Tajemství dlouhověkosti Alžběty II.? Skromný jídelníček, dobrá čokoláda a jeden překvapivý zvyk

21. dubna 2024 • 03:17

Královna Alžběta II., jejíž výročí narození si svět připomíná 21. dubna, stála v čele Spojeného království neuvěřitelných sedm desetiletí a dožila se 96 let. Navíc se až téměř do smrti těšila celkem dobrému zdraví. Není tedy divu, že mnohé zajímá, zda tajemstvím její dlouhověkosti nebyla nějaká speciální dieta. Pravda je, že její zdravý a dlouhý život měl pár tajemství. Na čem si královna ráda pochutnávala a kterých jídel by se nikdy nedotkla? 

Alžběta II. byla, co se týče jídla, pravým opakem svého zesnulého manžela prince Philipa. Jedla, aby žila, zatímco princ Philip byl ten, kdo žije, aby jedl. Byl to opravdový labužník, který chtěl neustále zkoušet nová jídla a byl nadšený z nových surovin. Královna Alžběta II. naopak žádná velká gurmánka nebyla a ve svém jídelníčku si ani nepotrpěla na velké změny. Preferovala anglickou a francouzskou kuchyni, dopřávala si jen menší porce a držela se stejných jídel, která si dávala stále dokola. Také jedla sezonně a měla jeden zvyk, který, jak tvrdili královští zasvěcenci, mohl přispět k tomu, že se dožila vysokého věku.  

Video se připravuje ...

Alkohol jako elixír mládí?

Britská královna rozhodně věděla, jak pít, aby jí to prospívalo. A to i přesto, že si libovala v poměrně silných koktejlech. Už její maminka, královna matka, která zemřela v roce 2002 ve věku 101 let, byla poměrně velkou konzumentkou alkoholu. Dokonce se o ní říkalo, že má takzvanou dutou nohu, tedy že může vypít jakékoli množství alkoholu, aniž se to na ní nějak negativně projeví. Bryan Kozlowski, autor knihy Ať žije královna! 23 pravidel pro život od nejdéle žijící britské panovnice (Long Live the Queen: 23 Rules for Living from Britain’s Longest-Reigning Monarch), poukazuje na to, že možná právě alkohol v podobě vína a koktejlů pečlivě dávkovaných během dne mohl být (kromě dobrých genů a dalších faktorů) tajemstvím královniny dlouhověkosti a duševní pohody. První drink v podobě koktejlu z ginu a dubonnetu si Alžběta II. dopřávala už před polednem. Během oběda si pak dávala další svůj oblíbený koktejl Dry Gin Martini. Oběd pak zakončila kouskem dobré čokolády a sklenkou vína. A těsně před ulehnutím ještě vypila sklenku šampaňského.  

Královniným oblíbeným koktejlem byl gin s dubonnetem, citronem a ledem Královniným oblíbeným koktejlem byl gin s dubonnetem, citronem a ledem • Autor: iStock

Královniny stravovací zvyklosti byly dlouho tajemstvím, dokud o nich otevřeně nepromluvil bývalý královský šéfkuchař Darren McGrady, který 15 let vařil v Buckinghamském paláci nejen pro královnu, ale i pro ostatní členy královské rodiny. Co dobrého k jídlu si tedy královna dopřávala během dne?

Snídani jedla pouze příborem

Královna Alžběta dávala přednost tomu, aby byla snídaně jednoduchá. Tím hlavním, co si po ránu dopřávala, bylo čerstvé ovoce, které konzumovala velmi vybraným způsobem a samozřejmě příborem. Její přísná viktoriánská výchova jí totiž bránila sníst cokoli jen rukama. „Jediná věc, kterou by zvedla a zkonzumovala jen pomocí prstů, je odpolední čaj,“ prozradil v jednom z rozhovorů Darren McGrady. Někdy si královna ke snídani ještě dopřála míchaná vajíčka s uzeným lososem a čas od času prý i uzenou tresku.

Milovala zvěřinu a ryby. A nejlépe bez příloh

I v případě oběda měla královna ráda jednoduché věci – grilované ryby nebo kuře. Z ryb to byl často doverský mořský jazyk s lehce orestovaným špenátem nebo cuketou. Případně paštika Gleneagles z uzeného lososa, pstruha a makrely, kterou si dávala jako předkrm. Pokud jde o kuře, tak nejlépe grilované a podávané se salátem. Přílohám, jako jsou těstoviny nebo brambory, se většinou vyhýbala.

Večeře bývala velmi podobná obědu. Vedlo maso v jednoduché úpravě a zelenina. Hodně prostoru dostávala zvěřina, kterou královna milovala. Zejména dobře propečený galský steak s hustou houbovou omáčkou ochucenou whisky. 

Oblíbený královnin steak byl s houbovou omáčkou ochucenou whisky. Oblíbený královnin steak byl s houbovou omáčkou ochucenou whisky. • Autor: iStock

Byla to čokoholička

Na sladkosti si královna moc nepotrpěla. Většinou jí jako dezert stačilo čerstvé ovoce jako jahody nebo broskve. Jedinou výjimkou byla čokoláda, kterou Alžběta přímo zbožňovala. „Je to naprostá čokoholička. Vybrala by si cokoli s čokoládou, co bychom dali na jídelní lístek, obzvlášť kdyby to byl její oblíbený čokoládový dort,“ prozradil kdysi bývalý královský šéfkuchař. Čokoládový dort vonící skořicí královna mohla jíst stále dokola a nikdo z personálu se ho neodvažoval ani dotknout. Královna si ho prý hlídala do posledního drobečku.  

Nejedla česnek ani pizzu

Byla samozřejmě i jídla, kterým se královna vyhýbala. Jak již bylo zmíněno, nedávala si přílohy ani pečivo. Pouze občas, když se konal například banket. I proto nejedla ani pizzu a zásadně se vyhýbala veškerému fastfoodu. Tedy až na jednu výjimku, jíž byl hamburger, pro který měla Alžběta II. velkou slabost. Dávala si ho ovšem v podobě, jak se na královnu Anglie sluší. Tedy zásadně bez housky a místo kečupu s brusinkami. Samozřejmě ho jedla příborem a často si ho nechávala dělat ze zvěřiny, většinou ze srnčího masa. Také se kvůli výraznému aroma vyhýbala česneku nebo velkému množství cibule. 

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková, red