Milovníci čokolády, pozor! Dnes je Mezinárodní den čokolády. Oslavte jej stylově a smlsněte si na hříšně dobrých dezertech

13. září 2021 • 00:15

Neodolatelná chuť čokolády očarovala celý svět natolik, že byl na její oslavu věnován celý den připadající každoročně na 13. září. Jestliže jste této kakaové delikatese, která stojí za spoustou úžasných dezertů, také podlehli, tak není lepší příležitosti, kdy si trochu zamlsat.

Hořká, mléčná, s oříšky, kávou, sušeným ovocem, pomerančovým olejem, vanilkou, slanou lékořicí, chilli, pepřem i mořskou solí. Čokoládu si můžeme vychutnat snad na tisíc způsobů. Všech jsou však základem kakaové boby – semena plodů stálezeleného stromu kakaovníku pravého, bez kterých bychom tuto hříšně dobrou pochoutku nikdy neokusili. Samotné boby byly dříve natolik ceněné, že sloužily i jako platidlo. Proto byl i hořký nápoj, jež ze semen připravovali staří Mayové a který stál na počátku celé historie čokolády, určen zprvu jen vyvoleným.

Dnes si naštěstí může dopřát čokolády každý, co jen hrdlo ráčí. Jedna z nejpopulárnějších sladkostí na světě je v nabídce obchodů v podobě klasických tabulek, pralinek i originálních figurek. Připisuje se jí celá řada blahodárných účinků, potěšení z její chuti se však jen tak něco nevyrovná. Šálek sametově jemného čokoládového nápoje s vůní skořice zahřál na duši již nejednoho gurmána. Čokoláda však není jen předností kuchyně sladké, ale také i slané. Kousek hořké čokolády se pro zjemnění chuti přidává i do pokrmu z mletého masa nazývaného chili con carne, který dostál velké obliby i v našich končinách. Z čokolády se také připravují delikátní omáčky k masu a občas se přidává např. i do vybraných náplní mexických rolek flautas.

My jsme pro vás vybrali cukrárenskou klasiku v podobě hned pěti výborných receptů, protože víme, že jeden kousek nikdy nestačí.

Přejeme vám krásný den plný čokoládové radosti a úsměvu na tváři.

Sladká inspirace podle časopisu F.O.O.D.:

Čokoládový koláč s bezé

Tento koláč vás překvapí hned třemi božsky dobrými vrstvami. Základ v podobě výborného oříškovo-čokoládového korpusu s notnou dávkou sametově jemného kakaa je zakrytý pod nadýchanou peřinou čokoládového a oříškového bezé připraveného z našlehaného bílkového sněhu. Zkrátka čokoládové nebe na zemi.  

Čokoládový chlebíček se sušenkami

Pro ty, co neradi pečou, ale o to raději mlsají, jsme vybrali nepečený dezert v podobě čokoládového chlebíčku. V dezertu se můžete těšit na kontrast hedvábně jemného smetanovo-čokoládového krému s vůní skořice a křupavých kousků máslových sušenek.       

Čokoládový krém se šlehačkou

Čokoládový pohár je klasika, která by neměla chybět na žádné oslavě. Skleničky tentokrát plní lahodný našlehaný krém ze smetany, mléčné i hořké čokolády a vajíček. Navrch již stačí přidat jen šlehačku s čerstvým ovocem a na závěr vše bohatě posypat pistáciemi a nastrouhanou čokoládou.   

Čokoládové brownies

Hříšně dobrý moučník v podobě brownies není zapotřebí nikterak představovat. Tato klasika plná kakaa a čokolády uchvátila snad celý svět a my nejsme výjimkou. Ještě vlažný dezert bývá často servírován společně s kopečkem vanilkové zmrzliny a to je teprve dobrota.      

Čokoládový dort z červené řepy

Vynikající dort z červené řepy s tóny hořké čokolády a lahodným mascarpone je velmi snadný na přípravu a s přehledem jej zvládne upéct i naprostý začátečník. Tento moučník je dokonalým pohoštěním na jakoukoli příležitost.

video

Autor: VDŠ