Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její milovaný chlebový pudink nebo plněné lilky

1. července 2023 • 10:00

Ačkoli si princezna Diana bedlivě hlídala svou figuru a sestavit pro ni vyhovující jídelníček nebylo vůbec jednoduché, i ona občas ve své jinak zdravé stravě udělala výjimku. Seznamte se s recepty, které patřily mezi její nejoblíbenější. Prvního července by Diana oslavila 62. narozeniny.

Bývalý královský šéfkuchař Darren McGrady, který pro britskou královskou rodinu vařil 15 let a své vzpomínky vydal i knižně, prozradil, že princezna Diana, která tragicky zahynula 31. srpna 1997, byla na sebe velmi přísná a některým potravinám, jako je červené maso nebo majonéza, se úplně vyhýbala.

Video se připravuje ...

Ale čas od času Diana také hřešila. To si pak dala třeba chleba s máslem nebo sladký chlebový pudink, původně obyčejné anglické jídlo chudých, které využívá staré pečivo a podobá se naší žemlovce. Ten, který milovala Diana, byl tak trochu křížencem klasického anglického chlebového pudinku a slavného dezertu crème brûlée s karamelovou krustou na povrchu. Jeho přípravu Diana raději přenechávala svému šéfkuchaři, protože vařit moc neuměla. Raději jen stála v kuchyni, konverzovala s personálem, uzobávala přitom rozinky a čekala, až bude její oblíbená sladkost hotová.

Chlebový pudink trochu připomíná naši žemlovku Chlebový pudink trochu připomíná naši žemlovku • Autor: iStock

Oblíbený chlebový pudink princezny Diany

Co budete potřebovat:

  • 80 g rozinek
  • 1/4 hrnku likéru amaretto
  • 12 plátků toastového chleba bez kůrky
  • 3/4 hrnku rozehřátého másla 
  • 9 žloutků
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 hrnky smetany ke šlehání
  • 2 lžíce krupicového cukru na posypání
  • 80 g nasucho opražených plátků mandlí
  • 2 lžíce moučkového cukru

Postup:

1. Rozinky zalijte amarettem, zakryjte plastovou fólií a nechte stát při pokojové teplotě přibližně 8 hodin.

2. Čtyři plátky toastového chleba nakrájejte na kostičky, rozložte je na dno zapékací mísy, posypte rozinkami a zalijte amarettem, ve kterém byly naložené. Zbývajících 8 plátků chleba rozřízněte diagonálně na půlky a pak ještě jednou na čtvrtky, abyste z každého plátku získali čtyři trojúhelníky. Postupně je namáčejte do rozehřátého másla a naskládejte je na rozinky tak, aby se plátky mírně překrývaly. Pak je zalijte zbylým máslem.

3. V míse vyšlehejte žloutky, vanilkový extrakt a cukr, dokud se nespojí. V kastrůlku přiveďte k varu mléko se smetanou a za stálého šlehání je pomalu přilijte do mísy ke žloutkům. Takto připravenou směs nalijte na chléb v zapékací míse a nechte stát 20 minut, aby se vaječná směs do chleba vsákla.

4. Zapékací mísu postavte do pekáčku naplněného horkou vodou tak, aby sahala do poloviny výšky zapékací mísy, dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi 30–45 minut nebo dokud náplň neztuhne a pudink na vrchu nezačne hnědnout.

5. Upečený pudink vyndejte z trouby, posypte ho krupicovým cukrem, ještě krátce zapečte v troubě pod hodně rozehřátým grilem, aby cukr zkaramelizoval, a pak posypte plátky mandlí a moučkovým cukrem. Podávejte ho lehce prochladlý, doplněný zmrzlinou, šlehačkou a čerstvým ovocem.

Zelenina po královsku

Dalším velmi oblíbeným jídlem princezny Diany byl plněný lilek. Ve své knize z roku 2007 McGrady napsal, že v době, kdy princezna Diana žila v Kensingtonském paláci, bylo toto jídlo stálicí mezi připravovanými pokrmy. S jeho přípravou prý někdy pomáhali i princové William a Harry, kteří milovali společné vaření s maminkou a do kuchyně chodívali poměrně často, aby si tu vzali nějaký pamlsek nebo zjistili, co bude k večeři. Plněné lilky dělala princezna Diana vždy ve větším množství, aby měla jistotu, že později nějaké zbylé najde v lednici a bude si je moci ohřát. Až si je upečete, zjistíte proč. Chutě zeleniny v náplni se totiž dokonale prolínají s oběma sýry. Máte-li rádi slaninu, klidně jí přidejte trochu víc.

Plněné lilky Plněné lilky • Autor: iStock

Plněné lilky podle princezny Diany

Co budete potřebovat:

  • 2 menší lilky dlouhé asi 15 cm
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 cuketu
  • 1 oranžovou papriku
  • 2 řapíky celeru
  • 1/2 šálku nakrájené červené cibule
  • 1 a 1/2 šálku žampionů nakrájených na plátky
  • 1 velké rajče nakrájené nahrubo
  • 2–4 plátky slaniny opečené dokřupava
  • 1 šálek mozzarelly nakrájené na kostičky
  • 1 lžíci nasekané čerstvé bazalky
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • sůl a mletý pepř

Postup:

1. Lilky omyjte a každý podélně rozkrojte napůl. Pak nožem nařízněte dužninu po obvodu a několika řezy i uprostřed tak, abyste neporušili slupku. Lilky rozložte na plech vyložený papírem na pečení, potřete je na řezu dvěma lžícemi olivového oleje, dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte 15–20 minut, dokud není dužnina měkká.

2. Mezitím připravte náplň. Cuketu, papriku a řapíkatý celer nakrájejte na kostičky a dejte je spolu s cibulí a žampiony do pánve s rozehřátým olejem. Vše osolte, opepřete a krátce orestujte, až zelenina začne měknout. Přidejte rajčata, odstavte z ohně a nechte asi 10 minut prochladnout. Pak do směsi přimíchejte nadrobno nakrájenou slaninu, mozzarellu a bazalku. Z upečených lilků opatrně vydlabejte lžící dužninu (na dně nechte asi centimetrovou vrstvu), nakrájejte ji nadrobno a přimíchejte k připravené směsi.

3. Vydlabané lilky naplňte směsí, posypte parmazánem, dejte zpátky do trouby a pečte, dokud sýr na povrchu nezačne zlátnout.

Autor: AK