Jak uvařit rýži, aby se nerozvařila

4. srpna 2017 • 11:56

Rýže už je u nás jednou ze základních příloh, přesto se jí spousta kuchařů a kuchařek bojí. Uvařit rýži je přitom snadné. Pokud chcete, aby byla chutná a na talíři krásně nadýchaná, musíte ale dodržovat některá základní pravidla.

Propláchnutí je základ

Rýži dobře přeberte od nečistot a důkladně několikrát propláchněte pod tekoucí studenou vodou, dokud není úplně čistá. Zbavíte ji tak přebytečného škrobu. Pak ji nechte okapat. Vody zbavenou rýži pak krátce opražte na sucho, na olivovém oleji nebo ghí a zalijte vodou nebo vývarem.

Na poměru vody záleží

Existuje zlaté pravidlo, které používaly už naše prababičky, a to praví "na jeden díl rýže dva díly vody". Toho se klidně můžete držet i v dnešní době. Například na jeden hrneček rýže tedy použijte dva hrnečky vody. Dle chuti osolte, přikryjte pokličkou a ztlumte zdroj tepla. Rýži vařte při takzvaném "utajovaném varu". Asi po 20 minutách bude rýže hotová, respektive udušená. Důležité je, abyste během vaření nezvedali pokličku ani rýži nemíchali, protože by se odpařila voda, která by pak rýži chyběla. Hotovou rýži nechte asi 5 minut odstát a pak ji v hrnci vidličkou zlehka "načechrejte".

Ochuťte ji

Pro lepší chuť můžete do rýže na začátku vaření přidat malou cibuli, do které zapícháte pár hřebíčků. Pokud nepočítáte kalorie, můžete nejdříve opražit trochu nadrobno nakrájené slaniny nebo na olivovém oleji osmažit cibulku či česnek a na tento základ teprve dát propláchnutou rýži. Milovníci kořeněných pokrmů zase mohou přisypat trochu kari koření.

Video se připravuje ...

Vařte ji jako těstoviny

Pokud si netroufáte na výše popsaný klasický způsob vaření nebo se vám to stále nedaří, můžete rýži uvařit i způsobem, jako vaříte těstoviny. Do velkého hrnce dejte vařit vodu se solí, případně i se lžící olivového oleje, másla nebo ghí. Když se začne vařit, přidejte rýži. Ztlumte plamen a nechte vařit. Když je rýže měkká, sceďte ji.

Rýže neodmyslitelně patří ke španělskému ptáčkovi. Připravte ho podle nejlepšího receptu ZDE >>>

Autor: Redakce