Oslavte Mezinárodní den čokolády stylově. Smlsněte si na hříšně dobrých dezertech!

13. září 2023 • 10:00

Neodolatelná chuť čokolády očarovala celý svět natolik, že byl na její oslavu věnován celý den připadající každoročně na 13. září. Jestliže jste této kakaové delikatese, která stojí za spoustou úžasných dezertů, také podlehli, tak není lepší příležitosti, kdy si trochu zamlsat. Možná i malinko víc!

Hořká, mléčná, s oříšky, kávou, sušeným ovocem, pomerančovým olejem, vanilkou, slanou lékořicí, chilli, pepřem i mořskou solí. Čokoládu si můžeme vychutnat snad na tisíc způsobů. Všechny mají ale jediný základ - kakaové boby, tedy semena plodů stálezeleného stromu kakaovníku pravého, bez kterých bychom tuto hříšně dobrou pochoutku nikdy neokusili. Samotné boby byly dříve natolik ceněné, že sloužily i jako platidlo. Proto byl i hořký nápoj, jejž ze semen připravovali staří Mayové a který stál na počátku celé historie čokolády, určen zprvu jen vyvoleným.

Video se připravuje ...

Dnes si naštěstí může dopřát čokoládu každý, co jen hrdlo ráčí. Jedna z nejpopulárnějších sladkostí na světě je v nabídce obchodů v podobě klasických tabulek, pralinek i originálních figurek. Připisuje se jí celá řada blahodárných účinků, potěšení z její chuti se však jen tak něco nevyrovná. Šálek sametově jemného čokoládového nápoje s vůní skořice zahřál na duši již nejednoho gurmána. Čokoláda však není jen předností kuchyně sladké, ale také slané. Kousek hořké čokolády se pro zjemnění chuti přidává i do pokrmu z mletého masa nazývaného chili con carne, který dostál velké obliby i v našich končinách. Z čokolády se také připravují delikátní omáčky k masu a občas se přidává například i do vybraných náplní mexických rolek flautas.

My jsme pro vás vybrali cukrárenskou klasiku v podobě hned pěti výborných receptů, protože víme, že jeden kousek nikdy nestačí.

Přejeme vám krásný den plný čokoládové radosti!

Čokoládový koláč s bezé

Čokoládový koláč s oříškovým bezé Čokoládový koláč s oříškovým bezé • Autor: F.O.O.D.

Tento koláč vás překvapí hned třemi božsky dobrými vrstvami. Základ v podobě výborného oříškovo-čokoládového korpusu s notnou dávkou sametově jemného kakaa je zakrytý nadýchanou peřinou ze dvou druhů sušené sladké sněhové hmoty neboli bezé - čokoládové a oříškové. Zkrátka čokoládové nebe na zemi.  

Čokoládový chlebíček se sušenkami

Čokoládový chlebíček se sušenkami Čokoládový chlebíček se sušenkami • Autor: F.O.O.D.

Pro ty, kteří neradi pečou, ale o to raději mlsají, jsme vybrali nepečený dezert v podobě čokoládového chlebíčku. V dezertu se můžete těšit na kontrast hedvábně jemného smetanovo-čokoládového krému s vůní skořice a křupavých kousků máslových sušenek.

Čokoládový krém se šlehačkou

Pohár nemusí být vždy jen zmrzlinový, vynikající je také z nadýchaného čokoládového krému a šlehačky Pohár nemusí být vždy jen zmrzlinový, vynikající je také z nadýchaného čokoládového krému a šlehačky • Autor: F.O.O.D.

Čokoládový pohár je klasika, která by neměla chybět na žádné oslavě. Skleničky tentokrát plní lahodný našlehaný krém ze smetany, mléčné i hořké čokolády a vajec. Navrch již stačí přidat jen šlehačku s čerstvým ovocem a na závěr vše bohatě posypat pistáciemi a nastrouhanou čokoládou.

Čokoládové brownies

Čokoládové brownies Čokoládové brownies • Autor: F.O.O.D.

Hříšně dobrý moučník v podobě brownies není zapotřebí nikterak představovat. Tato klasika plná kakaa a čokolády uchvátila snad celý svět a my nejsme výjimkou. Ještě vlažný dezert bývá často servírován společně s kopečkem vanilkové zmrzliny. A to je teprve dobrota!

Čokoládový dort z červené řepy

Čokoládový dort z červené řepy originálně ozdobený řepnými chipsy Čokoládový dort z červené řepy originálně ozdobený řepnými chipsy • Autor: iStock

Vynikající dort z červené řepy s tóny hořké čokolády a lahodným mascarpone je velmi snadný na přípravu a s přehledem jej zvládne upéct i naprostý začátečník. Tento moučník je dokonalým pohoštěním na jakoukoli příležitost.

Video se připravuje ...

Autor: red