  • 4 menší uvařené brokolice v celku
  • 300 g sýra halloumi
  • 12 snítek šalvěje
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Pórek nakrájejte na kolečka a opečte ho spolu s tymiánem za občasného míchání v pánvi na másle doměkka. Pak přidejte jablečný ocet, javorový sirup, sůl, pepř a vařte ještě asi 5 minut.

2. Troubu předehřejte na 220 °C. Plech vyložte pečicím papírem, z brokolice odkrojte stonky a růžice položte na plech. V každé udělejte tři řezy, asi po 3 cm. Takto vzniklé dutiny naplňte karamelizovaným pórkem, plátky sýra halloumi a snítkami šalvěje. Pokapejte olejem, posypte solí, pepřem a pečte asi 10 minut, nebo dokud vše nezezlátne.

Pečená brokolice s parmazánem

Pečená brokolice s parmazánem Pečená brokolice s parmazánem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 větší brokolici
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 2/3 hrnku nastrouhaného parmazánu
  • 1/4 lžičky chilli vloček (nemusí být)
  • jemně nastrouhanou kůru z 1 středního citronu

Postup:

1. Ve velké míse prošlehejte citronovou šťávu s olejem a solí. Přidejte brokolici rozebranou na růžičky, promíchejte a nechte stát asi 20 minut, občas promíchejte. Mezitím zahřejte troubu na 220 °C. 

2. Brokolici vyndejte z marinády a nechte okapat. Dejte ji do čisté mísy, posypte ji sýrem a chilli vločkami a promíchejte, aby se brokolice obalila sýrem. Pak ji rozložte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby a pečte asi 15 minut, dokud nebude brokolice křupavá.

3. Hotovou brokolici dejte do velké mísy, posypte citronovou kůrou a podávejte ji jako přílohu nebo i samostatně, doplněnou čerstvým pečivem. 

TIP: Máte-li rádi česnek, přidejte nasekaný stroužek nebo dva do marinády, do které se brokolice nakládá. 

Brokolicový salát s grilovanou kotletou

Brokolicový salát s grilovanou kotletou Brokolicový salát s grilovanou kotletou • Autor: Dieta

Co budete potřebovat:

  • 4 vepřové kotlety
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • 1 chilli papričku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední brokolici
  • 1 velkou mrkev
  • 1 lžíci limetové šťávy
  • 1 lžíci sezamového oleje
  • 1 svazek pažitky
  • 1 lžíci míchaného sezamu
  • 3 lžíce mandlových plátků

Postup:

1. Kotlety na krajích nařízněte, aby se maso na pánvi nebo grilu nekroutilo, a naložte do marinády z 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce javorového sirupu, 1 lžičky dijonské hořčice, rozmačkaného stroužku česneku, kousku nasekané chilli papričky a 2 lžic olivového oleje. Nechte odležet alespoň hodinu v ledničce.

2. Mezitím si připravte salát z brokolice. Tu rozeberte na růžičky a spařte je asi 2 minuty ve vroucí vodě. Pak je rychle zchlaďte v ledové vodě a nechte okapat. Mrkev oloupejte a nakrájejte na dlouhé nudličky nebo dlouhé tenké plátky pomocí škrabky a přidejte k brokolici. Ve skleničce umíchejte zálivku z 1 lžíce sójové omáčky, 2 lžic javorového sirupu, 1 lžíce limetové šťávy a 1 lžíce sezamového oleje a zálivkou pokapejte zeleninu. Přidejte nakrájenou pažitku, sezamová semínka a plátky mandlí, které můžeme předem nasucho opražit na pánvi.

3. Kotlety nechte ohřát na pokojovou teplotu a pak je opečte z obou stran na grilovací pánvi nebo na grilu, asi 7–8 minut, 5 minut z jedné a 2–3 minuty z druhé strany. Podávejte je s připraveným salátem.

Zkuste i další recepty:

Brokolicové karbanátky

Krémová brokolicová polévka s česnekem

Laksa s krůtou a brokolicí

Bramborové placky s brokolicí a pórkem

Tofu v arašídové omáčce s brokolicí

Video se připravuje ...
Autor: Anna Kopečková