Zázvor: Je to opravdu všelék, nebo jen přeceňovaný oddenek? Známe odpovědi

3. listopadu 2022 • 00:00

Bolí vás v krku? Dejte si zázvor. Trápí vás rýma nebo kašel? Opět zázvor! Horečka a bolesti? Zázvor, zázvor a zase zázvor. Tato štiplavá bylinka je často považována za superpotravinu, ale je to pravda, nebo jen staletá fáma?

Zázvor jednoznačně patří mezi jedno z nejstarších a nejvyužívanějších koření, které se rozšířilo prakticky do celého světa. Už před 5000 lety se o jeho léčivých účincích zmiňoval čínský císař Šen-nung, zvaný Božský vládce, a na své popularitě neztratil ani dnes. Přes 80 % zázvoru v dnešní době pochází z Indie, kde je nedílnou součástí zdejší kuchyně, ale pěstuje se také v Číně, Indonésii, Nigérii nebo na Jamajce.

Podzimní klasika, která se zázvorem chutná skvěle >>>

Kdy si předepisujeme zázvor

Pomůže zázvor při nachlazení? Pomůže zázvor při nachlazení? • Autor: iStock.com

Ať už v pastilkách, jako čaj, nebo sirup, zázvor si nejčastěji naordinujeme při nachlazení. Rýma, kašel, problémy dýchacích cest či viróza, zázvor zaujme hlavní místo na kuchyňské lince. Dále se také setkáváme s teorií, že zázvorové bonbony a lízátka pomáhají proti žaludeční nevolnosti a nechutenství. Naopak obklady a koupele od bolesti a artritických onemocnění. Pomůže však zázvor aspoň s něčím, nebo jde jen o nafouklý placebo efekt?

Co na to odborníci

Ohledně účinků zázvoru bylo provedeno mnoho studií. Žádné samozřejmě nepopírají vysoký podíl zdraví prospěšných látek, ale v posledních letech se ukazuje, že zázvor opravdu není všelék. Hlavním faktorem je, kde byl oddenek vypěstován. Každá lokalita má svá specifika a díky nim může mít zázvor dosti odlišné účinky. Také lékaři a odborníci se shodují, že zázvor může pomoct při mírných průbězích chorob a zdravotních obtížích, nikdy by však neměl nahrazovat lékařem doporučené medikamenty.

Kdy se zázvoru vyhnout

Zázvor, stejně jako ostatní léčivky nebo vitaminy, není určený pro každého. Pokud užíváte léky na ředění krve, zázvoru se vždy vyhněte. Zázvor také může u citlivějších jedinců vyvolávat alergickou reakci, pálení žáhy a ve vyšších dávkách především sušené formy zázvoru až způsobit vznik žlučových kamenů.

Jak se zázvorem v těhotenství? Jak se zázvorem v těhotenství? • Autor: iStock.com

A co v těhotenství?

Pokud vám v těhotenství nebude vadit výrazná vůně a chuť, zázvor může ulevit od zažívacích problémů. Vždy jej ale užívejte po konzultaci s lékařem! Zázvor totiž může způsobit zvýšenou stažlivost dělohy, což je v graviditě opravdu velmi nebezpečné.

Zázvorový shot

Ginger shot Ginger shot • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 200 g čerstvého zázvoru
  • šťáva ze dvou citronů
  • 1 lžíce medu
  • 100 ml vody

Postup:

1. Zázvor nakrájíme a rozmixujeme s citronovou šťávou, medem a vodou.

2. Směs přecedíme a můžeme ihned podávat. Pokud je na vás chuť moc výrazná, přidejte dvě lžíce kokosového mléka a led.  

Autor: TR