Král Karel III. je v jídle dost konzervativní. Proč neobědvá a co mu chutná nejvíc?

4. května 2023 • 10:00

Po více než 70 letech má Velká Británie krále, jeho korunovace se koná v sobotu 6. května. O zvycích nového panovníka Karla III., nejstaršího syna zesnulé královny Alžběty II., známého z minulosti jako princ Charles, toho bylo napsáno už mnoho. Například to, že miluje dokonale uvařená vejce. Ne vše je pravda, jedno je ale jisté. Nový král je v jídle dost konzervativní, a v některých věcech i poněkud zvláštní. Jak vlastně vypadá jeho jídelníček? 

Král Karel III. stejně jako jeho matka Alžběta II. velmi dbá na to, aby jeho strava byla kvalitní. Hodně ho zajímá, odkud jídlo pochází, a velký důraz klade na to, aby bylo sezonní a organické. Takže personál královského paláce dobře ví, že servírovat jahody nebo chřest v prosinci je naprosto nemyslitelné! O ekologické zemědělství se král zajímal už před 30 lety, tedy v době, kdy většina lidí ještě vůbec nevěděla, o co vlastně jde. V roce 1990 také založil značku potravin Duchy Organics s cílem podporovat ekologické zemědělství.

Video se připravuje ...

Na svých pozemcích královská rodina pěstuje řadu plodin (královna Alžběta II. například milovala jahody, které i ráda sama sbírala) a na rozlehlém zámku v Balmoralu, který rodina využívá hlavně jako letní sídlo, dokonce roste mnoho hub. Král lesní houby miluje a v minulosti se už stalo, že na zámek přivezl královského šéfkuchaře a osobně mu ukázal místa, kde rostou ty nejlepší hříbky. Pokud se nasbírané houby nespotřebují hned, orestují se s bylinkami a uloží do mrazáku, aby se daly použít v zimních měsících. Král má i vlastní včely, které choval spolu s královnou (mimochodem, i ty musely být podle jedné z tradic speciálně informovány o tom, že královna zemřela). Dva dny v týdnu se Karel III. zcela vyhýbá masu a jeden den v týdnu vynechává i veškeré mléčné výrobky. Důvodem je udržitelnost, tedy snaha přispět ke snížení uhlíkové stopy. Nejspíš i proto je oficiální pokrm, který bude doprovázet královskou korunovaci, bezmasý. 

I když se s nástupem Karla III. na trůn mnohé změnilo, přísný režim a nabité dny začínající brzy ráno a končící až kolem půlnoci zůstaly. Nicméně jíst se musí. Jak tedy vypadá jeho obvyklý jídelníček? 

Klasická anglická snídaně? Ani náhodou!

Karel III. obvykle začíná den velmi zdravou snídaní. Často se tvrdilo, že je posedlý vařenými vejci. Dokonce tak, že si prý nechával každé ráno připravovat sedm vařených vajec a z nich si pak vybral to, které bylo podle něj dokonale vařené. Ale to jsou jen fámy. Obvykle si po ránu dává čerstvé ovoce (prý obzvlášť miluje švestky ze zahrady), semínka, pšeničné klíčky, müsli nebo celozrnné vločky a k tomu čaj, konkrétně darjeeling s medem a mlékem.

Král snídá zdravě, většinou ovoce, semínka a müsli Král snídá zdravě, většinou ovoce, semínka a müsli • Autor: iStock

Král, který neobědvá

Snídaně musí být vydatná, což pochopil i personál. Král totiž nejí oběd. Ten považuje za zbytečný luxus, který ho zdržuje od práce. „Jako první jsem se naučil, že před nabitým pracovním dnem musím mít vydatnou snídani a že s sebou musím mít proteinové tyčinky. Den začínal velkými miskami sezonního ovoce s různými druhy semínek za poslechu zpráv v rádiu nebo čtení novin,“ prozradil bývalý pobočník krále Julian Payne pro britský deník Mirror, jak vypadá obvyklé ráno po boku krále. I ostatní členové králova personálu jsou zvyklí nosit si s sebou svačinu nebo oběd do krabičky, aby vydrželi až do večera.

Také bývalý šéfkuchař Darren McGrady potvrdil, že dnů, kdy si Karel III. dal oběd, bylo za kuchařova působení v královském paláci jen pár. Většinou to bylo v době, kdy byl na venkově a maloval obrazy. To si prý k obědu přinesl sendvič.

Nicméně i v nabitých dnech má král jedno pravidlo – v jednu hodinu po poledni si udělá malou pauzu. Ovšem ani v tomto případě ji nevěnuje jídlu. Jde totiž na krátkou procházku. „Vždy nesnášel pocit, že je moc dlouho zavřený uvnitř, alespoň jeho okna proto bývala většinu času dokořán,“ prozradil bývalý pobočník pravidlo Karla III. Čas na větší pauzu a něco k snědku přichází až o pár hodin později, v pět hodin. To pak Karel III. většinou usedá se svou manželkou k čaji, ke kterému si dává sendvič nebo kousek dortu. A když něco zbude, personál vše pečlivě zabalí a naservíruje ve stejnou dobu druhý den.

V pět hodin si král konečně dopřeje pauzu se svačinou v podobě čaje a sendviče nebo kousku dortu V pět hodin si král konečně dopřeje pauzu se svačinou v podobě čaje a sendviče nebo kousku dortu • Autor: iStock

Zatímco během dne se král v jídle dost odbývá, vše si vynahrazuje večeří, která se podává přesně o půl deváté. Servírované pokrmy jsou většinou ze surovin z královy biozahrady a také z vlastního chovu slepic a kuřat. Zálibu v chovu slepic ostatně už s králem sdílejí i jeho vnoučata, princové George a Louise a princezna Charlotte. Obzvlášť rád má král pečené jehněčí podávané s rizotem z hub nasbíraných na panství v Balmoralu. Je také vášnivý lovec a zvěřinu, kterou uloví, si rád i sám připraví. Jeho verze musaky s tetřevem (anglicky grouse) dostala dokonce svůj název: groussaka. Pokud je někdy na jídelním lístku dezert, většinou to není nic s čokoládou. Na tu si král na rozdíl od své matky, která čokoládu milovala, moc nepotrpí.

Královo oblíbené houbové rizoto s jehněčím

Bývalý šéfkuchař Darren McGrady se podělil o recept na oblíbené jídlo krále Karla III. – pečené jehněčí s houbovým rizotem. Připravte si asi kilogram jehněčí kýty. Ochuťte ji solí a pepřem a orestujte ze všech stran v pánvi na oleji. Pak maso dodělejte metodou sous-vide (zabalené v plastovém sáčku ve vodní lázni) nebo dopečte v pekáčku v troubě.

Houbové rizoto Houbové rizoto • Autor: iStock

Na rizoto budete potřebovat 500 g kulatozrnné rýže, kterou smíchejte se sušenými hříbky (asi 2 hrsti). V pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte rýži s houbami a míchejte, dokud není rýže olejem obalená. Připravte si litr kuřecího vývaru, část přilijte k rýži, osolte, opepřete a vařte za stálého míchání. Když rýže absorbuje všechnu tekutinu, přilijte další vývar a takto vařte za průběžného dolévání vývaru asi půl hodiny, dokud není rýže měkká. Ke konci přidejte trochu bílého vína a na poslední chvíli do rizota nastrouhejte parmazán, aby se rizoto zahustilo. Podle chuti můžete přidat i trochu lanýžového oleje. Podávejte s pečeným jehněčím masem.  

Video se připravuje ...
Autor: AK