Oficiální recepty na korunovaci krále Karla III. byly odtajněny. Co dobrého se bude podávat?

23. dubna 2023 • 00:00

Korunovace britského krále Karla III. se koná již 6. května a Buckinghamský palác postupně zveřejňuje podrobnosti o třídenních oslavách, které ji budou doprovázet. Už teď je jasné, že si hosté užijí jedinečný zážitek a také speciálně vybraná jídla. Jaké lahůdky se budou během korunovace podávat?

Během pouličních oslav spojených s korunovací Karla III. se budou podávat lahůdky vytvořené speciálně pro tuto příležitost. Když byla v roce 1953 korunována královna Alžběta II., byl pro tuto příležitost vymyšlen unikátní recept, který dnes všichni znají jako korunovační kuře. Jemné maso ve smetanové kari omáčce je opravdu skvělé a v Británii se stalo klasikou. V restauracích si ho můžete dát jako salát podávaný na hlávkovém salátu nebo rýži, případně v nějakém bistru jako rychlý oběd v podobě plněné bagety. 

Ke zlatému výročí nástupu Alžběty II. na trůn v roce 2002 se připravovalo také kuře. Tentokrát bylo pečené, nakrájené na kousky a obalené ve směsi créme fraîche, majonézy, limetové šťávy a zázvoru. Servírovalo se s těstovinovým salátem, čtvrtkami limety a posypané nasekanou petrželkou.

Jaká jídla měla ráda Alžběta II.? >>>  

Video se připravuje ...

Králova volba mnohé překvapila

O novém králi Karlu III. je známo, že je v jídle hodně konzervativní. Dává přednost sezonním surovinám a maso si dopřeje jen dvakrát týdně. Vegetariánské jídlo jako korunovační pokrm by proto nebylo až takovým překvapením. Zvláštní je, že jde o specialitu, která je spojována hlavně s Francií a má prapůvod v Německu. Mnoha Britům se také zdá málo vznešená a některým vadí, že obsahuje vejce, která jsou v současné době v Británii nedostatkovým zbožím. A co to tedy je? Slaný koláč neboli quiche. Král totiž miluje cokoli, co obsahuje vejce a sýr, a recept na korunovační quiche osobně vybral spolu se svou manželkou Kamilou a královským šéfkuchařem Markem Flanaganem.

Quiche je plněný špenátem, čedarem, fazolemi a voňavým estragonem a důvodů, proč byl vybrán, je hned několik. Dá se podle potřeby obměňovat, takže ho lze snadno přizpůsobit různým dietním požadavkům i chuťovým preferencím a jeho výroba není příliš nákladná (až na ta vejce...).  A také ho lze podávat teplý i studený, což je pro takzvané komunitní obědy, které se budou pořádat v době korunovace po celé Británii a mají za cíl spojovat komunity a sousedy, ideální. Královský palác doporučuje korunovační quiche servírovat spolu se zeleným salátem a vařenými novými bramborami.

Chcete-li si alespoň prostřednictvím jídla vychutnat korunovační oslavy, můžete si quiche upéct doma:

Korunovační quiche

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 125 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 25 g studeného másla nakrájeného na kostičky
  • 25 g sádla
  • 2 lžíce mléka

(lze použít i 250 g hotového křehkého těsta)

Na náplň:

  • 125 ml mléka
  • 175 ml smetany ke šlehání
  • 2 střední vejce
  • 1 lžíci nasekaného čerstvého estragonu
  • sůl a mletý pepř
  • 100 g nastrouhaného čedaru
  • 180 g krátce povařeného listového špenátu, lehce nakrájeného
  • 60 g vařených fazolí fava (nebo sójových bobů) + syrové fazole na předpečení korpusu

Korunovační quiche Korunovační quiche • Autor: Instagram/the_fun_foodie_lady

Postup:

1. Všechny suroviny na těsto kromě mléka promněte prsty na drobenku. Pomalu přilévejte mléko a rychle zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte asi 45 minut odpočinout v ledničce.

2. Připravené těsto rozválejte na pomoučněném válu na kulatý plát silný asi
5 mm a o něco větší, než je forma. Vložte ho do formy, zakryjte fólií a dejte ještě na 30 minut do ledničky.

3. Pak těsto zakryjte kruhem papíru na pečení, posypte ho suchými fazolemi, dejte do trouby předehřáté na 190 °C a zapečte 15 minut. Odstraňte papír a fazole a teplotu trouby snižte na 160 °C.

4. V misce smíchejte mléko, smetanu a vejce, osolte a opepřete. Předpečený korpus posypte polovinou nastrouhaného čedaru, přidejte špenát, vařené fazole, estragon a vše opatrně rovnoměrně rozprostřete pomocí vidličky. Dejte pozor, abyste těsto na dně neprotrhli. Vše zalijte připravenou směsí a posypte zbylým sýrem. Quiche dejte do trouby a pečte 20–25 minut, dokud náplň neztuhne a lehce nezezlátne.

Korunovačních lahůdek je víc

Korunovační quiche je hlavním, ale nikoli jediným pokrmem, který se bude během oslav v ulicích nabízet. Těmi dalšími jsou jehněčí kotletky s asijskou marinádou podle receptu špičkového asijského šéfkuchaře Kena Homa. Dále grilovaný lilek ochucený česnekem a podávaný s jogurtovou omáčkou s kari kořením a mangovým čatní, který připravuje hvězda britských televizních kuchařských show Nadiya Hussain. Sladký dezert vymyslel michelinský šéfkuchař Adam Handlig a je kombinací tradičního yorkshirského moučníku podobného perníku, jahodového želé, pudinku ochuceného čerstvým zázvorem a kandovaných pistácií. 

Video se připravuje ...

Autor: AK