Neobvyklá jídla na grilu: Zkuste avokádo, květák, meloun nebo citrony

3. června 2022 • 00:00

Možná máte hovězí steaky v malíčku a nebojíte se na mřížku grilu položit ani chřest, cuketu nebo kukuřici. Grilovat se dá ale i spousta dalších potravin, které by vás možná ani ve snu nenapadly. Rozšiřte svůj repertoár a objevte kouzlo grilovaného avokáda, květákových steaků nebo citronů ožehnutých ohněm.

Avokádo

Avokádo je zdravé a dá se připravit na spoustu různých způsobů. Výborné je dokonce i grilované. Zralé avokádo rozpulte a odstraňte pecku. Na řezu ho potřete olivovým olejem, případně ještě okořeňte mletou paprikou a chilli, položte řeznou stranou na rozpálený gril a opékejte asi 5 minut, dokud se na avokádu nevytvoří tmavá mřížka. Nechte ho trochu vychladnout, pak ho opatrně oloupejte nebo vydlabejte ze slupky lžící, nakrájejte na plátky a podávejte s rajčatovou salsou. Nebo ho položte na plátek chleba opečený na grilu potřený lučinou či kozím sýrem, lehce rozmáčkněte vidličkou a podle chuti osolte. Udělat z něj můžete i výborné guacamole.

Video se připravuje ...

Zelí

Na tuto dobrotu můžete použít bílé nebo červené zelí, které na grilu získá skvělou chuť a zároveň si zachová svou křupavost. Omyté zelí nakrájejte na čtvrtky a pak na klínky silné asi 0,5 cm tak, aby každý obsahoval i kus košťálu, ten bude držet jednotlivé listy pohromadě. Potřete je olejem a grilujte dozlatova 5–6 minut z každé strany. Podávejte jako přílohu k masu nebo klidně samotné, přelité medovo-hořčičným dresinkem či asijským pestem.

Květák

Milovníky masa možná překvapí, že vynikající grilované steaky nemusí být jen z masa. Zkuste si je udělat z květáku. Je to překvapivě dobré a je to i ideální způsob, jak do jídelníčku zakomponovat víc zeleniny. Květák nakrájejte podélně na plátky silné asi 2 cm. Můžete je jen potřít olivovým olejem a osolit nebo plátky potřete marinádou umíchanou ze 120 ml olivového oleje, šťávy z 1 citronu, jednoho prolisovaného stroužku česneku a 2 lžiček medu, nechte 15 minut odpočinout a pak grilujte z každé strany asi 2–3 minuty. Před podáváním plátky posypte nasekanou petrželkou nebo koriandrem nebo je podávejte s domácím pestem.

Grilované steaky z květáku s pestem Grilované steaky z květáku s pestem • Autor: iStock

Vejce

Věřte nebo ne, ale na grilu lze snadno připravit i vejce. Potřebujete k tomu jen formu na muffiny, kterou dobře vymažete olejem. Do každého důlku rozklepněte vejce, můžete přidat i nakrájenou zeleninu, slaninu, šunku nebo nastrouhaný sýr. A o zbytek už se postará rozpálená mřížka grilu.

Mrkev

Grilovaná mrkev je levná a výborná příloha, kterou si zamilujete. Vezměte pár větších mrkví, rozkrojte je napůl, potřete olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a za průběžného otáčení grilujte, dokud nebudou mrkve měkké. Stačí je posypat čerstvými bylinkami a podávat jako přílohu k masu nebo si z nich udělejte lehkou večeři – pokapejte je balzamikovým octem, posypte rozdrobeným balkánským sýrem a doplňte čerstvým pečivem.

Římský salát

Tento listový salát je jedním z mála, který vydrží vysokou teplotu grilu. Odstraňte ze salátu vnější listy, rozkrojte ho napůl, položte plochou stranou na gril potřený olejem a grilujte 3–5 minut, až se na řezné straně utvoří mřížka. Salát osolte, opepřete a podávejte s dipem nebo jako oblíbený salát Caesar.

Grilovaný citron můžete použít na dochucení masa Grilovaný citron můžete použít na dochucení masa • Autor: iStock

Citron

I grilování citronu může působit divně, díky němu ale citron zkaramelizuje a získá příjemnou chuť. Překrojte ho napůl, položte řeznou stranou na rošt grilu potřený olejem a grilujte několik minut, dokud se na řezu neutvoří tmavá mřížka. Citron průběžně kontrolujte, i když je kyselý, stejně jako ostatní ovoce je náchylnější ke spálení. Grilovaný citron můžete použít k dochucení ryb, do domácí limonády, koktejlu nebo na pokapání různých dezertů.

Ananas

Toto ovoce s vysokým obsahem cukru se na gril obzvlášť hodí. Ideální jsou silnější plátky, které můžete umístit i na hodně rozpálený gril. Průběžně je kontrolujte a otáčejte. Grilovaný ananas je výborný se zmrzlinou nebo ovocnou omáčkou, ale i jako příloha k vepřovému masu a jako chutný doplněk do všech druhů kořeněných a sladkých koktejlů.

Piškot

Chcete-li grilovaný ananas podávat jako dezert, můžete ho doplnit plátkem klasického piškotu lehce ožehnutým na grilu. Obojí na talíři pokapejte rozpuštěným máslem ochuceným cukrem a zdobte kopečkem šlehačky a nakládanou třešní.

Grilovaný meloun s rukolou, červenou cibulí a sýrem feta Grilovaný meloun s rukolou, červenou cibulí a sýrem feta • Autor: iStock

Meloun

Grilování dodá melounu ještě sladší a lehce kouřovou příchuť. Stačí ho nakrájet na plátky, potřít olejem a položit jen na malou chvilku na rozehřátý gril, dokud se na melounu neutvoří tmavá mřížka. Grilovaný meloun je výborný jen tak samotný nebo ho osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a podávejte s plátkem citronu a čerstvou mátou. Případně z něj můžete připravit salát s rukolou, červenou cibulí a sýrem feta. A třeba si troufnete i na tuto originální kombinaci – grilované plátky melounu posypte nakládanou červenou cibulí, rozdrobeným sýrem s modrou plísní, orestovanými vlašskými ořechy, čerstvou bazalkou a drceným pepřem.

Autor: AK