Alžběta II. a její oblíbená jídla: Co miluje nejvíc a čeho by se nedotkla?

21. dubna 2022 • 00:00

Královna Alžběta II., která je na trůně od roku 1952, je v současnosti nejdéle vládnoucí panovnicí a dnes, 21. dubna, slaví už neuvěřitelné 96. narozeniny. Není divu, že mnohé zajímá, zda tajemstvím její dlouhověkosti není nějaká speciální dieta. Na čem si vlastně královna ráda pochutnává, co jí během dne a jsou jídla, kterých by se nikdy nedotkla?

Pravda je, že Alžběta II. je, co se týče jídla, pravým opakem svého zesnulého manžela prince Philipa. Ona jí, aby žila, zatímco princ Philip byl ten, kdo žije, aby jedl. Lze ho nazývat opravdovým labužníkem, který chtěl neustále zkoušet nová jídla a byl nadšený z nových surovin. A nutno dodat, že ani jako kuchař se necítil nesvůj. Přestože to tedy může být pro mnohé překvapením, Alžběta II. není žádná velká gurmánka a nepotrpí si ve svém jídelníčku na velké změny. Preferuje anglickou a francouzskou kuchyni, dopřává si jen menší porce a drží se stejných jídel, která si dává stále dokola. A jí sezónně.

Královniny stravovací zvyklosti byly dlouho tajemstvím, dokud o nich otevřeně nepromluvil bývalý královský šéfkuchař Darren McGrady, který 15 let vařil v Buckinghamském paláci nejen pro královnu, ale i pro ostatní členy královské rodiny. Co si tedy královna dopřává během dne?

Snídaně po královsku

Královna Alžběta dává přednost tomu, aby byla snídaně jednoduchá. Tím hlavním, co si po ránu dopřeje, je čerstvé ovoce, které konzumuje velmi vybraným způsobem a samozřejmě příborem. Její přísná viktoriánská výchova jí totiž brání sníst cokoli jen rukama. „Jediná věc, kterou by zvedla a zkonzumovala jen pomocí prstů, je odpolední čaj,“ prozradil v jednom z rozhovorů Darren McGrady. Například banánu nejdříve královna odřízne oba konce, pak ho podélně rozřízne, odstraní slupku a vnitřek naseká nožem a sní pomocí vidličky. A hrušky prý jí jako vařená vejce – odřízne jim vršek a vnitřek vydlabe lžičkou. Někdy si královna k snídani ještě dopřeje míchaná vajíčka s uzeným lososem a čas od času prý i uzenou tresku.

Oběd začíná koktejlem

Stojí za zmínku, že královna má obzvláště ráda gin a ještě před obědem si dává koktejl z ginu a dubonnetu (sladký a aromatický vinný aperitiv) s plátkem citronu a spoustou ledu. I v případě oběda má ráda jednoduché věci – grilované ryby nebo kuře. Z ryb má nejraději doverský mořský jazyk s lehce orestovaným špenátem nebo cuketou. Případně paštiku Gleneagles z uzeného lososa, pstruha a makrely, kterou si dává jako předkrm. Pokud jde o kuře, tak nejlépe grilované a podávané se salátem. Přílohám, jako jsou těstoviny nebo brambory, se většinou vyhýbá.

Alžběta II. jí poměrně střídmě. Například kousek ryby s orestovaným špenátem. Alžběta II. jí poměrně střídmě. Například kousek ryby s orestovaným špenátem. • Autor: iStock

Večeře hodná Jejího Veličenstva

Večeře bývá velmi podobná obědu. Vede maso v jednoduché úpravě a zelenina. Hodně prostoru dostává zvěřina, kterou královna miluje. Zejména dobře propečený galský steak s hustou houbovou omáčkou ochucenou whisky. A než jde spát, dopřeje si Její Veličenstvo sklenku toho nejlepšího šampaňského.

Je to čokoholička

Na sladkosti si královna moc nepotrpí, většinou jí jako dezert stačí čerstvé ovoce jako jahody nebo broskve. Jedinou výjimkou je čokoláda, kterou Alžběta přímo zbožňuje. „Je to naprostá čokoholička. Vybrala by si cokoliv s čokoládou, co bychom dali na jídelní lístek, obzvlášť kdyby to byl její oblíbený čokoládový dort,“ prozradil bývalý královský šéfkuchař.

Dezert z čokolády, skořice a křehkých sušenek je jediný, který si královna může dávat stále dokola a klidně každý den. Zatímco u jiných zákusků má personál dovoleno sníst to, co zbylo, milovaného královnina dortu se nikdo neodvažuje ani dotknout, protože si ho královna hlídá do posledního drobečku a nedej bože, kdyby z něj chyběl jediný kousek! Miluje ho tolik, že když někam cestuje, její oblíbený dort cestuje spolu s kuchařem v závěsu za ní. Lásku k čokoládovému dortu po ní zdědil i její vnuk, princ William.

Klidně si dá i hamburger, ale po královsku

Na svém YouTube kanálu se Darren McGrady také svěřil, že se Její Veličenstvo zásadně vyhýbá rychlému občerstvení. Pro jedno jídlo má ale velkou slabost, kterým je hamburger, ovšem v podobě, jak se na královnu Anglie sluší. Tedy zásadně bez housky a místo kečupu s brusinkami. Samozřejmě ho jí příborem a často si ho nechává dělat ze zvěřiny, většinou ze srnčího masa.

Jsou i jídla, která nesnáší

Královna se snaží jíst sezónně. Proto si klidně dá v létě jahody každý den, ale kdyby jí je někdo naservíroval v lednu, ani se jich nedotkne. Jak již bylo zmíněno, nedává si přílohy ani pečivo. Pouze občas, když se koná například banket. Možná proto nejí ani pizzu. Také se vyhýbá česneku nebo velkému množství cibule. Důvod královniny averze k česneku prozradil její bývalý šéfkuchař v rozhovoru pro Daily Mail: „Jíst česnek bylo v době, kdy vyrůstala, považováno za velmi asociální. Protože když jste druhý den pořádali audienci, nechtěli jste mít česnekový dech.“

Uvařte si recept pro královnu

Darren McGrady prozradil i recept na královniny oblíbené galské steaky s omáčkou, při jejichž přípravě se používá jedna z typicky britských přísad – pomazánka marmite se silnou slanou chutí vyráběná z kvasnicového extraktu.

Oblíbený královnin steak je s houbovou omáčkou ochucenou whisky Oblíbený královnin steak je s houbovou omáčkou ochucenou whisky • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 steaky z hovězí svíčkové
  • 1 jemně nakrájenou cibuli
  • 1 nasekaný stroužek česneku
  • 100 g nakrájených krémových žampionů
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 1/2 kostky kuřecího bujónu rozpuštěné v 1/2 litru vroucí vody (nebo 1/2 litru čerstvého domácího kuřecího vývaru)
  • 1/4 lžičky marmite
  • 1 lžíci whisky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci jemně nasekané petrželky
  • sůl a mletý pepř

1. Maso osolte, opepřete, dejte na rozpálenou pánev se dvěma lžícemi olivového oleje a opékejte na středním plameni asi čtyři minuty z každé strany. Vyjměte ho na talíř, zakryjte poklicí a uložte na teplé místo.

2. Do pánve přidejte zbývající dvě lžíce oleje a cibuli a lehce ji orestujte. Přidejte houby a česnek a restujte, dokud houby nezměknou. Vmíchejte whisky, smetanu, kuřecí vývar a marmite, zvyšte teplotu a za průběžného míchání omáčku povařte do zhoustnutí.

3. Omáčku odstavte z ohně a dochuťte solí a pepřem. Přimíchejte k ní šťávu, kterou mezitím pustilo maso, a část nasekané petrželky a podávejte ke steakům a posypané zbylou petrželkou. Vhodnou přílohou je bramborová kaše, rýže nebo těstoviny. Pokud chcete jíst jako královna, tak pouze se zeleninou.

Tak dobrou chuť a připijte si na královnino zdraví!

Video se připravuje ...

 

Autor: AK